Σε προγραμμα Erasmus+ θα συμμετεχει το 4ο Γυμνασιο Κομοτηνης

Σε συνεργασία με σχολείο από την Ισπανία

Την έγκριση για συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «Οπτικοακουστικά μέσα και καλλωπιστικά φυτά που απαιτούν λιγότερο νερό» έλαβε το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Institut Pineda de Mar της Ισπανίας και αναμένεται να έχει διάρκεια 18 μηνών.

Το πρόγραμμα επιθυμεί να εντάξει μαθητές με μειωμένα κίνητρα καθώς και μαθησιακές δυσκολίες σε δραστηριότητες μέσω των οποίων θα βελτιωθούν όσον αφορά στα κίνητρα, στην αυτοπεποίθηση και στις ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Υπάρχουν δύο θεματικές στο σχέδιο του προγράμματος η μία αφορά τα οπτικοακουστικά μέσα και η άλλη την δημιουργία και μελέτη μοσχευμάτων των καλλωπιστικών φυτών που απαιτούν λιγότερο νερό.

Το 4ο Γυμνάσιο θα εργαστεί πάνω στις δύο θεματικές με ομάδες μαθητών. Παράλληλα θα επισκεφθεί το σχολείο υποδοχής που διαθέτει την εμπειρία αλλά και την μεθοδολογία εφαρμογής προγραμμάτων “ανοιχτής” τάξης (στα οποία εντάσσονται μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες αλλά και προβλήματα συμπεριφοράς). Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δουν από κοντά το πώς μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τους μαθητές του σχολείου που έχουν μειωμένα κίνητρα ή και μαθησιακές δυσκολίες ώστε να αποφευχθεί η σχολική διαρροή. Επίσης από την συνεργασία και την επίσκεψή στο σχολείο της Ισπανίας θα κερδίσουν σε τεχνογνωσία πάνω στην οπτικοακουστική επεξεργασία, αφού το σχολείο αυτό έχει χαρακτηριστεί “ψηφιακό” σχολείο.

Στόχοι του προγράμματος

Στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:

  1. Αναζήτηση ποικιλιών καλλωπιστικών φυτών που χρειάζονται λιγότερο νερό για να αναπτυχθούν ως τρόπο μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
  2. Αύξηση των μαθησιακών κινήτρων των μαθητών που είναι επιρρεπείς σε σχολική διαρροή και κατά συνέπεια μείωση του αριθμού των μαθητών που διακόπτουν πρόωρα το σχολείο.
  3. Βελτίωση των γλωσσικών, επιστημονικών-τεχνολογικών δεξιοτήτων των μαθητών καθώς και ανάπτυξη ηπίων δεξιοτήτων.

Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα συντονίσουν όσον αφορά την αντίληψη του κινήτρου για τους μαθητές, τη βελτίωση της ομαδικής εργασίας και την από κοινού επίλυση προβλημάτων.

Δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του σχεδίου

Ανάμεσα στις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν είναι και οι εξής:

  1. Μελέτη τεχνικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για τα οπτικοακουστικά μέσα και τον τρόπο εγγραφής και επεξεργασίας
  2. Μελέτη ενδημικών ξηρόφυτων και μοσχευμάτων
  3. Συλλογή δεδομένων σχετικών με την κατανάλωση νερού και επεξεργασία αυτών.
  4. Προτάσεις βελτίωσης τελικού προϊόντος.
  5. Εκπαιδευτικές εκδρομές φυσικές (εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες) ή και εικονικές με στόχο την γνωριμία με τη βιοποικιλότητα.
  6. Καταγραφή των δραστηριοτήτων μέσω βίντεο και επεξεργασία αυτών.
  7. Δημιουργία ανοιχτού ιστολογίου, έργου etwinning, ομάδας σε κοινωνικό δίκτυο
  8. Δημιουργία ανοιχτού eclass μαθήματος στο οποίο θα αναρτηθούν διαλέξεις και φύλλων εργασίας, για την επεξεργασία των οπτικοακουστικών μέσων και στο οποίο θα έχουν δικαίωμα εγγραφής όλοι οι εγγεγραμμένοι χρήστες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.
  9. Παραγωγή εκπαιδευτικών σεναρίων που θα μπορούν να αξιοποιηθούν στα μαθήματα της Πληροφορικής και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε όλες τις ενότητες.
  10. Εξ αποστάσεως επικοινωνία για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τον διαμοιρασμό κοινών προβλημάτων και τρόπων αντιμετώπισης. 
  11. Διάχυση των αποτελεσμάτων στο σύνολο της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.