Σε ισχυ η απαγορευση αλιειας σε Νεστο, Κοσυνθο και Κομψατο
Από τις 15 Απριλίου βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση αλιείας στους ποταμούς Νέστο, Κόσυνθο, Κομψάτο, στους παραποτάμους τους και στα λοιπά εσωτερικά ύδατα της Π.Ε. Ξάνθης, με σκοπό την προστασία της αναπαραγωγής των ιχθυοπληθυσμών και λοιπών υδρόβιων οργανισμών.
H απόφαση του Aντιπεριφερειάρχη
Απαγορεύουμε την αλιεία ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών, με κάθε μέσο και εργαλείο: α) στον ποταμό Νέστο, β) στον ποταμό Κόσυνθο, γ) στον ποταμό Κομψάτο, δ) στους παραποτάμους τους, και στα λοιπά εσωτερικά ύδατα της Π.Ε. Ξάνθης.
Η απαγορευτική περίοδος αλιείας ισχύει για το χρονικό διάστημα από 15 Απριλίου μέχρι 30 Μαϊου 2023.
Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στην προστασία της αναπαραγωγής των ιχθυοπληθυσμών και λοιπών υδρόβιων οργανισμών που διαβιούν στα παραπάνω αναφερόμενα επιφανειακά νερά.
Η συγκεκριμένη απαγόρευση δεν επηρεάζει τις όποιες απαγορεύσεις προκύπτουν από την ισχύουσα νομοθεσία για:
Α. Το αισθητικό δάσος των Στενών του ποταμού Νέστου Π.Δ. 11.7.77 (ΦΕΚ 283 Δ/77) “Περί κηρύξεως των Στενών του Νέστου ως Αισθητικό Δάσος”. Απόφαση 81995/20.05.21 (ΦΕΚ 2299 Β) Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ.Θ.: Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας Αισθητικού Δάσους Στενών του Ποταμού Νέστου (αρθ.13- παρ.ιδ’).
Σύμφωνα με την παραπάνω νομοθεσία απαγορεύεται η αλιεία και η μεταφορά αλιευτικών εργαλείων καθ’ όλο το έτος στο σύνολο του αισθητικού δάσους.
Β. Η προστατευόμενη περιοχή που διαχειρίζεται η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου- Βιστονίδας και Ροδόπης (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας, Ισμαρίδας και Θάσου ΚΥΑ 44549/17.10.08 (ΦΕΚ 497/Δ/17.10.08) για τον «χαρακτηρισμό των υγροβιοτόπων Δέλτα Νέστου, Λίμνης Βιστονίδας, Λίμνης Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους ως Εθνικό Πάρκο με Περιφερειακή Ζώνη».
Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση υπάρχει πρόβλεψη για επιτρεπόμενη αλιεία στις ζώνες Α1, Α2, Α3, Α5, Β4 και Γ1., με τους όρους της γενικότερης ισχύουσας νομοθεσίας.
Οι παραβάτες αυτής της απόφασης τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν (άρθρο 11 και άρθρο 17 του Ν.Δ. 420/70 όπως αντικαταστάθηκαν και ισχύουν με το άρθρο 9 παρ. 2 και 3 του Ν.2040/92). Συγκεκριμένα για τις παραβάσεις των αλιευτικών διατάξεων ή αποφάσεων επιβάλλονται διοικητικές ποινές και ποινικές κυρώσεις όπως επιβολή προστίμου, αφαίρεση άδειας αλιείας, κατάσχεση και εκποίηση των παρανόμων αλιευμένων προϊόντων, κατάσχεση και εκποίηση ή καταστροφή (ανάλογα με την περίπτωση) αλιευτικών εργαλείων και συσκευών.
Υπεύθυνες Αρχές για την τήρηση αυτής της απόφασης είναι οι Αστυνομικές Αρχές, τα Δασαρχεία και όλες γενικά οι ανακριτικές Αρχές.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.