Σε Μακεδονια και Θρακη το 40% της διασπορας του κορωνοιου

Πέντε νοσοκομεία με 100% πληρότητα στις ΜΕΘ

Ανησυχητικά είναι τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και των νοσηλευτικών της ιδρυμάτων. Έδρα του κορωνοϊού αποτελεί πλέον η Θεσσαλονίκη, μοναδική Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) με τριψήφιο μέσο όρο κρουσμάτων του τελευταίου επταημέρου στο εκρηκτικό 283,71.

Το 40% σχεδόν της διασποράς του ιού στα στοιχεία της Παρασκευής εντοπίζεται στον βορρά. Μακεδονία και Θράκη συγκεντρώνουν 815 νέες λοιμώξεις σε σύνολο 2.046 στη χώρα, με τις 331 στη Θεσσαλονίκη.

Στη Β. Ελλάδα ο ένας στους τρεις νοσηλευόμενους με κορωνοϊό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσαν οι 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης, στα νοσοκομεία τους νοσηλεύονται συνολικά 679 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ το σύνολο των νοσηλειών στη χώρα ήταν το περασμένο 24ωρο 2.044. Ούτως ειπείν, ένας στους τρεις ασθενείς με σοβαρή COVID-19 (33%) βρίσκεται σε κάποια νοσοκομειακή κλίνη της Β. Ελλάδας.

Η πίεση από τους ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ φέρνει το σύστημα υγείας στα όριά του. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αναφορικά με την πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας μέχρι και χθες Πέμπτη, πέντε νοσοκομεία έφτασαν στο 100%. Επρόκειτο για τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Ιπποκράτειο», «Παπαγεωργίου», Πτολεμαΐδας και «Παπανικολάου». Οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ αριθμούνται σε μόλις 19.

Σημειώνεται ότι οι αυξητικές τάσεις της Β. Ελλάδας αντιβαίνουν στην καλή πορεία του συστήματος υγείας στην υπόλοιπη χώρα. Η πληρότητα στις ΜΕΘ το περασμένο 24ωρο έχει μειωθεί στο 66,60% όταν τρεις εβδομάδες πριν ήταν στο 76%

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.