Σε μεταιχμιο το μελλον της φαρμακευτικης

Με μεγάλη επιτυχία και διεθνείς παρουσίες ολοκληρώθηκε το 1ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Αν.Μακεδονίας-Θράκης στην Κομοτηνή

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φαρμακευτική περίθαλψη και το φαρμακείο γενικότερα ανέδειξε το 1ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Αν. Μακεδονίας-Θράκης, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ξενοδοχείο «Arcadia» στην Κομοτηνή, που οργάνωσαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι και o ΣΥ.ΦΑ. Αν. Μακεδονίας-Θράκης, με την ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ΙΔΕΕΑΦ.
 
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μια σειρά από εισηγητές πρότειναν λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αλλά και την ενίσχυση της επιστημονικής υπόστασης και του ρόλου του φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως το συνέδριο ξέφυγε από τα στενά όρια της Περιφέρειας, και απέκτησε Πανελλήνια αλλά και διεθνή διάσταση, με παρουσίες και εισηγητές από όλη την Ελλάδα, όπως ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κώστας Λουράντος και ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ κ. Σωτήριος Μπερσίμης, αλλά και από το εξωτερικό με το παρών να δίνουν ο πρόεδρος Φ.Σ. Αδριανούπολης Τουρκίας Cenk Kes, ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Παντουρκικού Φαρμ. Συλλόγου Blent Varel και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σόφιας-Βουλγαρίας Venelin Sapunarov. 

Αλέξανδρος Τσαπέκος «Πιστεύω πως τα μηνύματα που θα δοθούν θα είναι για το καλό του κλάδου και των πολιτών οι οποίοι εξυπηρετούνται από εμάς»


Ιδιαίτερα αισιόδοξο θεώρησε το ξεκίνημα του συνεδρίου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, ο οποίος τόνισε πως σε αυτό συμμετέχουν φαρμακοποιοί και βοηθοί φαρμακείων από όλη την ΑΜΘ, εκτιμώντας πως η όλη διοργάνωση στέφθηκε με επιτυχία.
 
«Είμαστε αισιόδοξοι. Πιστεύω πως τα μηνύματα που θα δοθούν θα είναι για το καλό του κλάδου και των πολιτών οι οποίοι εξυπηρετούνται από εμάς» σημείωσε, θεωρώντας πως τα προβλήματα των ασθενών έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο, και αν διασφαλιστεί η ύπαρξη του φαρμακείου του χωριού και της επαρχίας, με τη δυνατότητα να υπάρχει καλή γεωγραφική κατανομή θα είναι προς όφελος και των ασθενών. «Αλλιώς» αντέτεινε «θα δούμε τα φαρμακεία να κλείνουν στα χωριά και τις γειτονιές και να ελέγχονται από τα μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια σε συγκεκριμένα σημεία». 

Κώστας Λουράντος «Η σημερινή Κυβέρνησης ήρθε μεν να διορθώσει τα προηγούμενα μέτρα αλλά δυστυχώς εφαρμόζει αυτά τα οποία δεν μπόρεσε να εφαρμόσει η προηγουμένη»


Στο χώρο του συνεδρίου βρέθηκε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κώστας Λουράντος, εκθειάζοντας το συνέδριο και τη διοργάνωσή του, που όμως, όπως σημείωσε, έχει την ατυχία να ξεκινά με πολύ δυσμενείς για τον τόπο συνθήκες, αφού γίνεται σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για την Ελλάδα. Για αυτό και πιστεύει πως σήμερα περισσότερο από ποτέ η συλλογικότητα πρέπει να διέπει όλους τους Έλληνες, πολύ δε περισσότερο τους φαρμακοποιούς οι οποίοι «πλήττονται συνεχώς από τα μέτρα της Κυβέρνησης, που ήρθε μεν να διορθώσει τα προηγούμενα μέτρα αλλά δυστυχώς εφαρμόζει αυτά τα οποία δεν μπόρεσε να εφαρμόσει η προηγουμένη».
Ο κλάδος σήμερα, κατά τον κ. Λουράντο, «αντιμετωπίζει ένα βουνό από προβλήματα», ένα από τα οποία είναι ότι μία ύλη του φαρμακείου, που είναι τα γενικής διάθεσης φάρμακα, φεύγουν από το φαρμακείο και μπορούν να πάνε στα σούπερ μάρκετ και στα γενικά κανάλια διανομής, για να έχουν, υποτίθεται, περισσότερη και καλύτερη πρόσβαση οι καταναλωτές. Όμως, όπως εξήγησε ο ίδιος, αυτά τα προϊόντα δεν είναι καταναλωτικά, είναι φάρμακα και δεν μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση ελλήνων καταναλωτών από τη σημερινή διότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν διάσπαρτα 11.000 φαρμακεία.
 
«Η διανομή μέσω των άλλων καναλιών είναι αποκλειστικά και μόνο για να αυξηθούν οι τιμές τους, επειδή τώρα στα φαρμακεία είναι καθηλωμένες, και για να κερδίσουν αυτοί που έχουν και κατέχουν» σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, ο οποίος πιστεύει πως το ελληνικό φαρμακείο έχει μέλλον, όμως δεν είναι σίγουρος αν όλα τα ελληνικά φαρμακεία έχουν μέλλον. «Το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός έχουν μέλλον, αλλά δεν ξέρω πόσα φαρμακεία έχουν μέλλον και μάλιστα πολύ περισσότερο, όταν μέσα στην ιδιότητα αυτή του φαρμακοποιού μπαίνουν ιδιωτικά κεφάλαια που δεν έχουν σχέση με τον φαρμακοποιό» παρατήρησε χαρακτηριστικά.
 
Άλλωστε θεωρεί πως είναι τελείως διαφορετικό σε μια περιοχή, και μάλιστα ακριτική, όπως η Ροδόπη να υπάρχει ο φαρμακοποιός στο φαρμακείο του και να μπορεί να δίνει το φάρμακο που πιστεύει, το προϊόν που πιστεύει, για την καλύτερη θεραπεία του ασθενούς, και άλλο πράγμα ο φαρμακοποιός υπάλληλος κεφαλαίων που έχουν ιδρύσει το φαρμακείο και έχουν αναγκάσει το φαρμακοποιό να λειτουργεί με επιθυμίες των κεφαλαίων για να κερδίζουν αδιαφορώντας βεβαίως για την κατάληξη που θα έχει το προϊόν στον οργανισμό του ασθενούς που το παίρνει. «Με λίγα λόγια» συνόψισε κλείνοντας ο κ. Λουράντος «σήμερα ο φαρμακοποιός μετατρέπεται από ιδιοκτήτης φαρμακείου, ιδιωτικής υγειονομικής μονάδας δηλαδή, σε υπάλληλο συμφερόντων και μια πολύ μεγάλη ύλη, που είναι φάρμακα, φεύγει και πάει σε κανάλια κατανάλωσης για να κερδίσουν και οι εταιρείες που τα παράγουν και τα σούπερμαρκετ που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος και όχι η ποιότητα ζωής του κόσμου». 

Σωτήρης Μπερσίμης «Ο ΕΟΠΠΥ έχει μπει σε μια νέα πορεία»


Παρών στο συνέδριο ήταν και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης, που πραγματοποίησε ομιλία για τη συμβολή όλων των κρίκων της αλυσίδας στην υγειονομική περίθαλψη. Ο κ. Μπερσίμης εξέφρασε την προθυμία του να συνεργαστεί με τον κλάδο των φαρμακοποιών μέσα σε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο κλίμα στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον. Ο Οργανισμός, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει μπει σε μια νέα πορεία, βασιζόμενος στις νέες τεχνολογίες προκειμένου να γίνεται συνεχώς καλύτερος. «Αυτό σημαίνει και καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη και την καλύτερη εξυπηρέτησή του» εξήγησε.
 
Ο κ. Μπερσίμης αναφέρθηκε κλείνοντας και στο θέμα της έλλειψης συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΠΥ, τονίζοντας πως αυτό το πλαίσιο αναμορφώνεται και αναδιοργανώνεται με βάση πραγματικά κριτήρια, τα οποία ουσιαστικά θα τους δώσουν τον κατάλληλο αριθμό ανά περιοχή προκειμένου να μην υφίστανται αυτά τα προβλήματα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το συνέδριο εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.