Σημαντικη η εγκαιρη διαγνωση της ανοιας

Ενημέρωση από την 1η ΤΟΜΥ Κομοτηνής και το Ιατρείο Άνοιας της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής Αλεξανδρούπολης

Ενημέρωση γύρω από τη Νόσο Alzheimer και την άνοια, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Alzheimer, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής, με στόχο να ευαισθητοποιηθεί το ευρύτερο κοινό σε θέματα πρόληψης αλλά και έγκαιρης διάγνωσης.
 
Την εκδήλωση ενημέρωσης διοργάνωσε η 1η Τ.ΟΜ.Υ. Κομοτηνής, στο πλαίσιο των παρεχόμενων υπηρεσιών των Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) που αφορούν στην παροχή δωρεάν, καθολικής, κατάλληλης, αποτελεσματικής, αποδοτικής, ποιοτικής και ανθρωποκεντρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον εγγεγραμμένο πληθυσμό, σε συνεργασία με το Ιατρείο Άνοιας της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής Αλεξανδρούπολης – Π.Γ.Ν.Ε. 

Σημαντική η έγκαιρη διάγνωση 

Η άνοια, σημείωσε η κ. Άννα Τσιακίρη, Ψυχολόγος Phd από το Ιατρείο Άνοιας της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής Αλεξανδρούπολης, είναι μια κλινική οντότητα που βλέπουν ότι αυξάνεται όσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής.
 
Η παγκόσμια εταιρεία για το Alzheimer αναφέρει πως κάθε 3 δευτερόλεπτα γίνεται μια διάγνωση στην άνοια, οπότε σκοπός δράσεων σαν αυτή της Παρασκευής είναι να ζητά το κοινό όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα βοήθεια, να ξέρει πού θα απευθυνθεί και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο για να μπορούν οι άνθρωποι να ζητούν υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την άνοια.
 
Αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Έβρου λειτουργεί το εξωτερικό Ιατρείο Άνοιας, στο οποίο γίνεται η διαδικασία της διάγνωσης, ενώ λειτουργεί και τα σχολεία Μνήμης, σε μια εξωνοσοκομειακή δομή εντός της πόλης της Αλεξανδρούπολης, όπου γίνονται πολλές δράσεις που σχετίζονται με την νοητική ενδυνάμωση και την κοινωνικοποίηση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με άνοια.
 
Όπως ανέφερε η κ. Τσιακίρη, παρόλο που πολλοί θεωρούν πως άνοια είναι μόνο όταν κάποιος ξεχνά, υπάρχουν διάφορες διαγνωστικές κατηγορίες, οι οποίες μπορεί να ξεκινούν είτε μετά από ένα εγκεφαλικό, όταν μετά από τρείς μήνες κάποιος αντιληφθεί πως αλλάζει κάτι με τη μνήμη του, είτε με τη λειτουργικότητά του, αν δηλαδή κάποιος μπορούσε να διεκπεραιώνει όλες τις δουλειές του μόνος του και πλέον δυσκολεύεται να κάνει συναλλαγή στην τράπεζα, να κάνει τα ψώνια του και να επιστρέφει με αυτά που ήθελε ή να μπορεί να μετακινείται άνετα στην πόλη και να μην χάνεται, μιας και οι διαταραχές προσανατολισμού μπορεί να συνδέονται με την άνοια.
 
Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι οι διαταραχές του λόγου, όπως να μην μπορεί κάποιος να «βρει» λέξεις ή ο περιορισμός του λεξιλογίου, χωρίς μεγάλες προτάσεις.
 
Έτσι πολλές φορές το βάρος πέφτει στο οικογενειακό και το συγγενικό περιβάλλον, που συνήθως εντοπίζει πιο εύκολα τέτοιες αλλαγές.
 
Για αυτό άλλωστε υπάρχει πλέον ένα στάδιο που λέγεται ήπια γνωστική διαταραχή, σημείωσε η κ. Τσιακίρη, το οποίο αφορά το στάδιο που πολλοί περιγράφουν ως «ξεχνάω λίγο» το οποίο πολλές φορές θεωρείται φυσιολογικό, γιατί μετά τα 65 ο εγκέφαλος του ανθρώπου αλλάζει τη λειτουργία του.
 
Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα αναπτυχθεί μια μορφή άνοιας, μιας και υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν αυτή την ήπια διαταραχή η οποία όμως δεν εξελίσσεται πάντα σε άνοια.
 
Για αυτό όμως η ψυχολόγος θεωρεί πως θα πρέπει πάντα να υπάρχει μια παρακολούθηση, γιατί αν ξεκινήσει η άνοια, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, μιας και προκαλείται από βλάβες στον εγκέφαλο, οι οποίες δεν μπορούν να αποκατασταθούν.
 
Έτσι η έγκαιρη διάγνωση θα βοηθήσει να ανασχεθεί, όσο το δυνατόν, η πορεία της άνοιας, με καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν, κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή σε συνεργασία με τους νευρολόγους αρχικά και κατόπιν με διάφορες ειδικότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη των συγγενών και των φροντιστών, στην υποστήριξη του ασθενή και την γενικότερη ενεργοποίησή του ώστε να συμμετέχει πιο πολύ σε δράσεις και δραστηριότητες που έχουν νόημα και για τον ίδιο. 

Διαφορετικά αίτια ακόμα και σε νεότερες ηλικίες 

Ηλικία για την πρόληψη βέβαια δεν υπάρχει, μιας και πλέον τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι η άνοια μπορεί να εμφανιστεί και κάτω των 65, ακόμα και μετά τα 40, παρόλο που η γεροντική άνοια, (άνω των 65) έχει περισσότερα στατιστικά στοιχεία.
 
Βέβαια υπάρχουν και κάποιες κατηγορίες άνοιας που οφείλονται σε οργανική κατάσταση και είναι αναστρέψιμες, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι της διαφοροδιάγνωσης, για την οποία πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των νευρολόγων είναι εξειδικευμένοι.
 
«Έχουμε δει περιπτώσεις ο ασθενής να έχει όγκο στον εγκέφαλο, να έχει συμπτώματα άνοιας και με την αφαίρεσή του να επανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση» ανέφερε, ενώ υπάρχουν καταστάσεις όπως η απορρύθμιση του θυρεοειδούς που μπορεί να έχει σημάδια και άλλες κατηγορίες μεταβολικών συμπτωμάτων.
 
Για αυτό είναι σημαντικό αν εντοπίσουμε πως κάτι δεν πάει καλά, να κάνουμε ένα προληπτικό έλεγχο.
 
Για να έρθει κανείς σε επαφή με το Ιατρείο Άνοιας, μπορεί να καλέσει τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, κλείνοντας ραντεβού στις ώρες λειτουργία τους, όπου γίνεται η διαφοροδιάγνωση και η παραπομπή, αν χρειαστεί, σε ομάδες αποκατάστασης. 

Προγράμματα στο Σχολείο Μνήμης 

Οι εκδηλώσεις ενημέρωσης για την άνοια γίνονται όλο το Σεπτέμβριο για την ευαισθητοποίηση του κοινού για την άνοια και τη διαχείρισή της, σημείωσε η κ. Πηνελόπη Βλοτινού, Εργοθεραπεύτρια υπ. Phd, που εργάζεται στο  Ιατρείο Άνοιας της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής Αλεξανδρούπολης.  Η ίδια ως εργοθεραπεύρια ασχολείται με τη διαχείριση ομάδων ασθενών που έχουν ήδη άνοια στο Σχολείο Μνήμης, όπου οι ασθενείς παρακολουθούν κάποια συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία ενισχύουν συγκεκριμένες δεξιότητες.
 
Το πρώτο κομμάτι της ενίσχυσης έχει να κάνει με δεξιότητες που υπάρχουν ήδη στους ασθενείς και θα πρέπει να διατηρηθούν για όσο το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με δεξιότητες που μπορεί να έχουν χαθεί και πρέπει αντισταθμιστικά να λειτουργήσουν αυτοί ώστε να μπορεί κάποιος να παραμείνει λειτουργικός στο δικό του περιβάλλον, χωρίς να είναι εξαρτημένος από τους φροντιστές του.
 
Στο Σχολείο μνήμης χωρίζουν τους ασθενείς ανάλογα με την λειτουργικότητά τους, ώστε να δουλεύει ο καθένας όσο πρέπει και όσο μπορεί, μιας και τα προγράμματα είναι πολύ εξατομικευμένα και «κουμπώνουν» σε κάθε ασθενή.
 
Μάλιστα έχει δημιουργηθεί μια ομάδα ασθενών με ήπια γνωστική διαταραχή, που σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται προστάδιο της άνοιας και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην οδηγήσει καν σε άνοια, ενώ υπάρχουν ομάδες με ασθενείς σε πιο προχωρημένο στάδιο που θεωρητικά μπορούν να κάνουν λιγότερα όσο αφορά τη λειτουργικότητά τους.
 
Άλλωστε το να μένει κάποιος ενεργός και δραστήριος μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, όχι βέβαια στην αναστροφή, αλλά στην ανάσχεση όσο το δυνατόν της προόδου της ασθένειας.
 
Επειδή λοιπόν μιλάμε για μια νευροεκφυλιστική νόσο, που σημαίνει πως ό,τι χάνεται δεν μπορεί να αναπληρωθεί, είναι λίγα αυτά που μπορεί να γίνουν, αλλά είναι δυνατόν, σύμφωνα με την κ. Βλοτινού, να διατηρηθεί για περισσότερο χρόνο η λειτουργικότητα του ασθενή.
 
Η ίδια τέλος έθιξε το φαινόμενο οι φροντιστές πολλές φορές να «κρύβουν» τον ασθενή, είτε γιατί έχουν οι ίδιοι προσωπική δυσκολία στο να τον μεταφέρουν ώστε να συμμετέχει ο ίδιος, είτε γιατί έχουν αισθήματα ντροπής έναντι του κοινωνικού συνόλου. Και ενώ έχουν γίνει κινήσεις για την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος, θεωρεί πως είναι πολύ νωρίς για να πούμε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

Στα «σκαριά» το Κέντρο Ημέρας για τους πάσχοντες από άνοια στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης  

Προσπάθειες για να λειτουργήσει το Κέντρο Ημέρας για τους πάσχοντες από άνοια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης γίνονται αυτό το διάστημα, μετά την ίδρυσή του με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας.
 
Η χρηματοδότηση του θα γίνει αρχικά από πόρους των Π.Ε.Π. και ανέρχεται στο ποσό των 300.000 ευρώ για 18 μήνες και στη συνέχεια από τον κρατικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας. Το κέντρο θα απασχολεί προσωπικό 8 ατόμων.
 
Όπως σημείωσε η κ. Τσιακίρη, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν γενικώς τέτοιες υπηρεσίες σε όλη την ΑΜΘ και η δημιουργία του θα είναι πολύ θετική για την περιοχή και τους πάσχοντες.
 
Από την πλευρά της η κ. Βλοτινού ανέφερε πως θα ήταν πολύ χρήσιμο να υλοποιηθεί το Κέντρο Ημέρας τόσο για τους ασθενείς όσο και φροντιστές τους, γιατί θα τους παρείχε μια πολύ εξειδικευμένη φροντίδα, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, να συμμετέχουν σε συγκεκριμένες ομάδες που θα αποσκοπούσαν στην κάλυψη συγκεκριμένων τομέων που φαίνεται ότι υπολείπονται.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.