Σε Λιθουανια και Πολωνια το ΓΕΛ Ιασμου

Συνεχίζει την εξωστρέφειά του το Λύκειο με μαθητές και εκπαιδευτικούς να επισκέπτονται τις δύο χώρες στο πλαίσιο του ERASMUS+

Στο Joniskis της Λιθουανίας και στο Kalety της Πολωνίας βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες εκπαιδευτικοί και μαθητές του ΓΕΛ Ιάσμου, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ERASMUS+ στα οποία συμμετέχει και φέτος το σχολείο.

Όπως τονίζει και η διεύθυνση του ΓΕΛ, με τη συμμετοχή του σχολείου στα Προγράμματα ERASMUS+ επιτυγχάνουν την εξωστρέφεια, την διεύρυνση των οριζόντων των μαθητών, την επικοινωνία τους με συνομηλίκους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες στην Λιθουανία

Έτσι λοιπόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ «ΤECHNOLOGY AS A SOLUTION FOR CLIMATE CHANGE», έξι μαθητές με συνοδούς τη διευθύντρια του σχολείου Βάγια Σερέτη και την εκπαιδευτικό Νικολέτα Χάιτα φιλοξενήθηκαν από 10 – 15 Οκτωβρίου 2022 στο Joniskis της Λιθουανίας. Στο πρόγραμμα, το οποίο συντονίζει το ΓΕΛ Ιάσμου, συμμετέχουν σχολεία από την Ελλάδα, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Τουρκία.

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών επισκέψεων μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της χώρας, αλλά και στη Ρίγα, καθώς το σχολείο που τους φιλοξένησε απείχε μόλις εκατό χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Λετονίας.

Οι μαθητές παρουσίασαν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους και τον τόπο τους, συνεργάστηκαν σε μεικτές ομάδες για τη δημιουργία παρουσιάσεων, συμμετείχαν σε εργαστήρια με θέμα την κλιματική αλλαγή, τις αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τόπο τους.

Οι μαθητές του ΓΕΛ Ιάσμου παρουσίασαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ελαιόδεντρα και την παραγωγή λαδιού. Η μείωση της παραγωγής λαδιού, η οποία αποδίδεται στις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, την ξηρασία και τις πυρκαγιές, θα πλήξει την οικονομία επηρεάζοντας όλους τους εργαζόμενους στον τομέα.

Άλλη συνέπεια που επισημάνθηκε ήταν η αλλαγή στον τρόπο της διατροφής μας, εξαιτίας της αύξησης της τιμής του λαδιού, καθώς, όταν η ζήτηση ενός προϊόντος παραμένει ίδια, αλλά η παραγωγή μειώνεται, αυξάνεται η τιμή του.

Η επόμενη κινητικότητα μέσα στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος έχει οριστεί για τον Νοέμβριο και θα γίνει στην Πορτογαλία.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνική μονάδα για την Ελλάδα είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Πέντε μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου στην Πολωνία

Λίγες μέρες νωρίτερα, μεταξύ των ημερών 03 – 09 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ «START WITH YOURSELF», στο οποίο το σχολείο συμμετέχει ήδη από τη σχ. χρονιά 2021-2022, πέντε μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί φιλοξενήθηκαν φέτος στο Kalety της Πολωνίας. Το Λύκειο Ιάσμου ήταν προσκεκλημένο του εκεί σχολείου, ενός από τους πέντε ετέρους του ίδιου προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν επίσης σχολεία από την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Τουρκία.

Όπως αναφέρει η κ. Αντιόπη Δ. Δημητριάδου, Φιλόλογος – Συνοδός αποστολής, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στην πόλη της Κρακοβίας, στο Ορυχείο Αργύρου,  στο Μοναστήρι της Τσεστνοχόβα και φυσικά στη γραφική κωμόπολη του Kalety, απολαμβάνοντας το ιδιαίτερο ανάγλυφο της πολωνικής υπαίθρου με το θαυμάσιο δάσος της περιοχής.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των εργασιών του Προγράμματος, οι μαθητές όλων των σχολείων παρουσίασαν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους και τον τόπο τους, συνεργάστηκαν σε μεικτές ομάδες για τη δημιουργία video, συμμετείχαν σε debate και σε παιχνίδι «θησαυρού» και παρακολούθησαν «εργαστήρια» (workshop) με θέμα την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη,  την αποδοχή και την κατανόηση του Άλλου.

Όπως αναφέρει και η κ. Δημητριάδου, με τη συμμετοχή του σχολείου στα Προγράμματα ERASMUS+ επιτυγχάνουν την εξωστρέφεια, την διεύρυνση των οριζόντων των μαθητών, την επικοινωνία τους με συνομηλίκους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στοιχεία σημαντικά για την προετοιμασία του ευρωπαίου πολίτη.

Το ΓΕΛ Ιάσμου συμμετείχε στην κινητικότητα με τις/τους μαθήτριες/τές: Δαλακούρα Μ., Κιοσέ Ε., Κιντς Ν., Μωρρές Α., Ρεσήτ Ν. και τις εκπαιδευτικούς Ανδρεαδάκη Ε. (Υποδιευθύντρια ΓΕΛ, αρχηγός εκδρομής) και Δημητριάδου Α. (Φιλόλογος – συνοδός).

Η επόμενη κινητικότητα μέσα στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος έχει οριστεί για τον Μάρτιο του 2023 και θα γίνει στην Ιταλία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.