Σε πληρη αντικατασταση του «παλαιωμενου» δικτυου της προσβλεπει η ΔΕΥΑΚ Κομοτηνης

Θα διεκδικήσει χρηματοδότηση για έργο αντικατάστασης των παλαιών αγωγών ύψους 20 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Θέμη Τζενετίδη

Στην παλαιότητα αλλά και στην θερμοκρασία του νερού που οδηγεί σε μεγαλύτερες πιέσεις φαίνεται πως οφείλεται το σπάσιμο αγωγού της ΔΕΥΑΚ στην Κομοτηνή που την παραμονή των Χριστουγέννων άφησε χωρίς νερό το σύνολο της γειτονιάς του Σταθμού.

Η ανταπόκριση των συνεργείων της ΔΕΥΑΚ όπως γράψαμε και στο σχετικό επιτόπιο ρεπορτάζ ήταν άμεση τόσο με προσωπικό όσο και μηχανήματα έργου, ωστόσο ο εντοπισμός της βλάβης αλλά και η αποκατάστασή της απαίτησαν αρκετές ώρες κατά τις οποίες οι κάτοικοι της περιοχής έμειναν χωρίς νερό.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κομοτηνής κ.Θέμης Τζενετίδης έκλεισαν όλοι οι αγωγοί της περιοχής προκειμένου να εντοπιστεί το πρόβλημα έως ότου διαπιστωθεί πως επρόκειτο για παλαιό αγωγό που είχε αντικατασταθεί με PVC και ο οποίος ωστόσο λόγω είχε σπάσιμο. Ο ίδιος εξήγησε πως οι παλαιοί αγωγοί δέχονται επιπλέον πιέσεις κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και των πιέσεων του νερού που αυτή έχει ως αποτέλεσμα τα φθαρμένα σημεία να σπάζουν και να έχουμε εκτόνωση των νερών.

Σε μεγάλες πιέσεις του νερού οφείλονται τα σπασίματα των αγωγών

Το γεγονός αυτό οφείλεται και για τα προβλήματα που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες στην υδροδότηση του οικισμού της Παραδημής, όπου υπήρχε επίσης σπασμένος αγωγός, με τις εργασίες τις ΔΕΥΑΚ αυτή τη στιγμή να επικεντρώνονται στην τοποθέτηση αντιπληγματικών και αεροεξαγωγών ώστε να μειώνεται η πίεση. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση του αγωγού που τροφοδοτεί το Μεσοχώρι, της Παραδημή και το Κρανοβούνι είναι παλιός αγωγός που χρήζει αντικατάστασης όπως και το σύνολο των παλαιών αγωγών του δικτύου, εργασίες που έχουν προγραμματιστεί.

Μέχρι στιγμής οι αντικαταστάσεις έχουν γίνει ως και τον οικισμό του Μεσοχωρίου, ξεκινώντας από το υδραγωγείο, ενώ για το υπόλοιπο δίκτυο έως και την παραλία Φαναρίου, αναμένεται έγκριση της μελέτης που κατατέθηκε στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, για έργο προϋπολογισμού 620.000 ευρώ με την οριστική λύση ωστόσο να δίνεται από τον νέο ΕΣΠΑ καθώς για την κατάργηση του παλαιού αγωγού και την τοποθέτηση νέου με πολυαιθυλένιο απαιτείται ποσό σχεδόν των 20 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ.Τζενετίδης το έργο αυτό σε συνδυασμό με το ήδη ενταγμένο έργο του Φράγματος των Συμβόλων – για το οποίο αναμένεται εντολή δημοπράτησης από το Υπουργείο Ανάπτυξης – θα αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα διευκολύνει και την ίδια την ΔΕΥΑΚ που θα απαλλαγεί από τις φθορές αλλά και ενεργειακά κόστη που αυτή την στιγμή είναι πάρα πολύ υψηλό.

Τονίζοντας πως τα έργα αυτά είναι χρονοβόρα όπως και οι διαδικασίες πριν την έναρξή τους ο κ.Τζενετίδης απηύθυνε τις ευχαριστίες του προς το σύνολο των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ για την άμεση ανταπόκρισή τους σε κάθε συμβάν, τονίζοντας πως «δουλεύουν με συνείδηση οποιαδήποτε ώρα και κάθε στιγμή που θα τους χρειαστούμε για να αποκαταστήσουν τις βλάβες και να ικανοποιήσουν τους συμπολίτες μας».  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.