Σε ρολο αστρονομου μαθητες του 3ου Γυμνασιου Κομοτηνης

Είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τη διάβαση του Ερμή από το δίσκο του ήλιου

Λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι της Δευτέρας 9 Μαΐου ξεκίνησε ένα ενδιαφέρον και σχετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο. Ο λόγος για τη διάβαση του Ερμή, του μικρότερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, από τον δίσκο του Ήλιου. Η δυσκολία της παρατήρησης του φαινομένου έγκειται αφενός στο μέγεθος του Ερμή και αφετέρου στο γεγονός ότι από τη Γη διαβάσεις στον ηλιακό δίσκο μπορούν να παρατηρηθούν μόνο από τους εσωτερικούς της πλανήτες, την Αφροδίτη και τον Ερμή. Σε αυτή τη διάβαση μάλιστα ο δίσκος του Ερμή είναι 158 φορές μικρότερος από το δίσκο του Ήλιου.
 
Για αυτή την διάβαση λοιπόν του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να δουν όλοι οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής. Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας όταν και τα 16 τμήματα του Σχολείου ενημερώθηκαν για το φαινόμενο με προβολή power point που είχε ετοιμασθεί από τον καθηγητή κ. Δημήτρη Πρασόπουλο, Φυσικό και ερασιτέχνη αστρονόμο. Μετά το τέλος του ωρολογίου προγράμματος τοποθετήθηκε ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο όπου με τα κατάλληλα φίλτρα οι ενδιαφερόμενοι μαθητές μπορούσαν να δουν τον δίσκο του Ήλιου και τον Ερμή σαν μια σκοτεινή κουκίδα.
 
Ο χειρισμός του τηλεσκοπίου έγινε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους μαθητές του προγράμματος αστρονομίας και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, αφού ο δίσκος του ήλιου ήταν διαρκώς εντός του πεδίου παρατήρησης του τηλεσκοπίου.

Δημήτρης Πρασόπουλος «Η παρατήρηση του Ερμή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω του μεγέθους του»

«Συνδέσαμε ένα ηλεκτρονικό προσοφθάλμιο με μεγάλη μεγέθυνση στο τηλεσκόπιο για να δούμε το φαινόμενο και μέσα από τηλεόραση, αλλά το άγχος και η δυσκολία ακριβούς εστίασης, μας οδήγησε στο να σταματήσουμε αυτόν τον τρόπο παρατήρησης. Στη συνέχεια παρατηρήσαμε τον δίσκο του ήλιου μέσα από ένα μονόκυαλο, με προβολή σε ένα χάρτινο φύλλο. Αν και η διαδικασία ήταν σχετικά εύκολη, η παρατήρηση του Ερμή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω του μεγέθους του. Κάποιες στιγμές ήταν δυνατό να ξεχωρίσουμε τον Ερμή πάνω στο χάρτινο φύλλο» εξήγησε ο κ. Πρασόπουλος για τη διαδικασία με την οποία οι μαθητές παρακολούθησαν το φαινόμενο. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της τηλεσκοπικής παρατήρησης», συνέχισε, «που ξεκίνησε στις 14.10 και ολοκληρώθηκε περίπου στις 15.30 βγάζαμε φωτογραφίες με ένα τηλεφακό και ηλιακό φίλτρο. Μερικές από τις φωτογραφίες που βγάλαμε φαίνονται στην ιστοσελίδα του σχολείου».
 
Όσο για την προσπάθεια που κατέβαλαν οι μαθητές ο κ. Πρασόπουλος παρατήρησε πως «τα παιδιά καταπονήθηκαν λόγω της έκθεσης στον ήλιο και μετά από το 7ωρο μάθημα που είχαν, οπότε αναχώρησαν σχετικά νωρίς».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο ολοκληρωνόταν για την περιοχή της Θράκης μετά τη δύση του ήλιου με τον κ. Πρασόπουλο να συνεχίζει να φωτογραφίζει το φαινόμενο κάθε μισή ώρα μέχρι τις 18.00 περίπου, διότι αναπτύχθηκαν αρκετά σύννεφα και ήταν αδύνατο να «ανακαλυφθεί» ο Ερμής μέσα στα σύννεφα. Οι επόμενες διαβάσεις θα συμβούν στις 11 Νοεμβρίου 2019 και 13 Νοεμβρίου 2032.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.