Σε πυρινο κλοιο η Θρακη

Φωτιές σε Άνω Δροσίνη και Μίσχο – Εκκενώθηκαν οικισμοί

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο και στην Αλεξανδρούπολη

Πύρινος εφιάλτης στη Θράκη με τις φωτιές να καίνε δασικές εκτάσεις σε Ροδόπη και Έβρο. Το μεσημέρι της Δευτέρας σήμανε συναγερμός στις δυνάμεις των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Ροδόπης από δύο δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών μεταξύ τους.

Η πρώτη εντοπίστηκε στην Άνω Δροσίνη στην περιοχή Αρδεία κοντά στα Πάτερμα. Πρόκειται για την ίδια περιοχή όπου και πριν λίγο διάστημα είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά. 15 πυροσβέστες, 6 οχήματα, και 3 αεροσκάφη έσπευσαν στην περιοχή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ γρήγορα ήταν τα αντανακλαστικά της Περιφέρειας και των Δήμων που από την πρώτη στιγμή συνέβαλαν με υδροφόρες, γκρέιτερ και εκσκαφείς με το ανάλογο προσωπικό.

Η δεύτερη φωτιά ξέσπασε λίγα λεπτά μετά σε δασική έκταση κοντά στον Μίσχο. Και εδώ η κινητοποίηση των αρμοδίων υπήρξε άμεση ωστόσο η πολυδιάσπαση των δυνάμεων σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή (παρατεταμένη ξηρασία, ισχυροί άνεμοι) και ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών σε γρήγορο χρόνο, κατέστησαν πολύ δυσχαιρές το έργο της Πυρόσβεσης.

Εκκενώσεις οικισμών

Γι’ αυτό το λόγο, λίγο πριν τις 4.00 το μεσημέρι δόθηκε μέσω του 112 εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς του Μεγάλου Πιστού και του Μίσχου ενώ λίγο μετά τις 4.30 άρχισαν να εκκενώνονται και οι οικισμοί Ληνού, Σώστη και Πολυάνθου.

Με δάκρυα στα μάτια πολλοί από τους κατοίκους των οικισμών που δόθηκε η εντολή εκκένωσης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, βλέποντας τους κόπους όλης της ζωής τους να κινδυνεύουν.

Η αστυνομία καλούσε συνέχεια σε εκκένωση και έλεγχε σπίτια, καθώς αρκετοί κάτοικοι ήταν επιφυλακτικοί στο να αφήσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.  Τις αμφιβολίες των κατοίκων επέτεινε και η έλλειψη εναέριων μέσων, που παρότι ζητήθηκαν από την πρώτη στιγμή ζητήθηκαν δεν έκαναν την εμφάνισή τους, παρά ώρες αργότερα λόγω των πολλών πύρινων μετώπων σε όλη τη χώρα.

Έλλειψη πτητικών μέσων

Την έλλειψη έγκαιρης συνδρομής των πτητικών μέσων στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ ΑΜΘ τονίζοντας πως «η παντελής έλλειψη πτητικών μέσων στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Καβάλα και Ροδόπη σε συνδυασμό με τις αναντίστοιχες των αναγκών επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν είναι αυτοί οι παράγοντες που αυτή την ώρα καθιστούν άνιση τη μάχη με τις φλόγες.

Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να διαθέσει τα απαραίτητα πτητικά μέσα πριν πέσει το φως της μέρας και αφεθούν οι πυρκαγιές στην τύχη τους. Είναι η ώρα του μέγιστου δυνατού συντονισμού όλων των υπευθύνων, υπουργείων, Περιφέρειας και Δήμων».

Στις προσπάθειες της εκκένωσης συνέβαλε και ο Σύλλογος Περπατώ που βοήθησε όσους ανάπηρους χρειάζονταν βοήθεια.

Στη μάχη της κατάσβεσης και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού

Στη μάχη της κατάσβεσης από την πρώτη στιγμή ρίχτηκαν και πέντε εθελοντών του Παραρτήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με όλα τα οχήματα που διαθέτει, δηλαδή  ένα όχημα 800 λίτρων, ένα όχημα 500 λίτρων που παραχωρήθηκε από το Δήμο Κομοτηνής,  μια κινητή μονάδα Πρώτων Βοηθειών, ένα φορτηγό 12 τόνων νερού ως δότη.

Για τρίτη μέρα μάχη με τις φλόγες στον Έβρο

Την ίδια ώρα στο άλλο πύρινο μέτωπο της Θράκης, στον Έβρο, η εικόνα των πυρκαγιών ουδόλως ήταν καλύτερη. Για τρίτη, μέρα, η φωτιά συνέχιζε ανεξέλεγκτη να καεί εκτάσεις και περιουσίες. Σύμφωνα με ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Αρτοποιό το πιο δύσκολο ενεργό μέτωπο ήταν βορείως του οικισμού Νίψα και στους οικισμούς Δορίσκος και Μοναστηράκι. Από το Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα είχαν εκκενωθεί 14 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών στον Έβρο. Στην πυρκαγιά επιχειρούσαν 214 πυροσβέστες, 11 πεζοπόρα τμήματα, 59 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Και σήμερα πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς

Να σημειωθεί τέλος πως και σήμερα, Τρίτη 22 Αυγούστου,  ολόκληρη η Περιφέρεια ΑΜΘ βρίσκεται στο επίπεδο 4 του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς. Αυτό σημαίνει πως ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς συνεχίζει να είναι πολύ υψηλός. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.