Σερβιραν καφε στους συμμαθητες τους!

Μαθητές του ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής, που κάνουν «πρακτική» στο «Αλλόκοτο» και στον Καμενίδη

Μια ευχάριστη βόλτα στην πόλη, διαφορετική όμως από τις συνήθεις εξορμήσεις τους, έκαναν χθες οι μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κομοτηνής. Το ξεχωριστό στοιχείο αυτής της εξόρμησης είναι το γεγονός ότι δύο από τους προορισμούς των μαθητών και των συνοδών εκπαιδευτικών τους ήταν τα καφενεία «Αλλόκοτο» και «Καμενίδης», στα οποία σερβιρίστηκαν καφέδες και ροφήματα δια χειρών… μαθητών του ΕΕΕΕΚ!

8 μαθητές συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα πρακτικής άσκησης

Όπως είχαμε προαναγγείλει σε παλαιότερο δημοσίευμα μας, το Εργαστήριο ενέταξε στα προγράμματα που υλοποιεί και την απασχόληση μαθητών, με τη μορφή πρακτικής άσκησης, σε επιχειρήσεις της πόλης μας, με σκοπό την περαιτέρω κοινωνικοποίησή τους. Και πράγματι, μετά από τις γιορτές του Πάσχα 8 τελειόφοιτοι μαθητές του ΕΕΕΕΚ ξεκίνησαν να απασχολούνται για δύο ημέρες την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, στα καφενεία «Αλλόκοτο» και «Καμενίδης», αλλά και στο φυτώριο του δήμου Κομοτηνής. Το πρόγραμμα, που για φέτος είχε πιλοτικό χαρακτήρα, θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, την Τρίτη 14 Ιουνίου, ενώ αναμένεται να επαναληφθεί και στη διάρκεια της νέας σχολικής περιόδου. Αυτή είναι η πρόθεση και το μέλημα του σχολείου, όπως μας δήλωσε η ψυχολόγος, κ. Σοφία Ρουσούδη.


 
Περιγράφοντάς μας το πρόγραμμα, η κ. Ρουσούδη εξήγησε καταρχήν ότι πριν από την έναρξή του αξιολογήθηκαν οι δεξιότητες κάθε μαθητή. Ακολούθως οι μαθητές κατευθύνθηκαν στους συνεργαζόμενους φορείς, συνοδεία πάντα ενός συντονιστή από την ομάδα επιστημόνων του ΕΕΕΕΚ. Ο συντονιστής διατηρεί έναν διακριτικό ρόλο, επιτρέποντας στα παιδιά να κινούνται αυτόνομα και η κυρίως αλληλεπίδρασή τους να γίνεται με τον εργοδότη και με τους υπαλλήλους του κάθε φορέα. «Στην προκειμένη περίπτωση, στα καφέ», εξήγησε η κ. Ρουσούδη, «τα παιδιά είναι πολύ καλά στο να μοιράζουν ποτήρια, στο να καθαρίζουν τα τραπέζια των πελατών, στο να πηγαίνουν κάποια ποτήρια νερό ή στο να πλένουν τα ποτήρια τους, πράγματα που ουσιαστικά τα κάνουν και στο σχολείο». «Όσον αφορά στο φυτώριο, κάνουν δραστηριότητες όπως συλλογή φυτών, μεταφύτευση κ.α.», προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι στο πλευρό τους, για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων τους, βρίσκεται και ένας γεωπόνος».    
 
Οι εμπειρίες που αποκομίζουν οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ είναι πολύ χρήσιμες, κυρίως στον τομέα της κοινωνικοποίησής τους και της απόκτησης περαιτέρω δεξιοτήτων. Για τα παιδιά που απασχολούνται στα δύο καφενεία πολύτιμες κρίνονται οι κοινωνικές δεξιότητες, που αποκτούν κατά τη συναναστροφή και την επικοινωνία τους με τους θαμώνες. Από την άλλη, οι μαθητές που απασχολούνται στο φυτώριο έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε αγροτικές δραστηριότητες, σε δραστηριότητες δηλαδή που κάνουν και στο σχολείο τους, σε πραγματικές όμως συνθήκες λειτουργίας ενός θερμοκηπίου. «Πέρα από το ότι εκπαιδεύονται σε πραγματικές συνθήκες», διέκρινε σε αυτό το σημείο η κ. Ρουσούδη, «προσπαθούν να συνεργαστούν, να μάθουν πώς είναι να ακολουθούν και κάποιες εντολές από το αφεντικό τους και να ανταποκρίνονται σε πιο επαγγελματικό επίπεδο».
 
Κλείνοντας η κ. Ρουσούδη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση των παιδιών σε αυτήν την πρόκληση, καθώς επίσης για τη δεκτικότητα και για τη διάθεση συνεργασίας που επέδειξαν οι υπεύθυνοι των τριών φορέων. Τους υπεύθυνους των δύο καφέ, αλλά και τη δημοτική αρχή Κομοτηνής, ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους και η διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ, κ. Αθανασία Ιομέρη. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.