Σημαντικα ψυχολογικα προβληματα δημιουργησε η πανδημια σε παιδια και εφηβους

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος Χαμόγελου του Παιδιού «Οι κλήσεις και τα μηνύματα των παιδιών και των εφήβων στις γραμμές μας έχουν αυξηθεί σημαντικά»

Ιδιαίτερα θετικά αποτιμούν τα αποτελέσματα του έργου «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών II (Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection ΙΙ) – INTERSYC II», τα μέλη των εταίρων που συμμετείχαν σε αυτό, που βρέθηκαν στην Κομοτηνή την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, για το Τελικό Συνέδριο του προγράμματος.

Το παρόν έδωσε ο πρόεδρος του επικεφαλής εταίρου, του «Χαμόγελου του Παιδιού» κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ενώ στο χώρο του ξενοδοχείου όπου γινόταν το Συνέδριο, βρέθηκε και η Κινητή Ιατρική Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών και Παιδιών, η οποία χρησιμοποιείται στην Βόρεια Ελλάδα, ενταγμένη στον στόλο του ΕΚΑΒ, για τη διακομιδή νεογνών και παιδιών.

Σύμπραξη δυνάμεων και για την πανδημία

«Η όλη προσπάθεια που γίνεται με την σύμπραξη των δυνάμεων των φορέων από Ελλάδα και Βουλγαρία, συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση της πανδημίας που έχει ταλανίσει ψυχικά παιδιά και γονείς» σημείωσε.

Η έλευση της πανδημίας άλλωστε στα μέσα της υλοποίησης του προγράμματος, είχε σαν αποτέλεσμα αυτό να παραταθεί, και να δοθεί έμφαση στα προβλήματα που προέκυψαν από αυτή. Το πρώτο εξάμηνο του 2021, σημείωσε, το Χαμόγελο του Παιδιού έχει δεχτεί σχεδόν κάθε μέρα μια δήλωση αυτοκτονίας εφήβων από όλη την Ελλάδα, κάτι που δείχνει πως υπάρχουν σημαντικά ζητήματα, τα οποία είχαν και μεγάλη ένταση για να ανταποκριθούν στις κλήσεις.  «Οι κλήσεις και τα μηνύματα των παιδιών και των εφήβων έχουν αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε, δημιουργώντας μια βραδυφλεγή βόμβα που αποτελεί μια παράλληλη απώλεια του πολέμου που γίνεται εν μέσω της Πανδημίας για την υγεία, και έχει τεράστιες συνέπειες.

Για αυτό και έχουν 27 ψυχολόγους σε όλη την Ελλάδα, εκτός του τρέχοντος προγράμματος, που συνεργάζονται με τα αρμόδια υπουργεία, και προσπαθούν να αναπτύξουν δομή τηλεσυμβουλευτικής, εργαλεία που είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά. «Το Χαμόγελο δεν κάνει τίποτα που δεν έχει άμεσο αποτέλεσμα στη ζωή των παιδιών και των οικογενειών» σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Παράλληλα με τα ψυχικά προβλήματα, ένα μεγάλο ζήτημα που ανέκυψε εν μέσω πανδημίας είναι η έλλειψη αίματος, για αυτό και ενέταξαν στις δράσεις τους, σε κάθε περιοχή που επισκέπτονταν με το πρόγραμμα, να προχωρήσουν σε εθελοντικές αιμοδοσίες.

Συνέχιση και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης

Αλλά και η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών σε Ελλάδα και Βουλγαρία, που αποτελούσε τον κύριο σκοπό του προγράμματος, δεν θα σταματήσει με την ολοκλήρωσή του, ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, γιατί αρχή του Χαμόγελου είναι να συνεχίζεται κάθε δράση. Ως παράδειγμα έφερε την ευρωπαϊκή γραμμή 116 111 που έθεσαν στην διάθεση του κοινού, και το Chat 1056 με το οποίο μπορούν να επικοινωνήσουν οι έφηβοι μέσω του κινητού.

«Εκτός από την επικοινωνία μας μέσω του προγράμματος με τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, η προσέγγιση είναι γενικότερα προς τους έφηβους και τα παιδιά που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση» ανέφερε.

Σε όλες αυτές τις δράσεις, θα πρέπει να προστεθεί και η δυνατότητα που τους δόθηκε, να έχουν ακόμα μια Κινητή Μονάδα Θεραπείας Νεογνών και Παιδιών, στο πλαίσιο του ΕΚΑΒ, βοηθώντας και το πρόγραμμα θεραπείας κατ’ οίκον, που τρέχει το Χαμόγελο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με ωφελούμενους και στη Ροδόπη.

Θεώρησαν σημαντικό δε, σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος, να τοποθετηθεί σε αυτή τη μονάδα μια πινακίδα που είχε πάρει ο γιός του Ανδρέας, το ημερολόγιο του οποίου αποτέλεσε την βάση επάνω στην οποία χτίστηκε το Χαμόγελο του Παιδιού, από την Ντίσνευλαντ, που θεώρησαν πως θα έπρεπε να βρίσκεται σε μια μονάδα που προσφέρει ζωή σε νεογνά, παιδιά και ενήλικους.

Εξήρε δε την συνεργασία τους με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Κ. Καραθεοδωρή, η οποία τους αφήνει παρακαταθήκη γνώσεις, συνέργεια και συνέπεια στο μέλλον.

Άλλωστε νοοτροπία του Χαμόγελου του Παιδιού είναι να γίνονται δράσεις σε όλη τη χώρα. Για αυτό και υπογράφουν σύμφωνα συνεργασίας με τους Δήμους, που έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα σε μέρη που το κεντρικό κράτος είναι απόμακρο, και διαχρονικά δεν έχει δώσει στοιχεία προθέσεων να αλλάξει.

Απαραίτητη η προληπτική Ιατρική

Κατά την διάρκεια του προγράμματος, χρειάστηκε να κάνουν επεμβάσεις σε πολλές περιπτώσεις σε προβλήματα που εντοπίστηκαν σε παιδιά, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις όσο αφορά την στοματική τους υγιεινή, αλλά και σε περιπτώσεις προβλημάτων με την ακοή και την όραση.

Εντόπισαν δε πως κάποια από τα παιδιά δεν είχαν την δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρικές πράξεις, για αυτό και διακριτικά παρενέβησαν ώστε να μπορέσουν να γίνουν.

«Φαίνεται χρήσιμη η δράση της προληπτικής ιατρικής για τα παιδιά» ανέφερε, δεσμευόμενος ότι θα συνεχίσει να την υλοποιεί το Χαμόγελο του Παιδιού και μετά το πρόγραμμα, έχοντας αφήσει βέβαια και σημαντικό απόθεμα γνώσης στην τοπική κοινωνία.

Στήριξη από τους υπόλοιπους εταίρους

Η Δρ Ροσάνκα Βενελίνοβα, εκπροσωπώντας το Foundation “Center Nadja”- Sandanski Branch από τη  Βουλγαρία, σημείωσε πως το κέντρο τους έχει μια συνεργασία με το χαμόγελο του παιδιού, η οποία κρατά πάνω από 10 χρόνια, και συνίσταται να βοηθά ο ένας τον άλλο στη γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά, στην πρόληψη για την υγεία των παιδιών, αλλά και την βοήθεια και την προστασία τους.

Για αυτό και ήταν πολύ θετικό ότι συνέχισαν αυτή τη συνεργασία μέσω του προγράμματος, τόσο για την προληπτική ιατρική και στις δύο πλευρές των συνόρων, όσο και στη συνέχεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του ο κ. Ιβαήλ Ζλατάνοφ, προϊστάμενος της διεύθυνσης παιδείας του Μπλαγκόεβγκραντ, τόνισε πως ήταν μεγάλη τους τιμή να συνεργαστούν με μια δραστήρια οργάνωση όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, και το ίδιο το έργο απέδειξε πως η συνεργασία μεταξύ κρατικών φορέων και ιδιωτικών δίνει πολύ καλά αποτελέσματα.

Τέλος ο Πρόεδρος της Κ.Καραθεοδωρή κ. Αθανάσιος Λάπατας αναφέρθηκε στην επιτυχία του έργου, μέσα από τη μεγάλη προσπάθεια όλων των εταίρων, με δράσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και τα παιδιά.

Σκοπός τους δε είναι να συνεχιστεί η συνεργασία με τους εταίρους τους και την επόμενη προγραμματική περίοδο, ώστε να έχουν όφελος για τις τοπικές κοινωνίες γενικότερα και ειδικότερα για τα παιδιά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.