«Σε πολλες περιοχες του κοσμου, οι γυναικες εχουν πολυ πιο δυσκολη ζωη μονο και μονο επειδη ειναι γυναικες»

Ένωση Γυναικών Ελλάδας-Παράρτημα Αλεξανδρούπολης

«Η ουσιαστική υλοποίηση της ισότητας των δύο φύλων δεν έχει ακόμη επιτευχθεί» επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Γυναικών Ελλάδας – Παράρτημα Αλεξανδρούπολης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως «σε πολλές περιοχές του κόσμου, οι γυναίκες έχουν πολύ πιο δύσκολη ζωή μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες». 

Αναλυτικά το μήνυμα του Παραρτήματος έχει ως εξής:

«Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης της μεγάλης απεργίας που οργάνωσαν το 1857 οι εργάτριες της υφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, διεκδικώντας ίσα δικαιώματα με τους άνδρες στην εργασία και η οποία βάφηκε με αίμα.
 
Το 1910 στη 2η Συνδιάσκεψη των Εργαζομένων Γυναικών στο Σοσιαλιστικό Συνέδριο της Κοπεγχάγης, μία σπουδαία γερμανίδα επαναστάτρια η ΚΛΑΡΑ ΤΣΕΤΚΙΝ (1857-1933), εμπνευσμένη από τους αγώνες των αμερικανίδων εργατριών, ως φόρο τιμής στις 2 ιστορικές διαδηλώσεις του 1857 και του 1909, πρότεινε και αποφασίστηκε να ορισθεί η 8η Μαρτίου σαν Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών. Και από τότε γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Επίσημα καθιερώθηκε και από τον ΟΗΕ το 1975.
 
Η θεσμοθέτηση αυτή θεωρήθηκε ως νίκη του φεμινισμού, δηλαδή του παγκόσμιου εκείνου κινήματος, που αγωνίζεται για τον περιορισμό και την εξάλειψη της φυλετικής ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και για την προώθηση των δικαιωμάτων, των συμφερόντων και των ζητημάτων των γυναικών στην κοινωνία.
 
Παρά την προοδευτική νομοθεσία και τη λήψη θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών, η ουσιαστική υλοποίηση της ισότητας των δύο φύλων δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.
 
Γι’ αυτό συνεχίζουμε και σήμερα να αγωνιζόμαστε για την κατοχύρωση των κεκτημένων δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά και τη διεύρυνσή τους, την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής τους, με την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων και τη δημιουργία υποδομών από την πολιτεία.
 
Σε πολλές περιοχές του κόσμου, οι γυναίκες έχουν πολύ πιο δύσκολη ζωή μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Κινδυνεύουν να παντρευτούν πριν γίνουν καν 15 ετών. Κινδυνεύουν να υποστούν κλειτοριδεκτομή. Κινδυνεύουν να μείνουν αγράμματες. Κινδυνεύουν να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πρέπει να παλέψουν σε έναν κόσμο που είναι τόσο άδικος που πρέπει να δίνουν τη ζωή τους για τα δικαιώματά τους και που έπρεπε ο ΟΗΕ να θεσπίσει ημέρα για εκείνες στις 8 Μαρτίου.
 
Οι γυναίκες και τα κορίτσια που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις στις χώρες τους, βρίσκονται αντιμέτωπες με τη βία σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους προς την ΕΕ.
 
Αφιερώνουμε την φετινή επέτειο της 8ης Μαρτίου σ’ αυτές τις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους και ιδιαίτερα στα ασυνόδευτα παιδιά και δηλώνουμε αλληλέγγυες ώστε να εξασφαλίσουν την αξιοπρέπεια τους , την υγεία τους ,την ίδια τους τη ζωή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.