Σημαντικη αυξηση των Λευκοπελαργων στην ευρυτερη περιοχη του Δελτα Εβρου

Φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στη Βόρεια Ελλάδα

Ο Λευκός Πελαργός είναι ένα από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά είδη πουλιών των Ελληνικών υγροτόπων αλλά και των πόλεων και χωριών.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Πελαργοί από τις αρχές Μαρτίου κατέκλυσαν την περιοχή περιμετρικά του Δέλτα του Έβρου, η οποία φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στη Βόρεια Ελλάδα.

Κατά την ετήσια καταγραφή, από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκου Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα για την αναπαραγωγή των Πελαργών, καταγράφηκαν συνολικά 73 ενεργές φωλιές με 178 νεοσσούς.

Οι περισσότερες φωλιές βρίσκονται στις Φέρες Έβρου (41 φωλιές – 99 νεοσσοί) και στο Ευρωπαϊκό χωριό Πελαργών τον Πόρο (19 φωλιές – 44 νεοσσοί).

Στις υπόλοιπες περιοχές (Μοναστηράκι, Λουτρά, Άνθεια, Αρίστηνο, Δορίσκος, Απαλός, Μαϊστρος, Δωρικό, Νίψα και Αγνάντια) παρατηρήθηκαν συνολικά 13 φωλιές με 35 νεοσσούς.

Από τα στοιχεία της φετινής απογραφής προκύπτει ότι υπάρχει μια σημαντική αύξηση των ενεργών φωλιών την τελευταία δεκαετία, στην ευρύτερη περιοχή, που φτάνει περίπου το 66%.

Ειδικά για το χωριό του Πόρου, η αύξηση φτάνει το 90% !

Το 2024 είναι το έτος της διεθνούς απογραφής των Λευκοπελαργών που γίνεται κάθε δέκα χρόνια. Απομένει να δούμε του χρόνου λοιπόν ποια είναι η κατάσταση και στον υπόλοιπο νομό και εάν αυτή η αυξητική τάση εμφανίζεται και εκεί. Βέβαια, καθώς ο νομός μας είναι από τους πιο σημαντικούς στην Ελλάδα για τους πελαργούς, ευχή μας είναι να έχουμε περισσότερες φωλιές και ακόμα πιο πολλά μικρά!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.