Σε κινδυνο πλεον και ο μικρος πυρηνας της Α’ Ζωνης του Δασους Δαδιας

Δώρα Σκαρτσή: «Τον μεγάλο πυρήνα τον χάσαμε, κάηκε»

Μεγαλώνει η ανησυχία, πλέον, και για τον μικρό πυρήνα της Α’ Ζώνης του Δάσους της Δαδιάς, που απειλείται από τη φωτιά που μαίνεται στην περιοχή.

«Τον μεγάλο πυρήνα τον χάσαμε, κάηκε. Αν χάσουμε και τον μικρό, θα μιλάμε για ολοσχερή καταστροφή», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας το στέλεχος της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, Δώρα Σκαρτσή.

Η ίδια σημείωσε ότι «μπορούμε πλέον να μιλάμε για Δάσος Δαδιάς μόνο με ορίζοντα αποκατάστασης και μόνο με την προϋπόθεση ότι όλα αυτά που υπόσχονται θα γίνουν».

Πρόσθεσε επίσης πως «η αποκατάσταση θα απαιτήσει πάρα πολλά χρήματα», ενώ υπογράμμισε ότι με δυσκολία εντοπίζονται άκαυτα κομμάτια που θα μπορέσουν να ξαναδώσουν ζωή σε όλο το δασικό σύμπλεγμα του κεντρικού και νοτίου Έβρου.

Πέρα από την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί, τεράστια είναι η ανησυχία και για τις «πολύ σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει όλο αυτό στην οικονομία του τόπου, συνολικά και ξεχωριστά σε πάρα πολλά επίπεδα», συμπλήρωσε η κα. Σκαρτσή.

Σχολίασε, τέλος, ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς ήταν «υπολειμματικής προτεραιότητας» και τα επίγεια και εναέρια μέσα ήταν εξαιρετικά περιορισμένα, λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. «Απαιτείται ανακατανομή των δυνάμεων, να πέσουν σοβαρά πάνω από τη φωτιά της Δαδιάς και να την οριοθετήσουν, διαφορετικά θα συνεχίσει να καίει αργά και βασανιστικά από κοιλάδα σε κοιλάδα, συνεχίζοντας την καταστροφή…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.