Σημαντικα αρχαιολογικα ευρηματα στην διαδρομη του Αγωγου Φυσικου Αεριου Ελλαδας – Βουλγαριας

Τουλάχιστον έξι θέσεις, σε μία από τις οποίες βρέθηκε και κτίριο της υστερορωμαϊκής εποχής, ανέδειξε η έρευνα

Σημαντικά ευρήματα, που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, μεταξύ των οποίων και ένα κυκλικό κτίσμα της υστερορωμαϊκής περιόδου, ανέδειξαν οι αρχαιολογικές εργασίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης στο πλαίσιο του έργου «Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), η πρόοδος των οποίων παρουσιάστηκε την Πέμπτη στην 34η επιστημονική συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, ένα έργο των Μ. Κουτσουμανή, Δ. Αλμαλιώτη – Ε. Τοματσίδου – Ι. Μανθάκου.

Ο «Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB)» προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κομοτηνή στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας, διασχίζοντας την οροσειρά της Ροδόπης. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 182 χλμ., εκ των οποίων περίπου τα 31 χλμ. βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους.

Σε αυτήν την έκταση πραγματοποιήθηκαν αρχαιολογικές έρευνες σε τουλάχιστον έξι θέσεις, οι οποίες αφορούσαν μια σωστική ανασκαφή και μικρότερης κλίμακας διερευνητικές εργασίες. Στις ορεινές εκτάσεις της διαδρομής του αγωγού υλοποιήθηκαν μικρής κλίμακας διερευνητικές εργασίες σε πέντε θέσεις όπου εντοπίστηκαν πίθοι, απορριμματικοί λάκκοι, αποσπασματικό τμήμα πήλινου αγωγού, ένα χάλκινο νόμισμα, ένας αμφορίσκος και ένα μικρό σφαιρικό αγγείο.

Στις πεδινές εκτάσεις διεξήχθη σωστική ανασκαφή στο Ροδίτη, ΒΔ της Κομοτηνής, όπου αποκαλύφθηκαν τοίχοι και τμήματα τοιχίων, ένας μεμονωμένος τάφος και ένας απορριμματικός λάκκος. Από τα ανασκαφικά δεδομένα διαφαίνεται ότι πρόκειται για τμήμα κυκλικού κτίσματος της υστερορωμαϊκής περιόδου, η χρήση του κτίσματος δεν είναι απολύτως σαφής, ωστόσο η περιοχή που εντοπίστηκε και η αρχιτεκτονική  του,  σε συνδυασμό με τα κινητά ευρήματα, όπως μυλόπετρες, αγνύθες, σφονδύλια και αποθηκευτικά πιθάρια, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για  ένα κτίριο που ίσως σχετίζεται με κάποιες γεωργικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες (άλεσμα σιτηρών και υφαντική).

Η διάρκεια ζωής της θέσης δεν δύναται να προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια καθώς οι αρχαιολογικές εργασίες μόλις ολοκληρώθηκαν και η συντήρηση- καταγραφή – μελέτη του αρχαιολογικού υλικού είναι σε εξέλιξη, ωστόσο περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στα πρακτικά του συνεδρίου που θα έχει προχωρήσει η μελέτη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.