Σε συστρατευση για τη διασωση του παλαιου Δικαστικου Μεγαρου Κομοτηνης καλει ο Γ. Κυμπαριδης

«Οι αποσπασματικές και μεμονωμένες αντιδράσεις είναι αναποτελεσματικές παρά τις εν γένει καλές προθέσεις»

Σε συστράτευση φορέων για τη διάσωση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής καλεί ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργος  Κυμπαρίδης, παίρνοντας αφορμή από την ερώτηση του συναδέλφου και βουλευτή Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ προς τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη  και Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, σχετικά με το μέλλον του εμβληματικού κτηρίου, που μέρα με τη μέρα καταρρέει.

Ο κ. Κυμπαρίδης σε ανάρτησή του δηλώνει εξαρχής την απόλυτή συμφωνία του με το περιεχόμενο της ερώτησης του βουλευτή και θυμίζει πως «η μεγαλύτερη ευκαιρία διάσωσης ενός από τα πιο ιστορικά κτίρια της Θράκης παρουσιάστηκε το 2017 όταν ο τότε Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης είχαν συμφωνήσει στην υποβολή αιτήματος για την παραχώρηση του εν λόγω κτιρίου για 30 τουλάχιστον χρόνια στον Δήμο Κομοτηνής ώστε ο Δήμος στη συνέχεια να κινήσει την διαδικασία ένταξης σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης που ήδη τότε υφίστατο». «Ανάλογη ήταν» συμπληρώνει με νόημα «και η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην διάσωση και αναπαλαίωση του κτιρίου της Τσανάκλειου στη Κομοτηνή, ώστε σήμερα η πόλη να απολαμβάνει αυτό το εξαιρετικό κτίριο».

Κατά τον κ. Κυμπαρίδη όμως εκείνη η προσπάθεια είχε «άδοξο» τέλος καθώς «δυστυχώς λάθη και λάθος άνθρωποι κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν για τη σκοπιμότητα παραχώρησης του κτιρίου στο Δήμο Κομοτηνής με αποτέλεσμα να χαθεί μια εξαιρετική ευκαιρία διάσωσης του ιστορικού κτιρίου του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής».

«Η εξεύρεση κονδυλίων για ένα τέτοιο έργο, θεωρείται διαχρονικά αρκετά δύσκολη αφού δεν υπάρχουν εθνικοί πόροι για την κάλυψη του υψηλού κόστους κατασκευής» αναγνωρίζει ο δικηγόρος. Ωστόσο σπεύδει να αντιτάξει πως «επειδή το Παλιό Δικαστικό Μέγαρο αποτελεί σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας, και είναι πέρα και πάνω από διαχωριστικές γραμμές κομμάτων και προσώπων, πρέπει οι όποιες προσπάθειες για τη διάσωση του να έχουν τη συντονισμένη και καθολική στήριξη και δράση όλων μας. Οι  αποσπασματικές και μεμονωμένες αντιδράσεις βουλευτών και θεσμικών φορέων μετά λύπης μου θα έλεγα ότι είναι αναποτελεσματικές παρά τις εν γένει καλές προθέσεις».

«Καλώ λοιπόν, με όση αξία μπορεί να έχει η πρόσκληση μου, ως Θρακιώτης το σύνολο των πολιτικών και θεσμικών φορέων να ενώσουν δυνάμεις σε ένα στόχο κοινά αποδεκτό, αποδεικνύοντας ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν αποτελεί προσωπική υπόθεση» τονίζει κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.