Σε «οριακη» κατασταση οι αρτοποιοι της Ροδοπης

Η υψηλή φορολογία και τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα σε συνδυασμό με την μείωση της ζήτησης «γονατίζουν» τον κλάδο

Οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες που επέβαλλε η οικονομική κρίση, η δυσβάσταχτη φορολόγηση κι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, βλάπτουν σοβαρά τη λειτουργία των αρτοποιείων στη Ροδόπη, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στον «ΠτΘ» ο Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών κ. Γιώργος Δαλθανάσης.

 

Το ψωμί πωλείται στην ίδια τιμή τα τελευταία χρόνια, παρά την διακύμανση του ΦΠΑ από 9% στο 13%. Το ποσοστό της διαφοράς το επωμίστηκαν οι επιχειρήσεις άρτου ενώ η τελική τιμή του ψωμιού δεν διαφοροποιήθηκε, για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. Ο κ. Δαλθανάσης ωστόσο εντόπισε ότι η οικονομική στενότητα διαμόρφωσε νέες καταναλωτικές συμπεριφορές. «Ο καταναλωτής αγόραζε σε ημερήσια βάση, 2 ψωμιά του μισού κιλού ενώ σήμερα παίρνει μόνο ένα. Δεν πετάει πλέον τίποτε και το καταναλώνει και την επόμενη μέρα καθώς το ψωμί δεν χαλάει».

 

Ο ίδιος διαπίστωσε ταυτόχρονα μεγάλη μείωση στη ζήτηση των γλυκών φούρνου και τα βουτήματα, που επηρέασε σημαντικά τους τζίρους των φούρνων στην περιοχή.

 

«Η κρίση στην Κομοτηνή, έφτασε μετά από 2-3 χρόνια», εν τω μεταξύ όμως η μείωση των μισθών στους εργαζόμενους κυρίως του ιδιωτικού τομέα, είχε δυσμενείς επιπτώσεις συνολικά στην αγορά αγαθών συμπλήρωσε τονίζοντας πως «τα χρήματα που φεύγουν από την αγορά, δεν γυρίζουν πίσω».

 

Ο κ. Δαλθανάσης κάλεσε τους καταναλωτές να ενημερώνονται από τα αρτοποιεία, για τα προϊόντα που ζητούν και αγοράζουν και να προβαίνουν και σε έρευνα τιμών.

 

Η κρίση κι ο αθέμιτος ανταγωνισμός

 

Την ίδια ώρα, οι αρτοποιοί βλέπουν τα λειτουργικά κόστη να ανεβαίνουν, κυρίως εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου κίνησης και του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι τιμές των πρώτων υλών αυξήθηκαν κι αυτές αλλά αντιπροσωπεύουν μικρό κόστος της παραγωγής.

 

Ο κ. Δαλθανάσης περιέγραψε ότι η οικονομική κατάσταση των αρτοποιείων είναι οριακή, παρότι έγιναν επενδύσεις από τους επαγγελματίες, λόγω της δυσβάσταχτης φορολογίας και σε συνδυασμό με την πτώση της καταναλωτικής κίνησης. «Υπάρχουν αρτοποιοί που χρωστούν στο ΙΚΑ, στο ΤΕΒΕ και σε προμηθευτές» τόνισε για να προσθέσει πως «περιμένουν τις ρυθμίσεις, να υπαχθούν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν». Οι προμηθευτές δεν δίνουν πλέον πίστωση χρόνου, ενώ ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις στο χώρο ξεκίνησαν να παρουσιάζουν προβλήματα.

 

Η υψηλή φορολογία είναι από τους παράγοντες που καθορίζουν την πορεία και των τοπικών επιχειρήσεων, με τους αρτοποιούς να ασφυκτιούν από το συγκεκριμένο πλαίσιο. «Όσο μεγαλύτερους τζίρους κάνεις τόσο πιο πολύ φορολογείσαι» σημείωσε ο Πρόεδρος των αρτοποιών, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για επενδύσεις» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η δυσβάσταχτη φορολόγηση στην Ελλάδα, οδηγεί παράλληλα, όπως ανέφερε, τους επαγγελματίες να δημιουργούν επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, όπου η φορολογία είναι χαμηλότερη.

 

Η πτώση του τζίρου, φέρνει και μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού των φούρνων, σε πολλές περιπτώσεις στα αντίστοιχα καταστήματα της Κομοτηνής.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιείων έκανε λόγο εξάλλου και για την ύπαρξη «αλεξιπτωτιστών» στην αγορά άρτου, οι οποίοι αποσκοπούν στο να «χτυπήσουν» τις τιμές, χωρίς όμως να τηρούν τα όσα προβλέπει η αρτοποιητική νομοθεσία, διαμορφώνοντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

 

Ελληνικό παράδοξο η συσκευασία ψωμιού στα πρατήρια

 

Με την αναμόρφωση της νομοθεσίας, έγινε υποχρεωτική η συσκευασία αρτοσκευασμάτων είτε αυτά πωλούνται σε αμιγή πρατήρια άρτου, είτε από τα σούπερ μάρκετ. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι τα καταστήματα που πωλούν φρέσκο ψωμί οφείλουν να τα μεταφέρουν από το χώρο παραγωγής και να διαθέτουν στον καταναλωτή μέσα σε χάρτινη ή νάιλον σακούλα, η οποία θα αναγράφει στο εξωτερικό της, το είδος, τα συστατικά και την ημερομηνία παραγωγής του προϊόντος.

 

Σε γνώση της Διοίκησης του Σωματείου έχουν περιέλθει πληροφορίες βάσει των οποίων, η σχετική νομοθεσία δεν τηρείται από ορισμένους ιδιοκτήτες φούρνων στην περιοχή. Ο κ. Δαλθανάσης τόνισε την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από την αρμόδια διεύθυνση, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα. Ο ίδιος επισήμανε ωστόσο ότι η υποχρέωση συσκευασίας για τα πρατήρια, είναι μάλλον ελληνικό παράδοξο καθώς πουθενά στην Ευρώπη δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο.

 

Αντικειμενική ανάγκη η επέκταση του ωραρίου

 

Το ωράριο λειτουργίας των φούρνων είναι από τα θέματα που απασχολεί ιδιαίτερα το τοπικό Σωματείο Αρτοποιών. Βασίζεται σε νόμο του 1953 που αφορούσε το ωράριο εργασίας των αρτεργατών, προβλέπει τη λειτουργία των αρτοποιείων από τις 4 μετά τα μεσάνυχτα και ήταν «ανενεργός».

 

Το συγκεκριμένο καθεστώς δεν εξυπηρετεί την επαρκή τροφοδοσία των καταστημάτων και την ανταπόκριση τους στις ανάγκες των καταναλωτών. Πρόσκαιρα επιτεύχθηκε επέκταση του ωραρίου με απόφαση της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ροδόπης, ωστόσο το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα σήμερα, όπως διευκρίνισε ο κ. Δαλθανάσης.

 

Πρόσφατα μάλιστα, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 16 τοπικούς αρτοποιούς για παράβαση του ωραρίου λειτουργίας, ύστερα από καταγγελία.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.