Σε εξελιξη ο διαλογος Πολιτειας και ΠΦΣ για την δωρεαν διαθεση rapid tests σε πολιτες

Θετική, αλλά βιαστική χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του μέτρου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρος Τσαπέκος

«Να εξειδικευτούν όλοι οι παράμετροι για την αποτελεσματική και ασφαλή διάθεσή τους, ώστε να μην ανατραπεί και η υφιστάμενη καθημερινότητα των φαρμακείων»

Θετική αλλά και βιαστική ως προς την ανακοίνωσή της κρίνει την απόφαση της κυβέρνησης, όπως αυτή ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, για την δωρεάν διάθεση μέσω των φαρμακείων, rapid test που θα γίνονται από τους ίδιους τους πολίτες, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Τσαπέκος εκτίμησε ως θετική την πρόθεση της κυβέρνησης, καθώς όπως υπογράμμισε «είναι ένας καλός τρόπος να ελεγχθεί η διασπορά του ιού» για να τονίσει όμως πως η ανακοίνωση από πλευράς των αρμοδίων της κυβέρνησης ήταν βιαστική καθώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο διάλογος με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και επομένως υπάρχουν ακόμα πολλοί παράμετροι που θα πρέπει να εξειδικευτούν.

Ζητήματα που αφορούν τόσο στη διαδικασία προμήθειας και χορήγησης των διαγνωστικών τεστ μέσω των φαρμακείων και την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων τους στο κράτος, όσο και της διαχείρισής τους από τους πολίτες.

Να μην ανατραπεί η υφιστάμενη καθημερινότητα των φαρμακείων

Όπως εξήγησε ο ίδιος ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος βρίσκεται σε διάλογο με την πολιτεία, γεγονός αδιαπραγμάτευτο καθότι πρόκειται για ένα θέμα που δημιουργεί μια πλήρη ανατροπή της καθημερινότητάς των πολιτών, δεδομένου και του μεγάλου αριθμού των τεστ που θα διατεθούν δωρεάν.

«Πρέπει να ρυθμιστούν όλοι οι κανόνες και οι παράμετροι υπό τους οποίους θα λειτουργήσει το σύστημα καθώς φανταστείτε, αν δεν μπει μια σταδιακή ροή των πολιτών για την προμήθεια των τεστ αυτών, θα δημιουργηθούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών που έχουν ανάγκη φαρμάκου. Η καθημερινή ροή μας δηλαδή» εξήγησε.

Τα «ανοιχτά» ζητήματα στο τραπέζι του διαλόγου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης ο  καλύτερος τρόπος για τη διάθεση των τεστ, με γρήγορο, ομαλό και ασφαλή τρόπο είναι δια μέσου των φαρμακοαποθηκών, το δίκτυο των οποίων είναι ήδη οργανωμένο και φτάνει από το ένα άκρο της Ελλάδας στο άλλο. Από εκεί και πέρα, όπως εξήγησε ο ίδιος, θα πρέπει να υπάρχει μια σταδιακή ροή του κοινού προς τα φαρμακεία για την προμήθεια των τεστ, ενώ στο  πλαίσιο του διαλόγου βρίσκεται και το ζήτημα του τι γίνεται όταν κάποιος διαγνωστεί θετικός.

«Είναι όλα στο τραπέζι του διαλόγου και δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε μια διαδικασία η οποία θα έχει κενά. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση» σημείωσε ο ίδιος εξηγώντας πως το τεστ αυτό θα είναι αυτοδιαγνωστικό, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο ο πολίτης θα μπορεί να το χρησιμοποιεί. Ο κ. Τσαπέκος στάθηκε μάλιστα στην απλότητα της διαδικασίας για τον πολίτη υπογραμμίζοντας όμως πως απαιτείται και εκπαίδευση και ενημέρωση για όλα τα στάδια του, καθώς και διασφάλιση της τήρησης όλων των κανόνων ώστε «να γίνει σωστά και αποτελεσματικά η δουλειά».

Σύμφωνα με τον ίδιο η διάθεση των τεστ δεν θα γίνει νωρίτερα των επόμενων 15 – 20 ημερών ακριβώς λόγω της ρύθμισης όλων των απαραίτητων παραμέτρων που θα διασφαλίσουν και την ασφάλεια των πολιτών αλλά και των ίδιων των φαρμακοποιών, με την αποφυγή του συνωστισμού στους χώρους των φαρμακείων, όσο και την σωστή χρήση του τεστ.

«Οι φαρμακοποιοί είναι δίπλα σε κάθε μέτρο που παίρνει η πολιτεία αλλά η καθημερινότητά μας θα πρέπει να διαφυλαχτεί»

«Ο κόσμος ας είναι ήσυχος, να περιμένει, θα έρθουν ανακοινώσεις από υπεύθυνα όργανα όπως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος» επεσήμανε για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως «οι φαρμακοποιοί μας είναι δίπλα σε κάθε μέτρο που παίρνει η πολιτεία για τον ασθενή και τη δημόσια υγεία, αλλά η καθημερινότητά μας θα πρέπει να διαφυλαχτεί. Δεν μπορεί να γίνει μια πλήρης  ανατροπή της καθημερινότητάς μας, γιατί δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί ο ασθενής που θα θέλει να πάρει τα φάρμακά του».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.