Σε κινδυνο ιδιοκτησιες «αγνωστου ιδιοκτητη» και στη Ροδοπη

Αίτημα για παράταση προωθεί ο τοπικός Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης
Σταδιακά από τον ερχόμενο Νοέμβριο έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2016, λήγουν οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας για τα τρία πιλοτικά προγράμματα του Κτηματολογίου στη Ροδόπη. Κύρια σε οικονομικούς λόγους, αποδίδεται το μειωμένο ενδιαφέρον ιδιοκτητών στην περιοχή, για την τακτοποίηση ανάλογων εκκρεμοτήτων τους.  Σύμφωνα με την ΕΚΧΑ Α.Ε πάντως, κινδυνεύουν άμεσα με απώλεια της ιδιοκτησίας τους όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν εγκαίρως τα ακίνητα τους, ενώ και στις περιπτώσεις «αγνώστου ιδιοκτήτη», το ακίνητο περιέρχεται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.
 
Η περιοχή της Ροδόπης είναι ενταγμένη σε τρία πιλοτικά προγράμματα, του δημοτικού διαμερίσματος Αιγείρου και των πλησιέστερων οικισμών, της Μέσης και το πρόγραμμα της Κομοτηνής.
 
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, ενώ πέρασαν αρκετά χρόνια από τη λειτουργία του κτηματολογίου στις ίδιες περιοχές, υπάρχουν αρκετά ακίνητα που δεν έχουν τακτοποιηθεί. Επιπλέον υφίσταται και το ζήτημα με την έλλειψη τίτλων κυριότητας κυρίως για τις ιδιοκτησίες της μειονότητας. Εξάλλου εντοπίζονται σειρά λαθών στις εγγραφές των ακινήτων που αποδίδονται στους αναδόχους των αρχικών πιλοτικών προγραμμάτων που δεν πληρούσαν και τις ανάλογες προδιαγραφές.
 
Με τη λήξη των προθεσμιών, εκπνέει το χρονικό περιθώριο, για  τους ιδιοκτήτες, να επιλύσουν είτε δικαστικά, είτε με εξώδικες διαδικασίες,  προβλήματα  που είχαν με ακίνητά τους που κτηματογραφήθηκαν.

  

Αίτημα για «μια τελευταία παράταση» προς τον αρμόδιο Υπουργό από τον Δικηγορικό Σύλλογο ν.Ροδόπης και εμπλεκόμενους φορείς
 

«Ενέσκηψε κι η κρίση, ο κόσμος δεν έχει χρήματα να πληρώσει νομικούς, τοπογράφους για να κάνουν τις τακτοποιήσεις» ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά, ο γραμματέας του Δ.Σ  κ. Γιάννης Κυριαζής. Ο ίδιος γνωστοποίησε και την πρόθεση του Δικηγορικού Συλλόγου, να προχωρήσει με άλλους εμπλεκόμενους φορείς- σύλλογοι συμβολαιογράφων, τοπογράφων, ένωση υποθηκοφυλάκων- στην υποβολή αιτήματος προς τον αρμόδιο Υπουργό, ώστε να δοθεί «μια τελευταία παράταση».
 
Το αίτημα πρόκειται να υποβληθεί μέσα στον Ιούνιο και με την συμπαράσταση των τοπικών βουλευτών, ενώ ήδη στους κόλπους της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου ξεκίνησε η ανάλογη προετοιμασία, ύστερα κι από έγγραφο που απέστειλε η «Εθνικό Κτηματολόγιο- Χαρτογράφηση Α.Ε» προς το σύνολο των εμπλεκόμενων.
 
Στο ίδιο έγγραφο διευκρινίζεται ότι, μετά το πέρας της τακτικής προθεσμίας,  η κυριότητα των ακινήτων που δεν τακτοποιήθηκαν περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο . Δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης από τους ιδιοκτήτες για την απόκτηση τίτλου, ενώ όσοι απωλέσουν τα ακίνητα τους, μπορούν να διεκδικήσουν  μόνο χρηματική αποζημίωση. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.