Σε καλη κατασταση η Ροδοπη την πρωτη μερα επαναλειτουργιας των σχολειων

Κώστας Μπαντίκος «Είναι πολύ καλύτερο ότι γνωρίζουμε άμεσα τα κρούσματα και λαμβάνονται τα μέτρα, και έτσι προφυλάσσεται η σχολική κοινότητα αλλά και οι οικογένειες»

Καλύφθηκαν οι όποιες ελλείψεις εκπαιδευτικών την πρώτη μέρα, έρχονται αναπληρωτές από το Υπουργείο Παιδείας

Την εκτίμηση πως η μαζική πραγματοποίηση των τεστ δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει άμεση εικόνα της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην σχολική κοινότητα, έκανε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Κώστας Μπαντίκος, με αφορμή την επαναλειτουργία των σχολείων.

Όπως τόνισε, έγινε μια σημαντική προσπάθεια για να υπάρχει επάρκεια self test στα σχολεία της Περιφέρειας, με τη βοήθεια όπου χρειάστηκε και των σχολικών επιτροπών των Δήμων, ενώ οι απουσίες που δημιουργήθηκαν λόγω θετικών τεστ στους εκπαιδευτικούς, κατάφεραν να καλυφθούν την πρώτη μέρα, ενώ αναμένεται άμεση ενίσχυση με αναπληρωτές από το Υπουργείο Παιδείας.

Να τονιστεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος ταυτόχρονος έλεγχος πληθυσμού κατά του κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας: 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι (τις προηγούμενες φορές στους ελέγχους των σχολείων ήταν μικρότερος ο αριθμός, καθώς έκαναν έλεγχο μόνο οι ανεμβολίαστοι, ενώ πλέον και οι εμβολιασμένοι).

Όπως φαίνεται, από τη διαδικασία εντοπίστηκαν 15.547 κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Περιορίζεται η διασπορά

Από τα τεστ που έγιναν, αναδείχθηκαν αρκετά κρούσματα και στην περιοχή μας, που όμως ο κ. Μπαντίκος τονίζει πως στην Περιφέρεια γενικότερα δεν ήταν σε ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό, με τον ίδιο να κρίνει πως αυτή η μαζική προσπάθεια θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊό και στην κοινωνία και στη σχολική κοινότητα.

Ειδικά για τη Ροδόπη, σημείωσε πως βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, τόσο όσο αφορά τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές.

Τα κενά που παρουσιάστηκαν λόγω νόσησης από εκπαιδευτικούς, έχουν καλυφθεί από άλλους εκπαιδευτικούς, είτε με τροποποίηση εσωτερική, είτε κάποιες ανταλλαγές, ώστε να μην χρειαστεί να κλείσει εντελώς κανένα τμήμα ή σχολική μονάδα.

Ήδη η Περιφερειακή Διεύθυνση έχει αποστείλει αριθμό νοσούντων εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε αυτό να προχωρήσει στην πρόσληψη αναπληρωτών ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ώστε να υποστηρίξουν την λειτουργία των σχολικών μονάδων και να μην χαθούν μαθήματα.

Προσπάθεια να υπάρξει επάρκεια στα self test

Ο κ. Μπαντίκος τόνισε πως εδώ και τρεις μέρες, σε συνεννόηση με τις διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι σχολικές μονάδες προμηθεύτηκαν από αυτές self test, ώστε να δώσουν σε γονείς για να μπορέσουν να τα κάνουν οι μαθητές ενώ ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία αποστολής επιπλέον τεστ.

Γενικότερα σημείωσε πως υπήρξε επάρκεια στις σχολικές μονάδες, και όποιες χρειαζόταν μπορούσαν να πάρουν από το αποθεματικό των Διευθύνσεων, είτε από άλλες σχολικές μονάδες, είτε και σε κάποιες περιπτώσεις, προχώρησαν και οι σχολικές επιτροπές σε αγορά τεστ.

Εγρήγορση υπευθυνότητα και συνέπεια

Όσο για γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ο κ. Μπαντίκος τόνισε πως έχουν δώσει οδηγία εδώ και ένα τριήμερο προς τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, να έρθουν σε επαφή με τους γονείς, και να τους ενημερώσουν πως είναι καλό να πάει στο σχολείο το παιδί, πέρα φυσικά από τις συνέπειες του νόμου αν δεν συμβεί αυτό.

Άλλωστε, όπως ανέφερε, το παιδί δεν θα μείνει μέσα στο σπίτι όλη την περίοδο, αλλά θα βγει έξω, και υπάρχει περίπτωση, αν δεν εντοπιστεί το κρούσμα, να υπάρξει διασπορά της ασθένειας.

«Είναι πολύ καλύτερο ότι γνωρίζουμε άμεσα τα κρούσματα και λαμβάνονται τα μέτρα, και έτσι προφυλάσσεται η σχολική κοινότητα αλλά και οι οικογένειες. Πρέπει να επιδειχθεί εγρήγορση, υπευθυνότητα και συνέπεια από την πλευρά όλων, εκπαιδευτικών και γονέων, στη διενέργεια του τεστ και τη δήλωσή του, προκειμένου να έχουμε εικόνα» τόνισε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.