Σφοδρη αντιδραση για την απελευθερωση των ΜΗΣΥΦΑ

Πρόταση για προσφυγή στη δικαιοσύνη για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία προωθεί ο Φ.Σ Ροδόπης

Την πλήρη αντίθεσή της, στην πρόθεση της κυβέρνησης, να προχωρήσει «υπό τις πιέσεις των θεσμών», στην απελευθέρωση της διανομής των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), εξέφρασε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η Διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης.
 
Με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου, οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης συμμετείχαν και στη χθεσινή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, αντιδρώντας
στην κυβερνητική πρόταση που αποτελεί όπως υποστηρίζουν «την αρχή για την γενικότερη άλωση του φαρμάκου από τα μάρκετ και τις πολυεθνικές, αλλά και είναι ένα μεγάλο πλήγμα στο θεσμικό δικαίωμα του φαρμακοποιού επιστήμονα». 

Αλέξανδρος Τσαπέκος, Πρόεδρος Φ.Σ Ροδόπης «Η απελευθέρωση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα των εταιρειών»

«Το παυσίπονο DEPON στην Ελλάδα κοστίζει 0,75 του ευρώ στην Ευρώπη από 3,70 έως 4,80 ευρώ»
 
Ο Πρόεδρος του Φ.Σ Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, διατύπωσε την άποψη ότι η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ δεν εμπεριέχει κάποιο όφελος για τη χώρα αν κι ο αρμόδιος υπουργός «επικαλείται ότι το απαίτησαν οι θεσμοί». «Τα φάρμακα αυτά, συνταγογραφούνται, αλλά δεν αποζημιώνονται και τα πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του» πρόσθεσε. Ο κ. Τσαπέκος ανέφερε ότι οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη και συγκριτικά με χώρες όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία. Την ίδια ώρα οι τιμές τους, τη δυτική Ευρώπη είναι από τριπλάσιες μέχρι τετραπλάσιες, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του παυσίπονου DEPON που στην Ελλάδα κοστίζει 0,75 του ευρώ, ενώ στην Ευρώπη κυμαίνεται από 3,70 έως 4,80 ευρώ.
 
Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν πως η απελευθέρωση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που ξεπερνούν τα 1000, εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται, που επιδιώκουν μέσα από την πιθανή αύξηση και των τιμών, να αποκομίσουν μεγαλύτερο κέρδος.
 
Ο κ. Τσαπέκος αναφερόμενος στις επιπτώσεις από την εφαρμογή του μέτρου, σημείωσε πως «θα επιβαρυνθεί η υγεία των ασθενών διότι αυτά τα φάρμακα έχουν αντενδείξεις και παρενέργειες. Εάν ο ασθενής τα παίρνει ελεύθερα από ένα ράφι εγκυμονούν κίνδυνοι για την υγεία του». Καθώς, όπως ανέλυσε, μπορεί να επηρεάσουν ασθενείς με έλκος στομάχου, ή ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για την κατάθλιψη ή ψυχιατρικά, εγκυμονούσες και γυναίκες που είναι στη γαλουχία, ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή με αντιπηκτικά κι ένα μεγάλο μέρος των ατόμων που πάσχουν από τα νεφρά τους ή το ήπαρ.
 
Επισημαίνοντας το ζήτημα που εγείρεται για τη δημόσια υγεία, ο ίδιος μίλησε και για ενδεχόμενη αύξηση της επισκεψιμότητας στα νοσοκομεία από δηλητηριάσεις – και άρα της δημόσιας δαπάνης για την υγεία.
 
Ο Πρόεδρος του Φ.Σ Ροδόπης ανέφερε ότι στην επικείμενη συνάντηση των φαρμακοποιών στην Αθήνα το Σάββατο, θα προωθηθεί εκ μέρους του τοπικού φορέα, πρόταση για προσφυγή στη δικαιοσύνη, με στόχο να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Σε περίπτωση που η πρόταση δεν υιοθετηθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης φέρονται αποφασισμένοι να προσφύγουν στις τοπικές δικαστικές αρχές για τον ίδιο σκοπό. 

Γιάννης Κραϊόγλου, Αντιπρόεδρος «Η Ελλάδα παραδειγματόζωο»

«Από το 2010 και μετά η Ελλάδα αναδείχθηκε ως πειραματόζωο για το ΔΝΤ, με σοσιαλιστική κυβέρνηση και μετέπειτα με φιλελεύθερη κυβέρνηση. Σήμερα με κυβέρνηση αριστεράς, διαφοροποιείται σε παραδειγματόζωο. Μεταφερθήκαμε από την πειραματική μορφή σε παράδειγμα προς αποφυγήν» τόνισε με νόημα ο Αντιπρόεδρος του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γιάννης Κραϊόγλου. Ο ίδιος έκανε λόγο για αλλοτρίωση του κλάδου των φαρμακείων, που προορίζονται ως «δώρο» σε χέρια άλλων και όχι φαρμακοποιών επιστημόνων. Ο κ. Κραϊόγλου επέρριψε στη σημερινή κυβέρνηση ότι εφαρμόζει ως μεταρρύθμιση, τα όσα είχαν συμπεριλάβει σημερινά στελέχη της, σε επερώτηση το 2013 προς τη συγκυβέρνηση, ήτοι οι κ.κ Δραγασάκης, Κουρουμπλής και Ξανθός. Πρόσθεσε δε ότι η απελευθέρωση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων περιλαμβάνεται ως πρόταση στο πακέτο μέτρων που κατέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς κι «αυτό σημαίνει ότι απλά οι θεσμοί θέλουν να τους κάνουμε το «δωράκι» που επιθυμούσαν». 

Μουσταφά Σουλεϊμάν, Γραμματέας «Αποδυναμώνεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη»

Ο Γραμματέας του Συλλόγου κ. Μουσταφά Σουλεϊμάν ανέδειξε κατά την τοποθέτησή του τον κίνδυνο για δυσμενείς επιπτώσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθώς με την απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, το φαρμακείο της γειτονιάς θα αποδυναμωθεί. « Τα κέντρα υγείας με τα φαρμακεία είναι ο βασικός κρίκος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αν το φαρμακείο απομακρυνθεί από τα κέντρα υγείας ή από τις γειτονιές, χάνουμε ό,τι έχουμε πετύχει εδώ και τόσα χρόνια, με την αποκέντρωση τους».
 
Ο ίδιος σημείωσε την ανάγκη να συνεχιστεί η σωστή διανομή φαρμάκων και στον τελευταίο πολίτη και ασθενή. Εξάλλου επισήμανε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν στοχοποιηθεί ως κλάδος παρά την προσφορά τους στην πολιτεία και στην κοινωνία και παρά το γεγονός ότι έχουν επωμισθεί το κόστος από την μείωση των τιμών των φαρμάκων που έφτασε τη διετία το 50%. 

Γκιουλντέν Χουσεϊν Ογλού, Ταμίας «Το φάρμακο δεν μπορεί να έχει την μεταχείριση ενός κοινού προϊόντος»

«Το φάρμακο που είναι κοινωνικό αγαθό δεν μπορεί να έχει τη μεταχείριση ενός κοινού προϊόντος του εμπορίου» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η ταμίας του Συλλόγου κ. Γκιουλντέν Χουσεϊν Ογλού, υποστηρίζοντας συγχρόνως πως η επιστημονική συμβουλή του φαρμακοποιού για τη χρήση τους κρίνεται σε κάθε περίπτωση αναγκαία. Η κ. Χουσεϊν Ογλού εμμένοντας σε μια από τις βασικές θέσεις των φαρμακοποιών ανέφερε ότι στις περισσότερες χώρες που ίσχυσαν ανάλογα μέτρα, δεν προέκυψαν πρακτικά οφέλη, τουναντίον, ήταν επιβλαβή για τον πληθυσμό και την κοινωνική ασφάλιση. Το σίγουρο είναι, όπως είπε, με την απελευθέρωση οι τιμές των φαρμάκων αυτών αυξάνονται. Η ίδια εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες αλλά και τις μακροχρόνιες επιπλοκές από την αλόγιστη χρήση των ίδιων φαρμάκων. Κάλεσε δε τους πολίτες να στηρίζουν και να εμπιστεύονται το φαρμακείο και τον φαρμακοποιό τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.