Σε καλη κατασταση τα καταφυγια στη Ροδοπη

Με αφορμή τη συζήτηση που ξεκίνησε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία

Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, και την γενικότερη απειλή γενίκευσης του, ήταν αναμενόμενο να υπάρξει μια διάχυτη ανησυχία στους πολίτες για το τι θα γίνει σε περίπτωση πολέμου.

Μάλιστα λάδι στη φωτιά έριξαν και δηλώσεις όπως αυτή του Δημάρχου Καβάλας κ. Θόδωρου Μουριάδη, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας περισσότερων καταφυγίων για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, και πολέμου, σημειώνοντας πως αυτοί είναι εξαιρετικά λίγοι για τον πληθυσμό της πόλης του.

Αυτές οι παρεμβάσεις μας δημιούργησαν απορίες για την κατάσταση στα καταφύγια στην Κομοτηνή, όπως και στις γειτονικές πόλεις.

Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι πως τα καταφύγια είναι φτιαγμένα κυρίως για περιπτώσεις πολέμου, μιας και σε άλλες περιπτώσεις καταστροφών (πλημμύρες, σεισμοί, πυρκαγιές) μέριμνα της πολιτικής προστασίας είναι να απομακρύνει τους πολίτες από την περιοχή.

Όσο για τα καταφύγια της Κομοτηνής, η αρμόδια της Διεύθυνσης ΠΕΑ ΠΣΕΑ κ. Σ. Δαδινίδου, σημειώνει πως σύμφωνα και με τον νόμο, τα καταφύγια που υπάρχουν, τα οποία είναι διαβαθμισμένα και έτσι η τοποθεσία τους δεν είναι ανακοινώσιμη, βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Κάθε τρία χρόνια δημιουργείται μια επιτροπή, που ελέγχει και καταγράφει τα υφιστάμενα καταφύγια και τις ανάγκες τους, και σήμερα καλύπτουν σχεδόν το 90% του πληθυσμού στην Περιφέρεια.

Τόνισε δε πως η Περιφέρειά μας είναι ίσως και από τις πιο ολοκληρωμένες σε όλη την χώρα, και έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για να φτάσουν σε πολύ καλό βαθμό τα καταφύγια.

Όπως τόνισε, σε περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες, υπάρχει σχεδιασμός για τον τρόπο που θα γνωστοποιηθούν αυτά στο κοινό, με οδηγίες για το πώς πρέπει να μεταβούν οι πολίτες σε αυτά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.