Σε εξευτελιστικες τιμες πωλουν τα ζωα τους οι κτηνοτροφοι της Ροδοπης

«Κάθοδος» στην Αθήνα για την πανελλαδική συγκέντρωση της 18ης Νοεμβρίου

Στην πανελλαδική συγκέντρωση η οποία αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου στην Αθήνα πρόκειται να συμμετάσχουν ο Κτηνοτροφικός και ο Μελισσοκομικός Σύλλογος νομού Ροδόπης, όπως έγινε γνωστό σε κοινή συνέντευξη τύπου την οποία παραχώρησαν χθες. Τα μεγάλα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και η οικονομική δυσχέρεια που μαστίζει τους κτηνοτρόφους είναι οι λόγοι που τους οδήγησαν να αποφασίσουν στην προχθεσινή συγκέντρωση που είχαν στη Λάρισα την κάθοδό τους στην πρωτεύουσα ώστε να καταστήσουν σαφή τα προβλήματά τους στο υπουργείο, ζητώντας την άμεση επίλυσή τους. Παρά την απουσία μιας ενιαίας θεσμοθετημένης κίνησης του αγροτικού κόσμου, όλοι οι σύλλογοι των αγροτών από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, αποφάσισαν να συνασπιστούν και να προωθήσουν μαζί τα ζητήματα που τους απασχολούν.
 
 

Μαργαρίτης Θεολόγου
 
«Η φιλοσοφία της αριστεράς δεν είναι η ανεργία, αλλά να βρουν όλοι οι άνθρωποι δουλειά και να αμείβονται ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα της δουλειάς τους»

 
Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του νομού μας, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου κ. Μαργαρίτης Θεολόγου, κατέστησε σαφές ότι οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να συνεχίσουν αν δεν δοθούν εξισωτικές αποζημιώσεις, ενώ αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι στο νομό πωλούν τα κοπάδια τους, με εμπόρους να αγοράζουν τα ζώα σε εξευτελιστικές τιμές, ίσως και λιγότερα των 40 ευρώ. «Κάποιοι προωθούν διακρατικές συμφωνίες με φθηνά μεταλλαγμένα προϊόντα. Εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε κάτι τέτοιο, έχοντας σήμερα ποιοτικά προϊόντα. Πρέπει να βοηθηθεί ο μέσος αγρότης να συνεχίσει να παράγει ποιοτικά προϊόντα. Το υπουργείο πρέπει να παίξει το ρόλο του και να μην οδηγήσει αγρότες στην ανεργία. Η φιλοσοφία της αριστεράς δεν είναι η ανεργία, αλλά να βρουν όλοι οι άνθρωποι δουλειά και να αμείβονται ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα της δουλειάς τους. Αυτό πρέπει να γίνει στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 
 

Πιθανό κλείσιμο Εγνατίας και Κήπων

 
Ο κ. Θεολόγου επεσήμανε ότι μετά από πολλές συναντήσεις σε περιφερειακό επίπεδο, εκτός από την πανελλαδική συγκέντρωση, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο οι αγρότες της περιοχής να «κλείσουν» προσεχώς την Εγνατία Οδό ή και το τελωνείο των Κήπων, αν και δεν είναι κάτι ακόμα ορισμένο.
 
 

«Οι κτηνοτρόφοι έχουν υπομονή, αλλά εμείς δεν θα αφήσουμε απλήρωτο συνάδερφο»

 
Όσον αφορά στις ζωονόσους ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης δήλωσε ότι η ευλογιά έχει εξαλειφθεί, εν αντιθέσει με την οζώδη δερματίτιδα, για να τονίσει πως  η κτηνιατρική υπηρεσία κάνει ό,τι είναι δυνατό, αλλά υπάρχει η έλλειψη από έμψυχο δυναμικό και άμεσα πρέπει να έρθουν κι άλλοι εποχιακοί κτηνίατροι.  
 
 

Γιώργος Μάντζαρης
 
«Δόθηκαν πολλά λεφτά στην κτηνοτροφία μέσω ΕΣΠΑ, αλλά τα αντίστοιχα έργα δεν έγιναν ποτέ»

 
Ο αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Μάντζαρης επανέλαβε τις καταγγελίες που αφορούν στην μη καταβολή των αποζημιώσεων, τις οποίες είχε παραθέσει στον «ΠτΘ» το προηγούμενο διάστημα και υπογράμμισε εκ νέου πως το 40% του ζωικού κεφαλαίου της Ροδόπης έχει χαθεί λόγω των ζωονόσων με συνέπεια και το κράτος να μην έχει έσοδα και  οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι λόγω της έλλειψης μέτρων να έχουν περιέλθει σε οικονομική ασφυξία.
 
«Οι κτηνοτρόφοι έχουν γεράσει. Τα νέα παιδιά που έχουν αναλάβει αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν με ενίσχυση 1200 ευρώ το χρόνο» επεσήμανε χαρακτηριστικά καταγγέλλοντας πως στο παρελθόν «δόθηκαν πολλά λεφτά στην κτηνοτροφία μέσω ΕΣΠΑ, αλλά τα αντίστοιχα έργα δεν έγιναν ποτέ».
 
 

Δημήτρης Ζάχος
 
«Το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να βάλει θεσμικά ζητήματα και στην ΕΕ και εντός για να ξεκαθαρίσουμε τι ζητάμε, που θέλουμε να πάμε και τι θα πράξουμε»

 
Από πλευράς των Μελισσοκόμων ο κ. Δημήτρης Ζάχος αναφέρθηκε στις περιφερειακές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Ξάνθη με αποκλειστικό θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, τονίζοντας πως σε αυτές επήλθε συμφωνία σε βασικά ζητήματα όπως για παράδειγμα η φορολογία του 26% την ώρα που βασικό αίτημά τους αποτελεί η φορολογία να παραμείνει στις τάξεις του 13%.
 
« Πρέπει να παρθούν ισόρροπα μέτρα από την κυβέρνηση, ώστε να λειάνει αυτή τη βαριά φορολογία στον αγροτικό κόσμο, για τη μικρομεσσαία αγροτιά» τόνισε χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως «είμαστε ενάντια στους μεγάλους γεωργούς που αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα θα γίνουν όλο και πιο μεγάλοι. Η ίδια έκθεση του τμήματος τροφίμων της ΕΕ είπε ότι το 50% το συνόλου των τροφίμων που καταναλώνουν οι ευρωπαίοι πολίτες ήταν παρασιτοκτόνα. Το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να βάλει θεσμικά ζητήματα και στην ΕΕ και εντός για να ξεκαθαρίσουμε τι ζητάμε, που θέλουμε να πάμε και τι θα πράξουμε. Δεδομένου ότι έχουμε τη διατλαντική συμφωνία που προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην ΕΕ που θα ισοπεδώσει τους πάντες, η ΕΕ ενδιαφέρεται μόνο για ορισμένες πολυεθνικές βιομηχανίες που θα ελέγχουν όλη τη διατροφική αλυσίδα της ΕΕ. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτή τη συμφωνία και θα συμμετέχουμε στο μέλλον σε ευρωπαϊκές κινητοποιήσεις. Καλούμε τους καταναλωτές να είναι σύμμαχοί μας».
 
Επικεντρώνοντας δε στα βασικά αιτήματά τους ο κ. Ζάχος τόνισε πως πρώτο εξ αυτών είναι η «είσοδος» των μελισσοκόμων στον ΕΛΓΑ ούτως ώστε να λάβουν τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν, καθώς η φετινή παραγωγή μόνο στο νομό Ροδόπης είναι κατά 70% μειωμένη.  Ο κ. Ζάχος αναφέρθηκε επίσης στην εκπόνηση εξαετούς προγράμματος που θα αφορά τη στήριξη των νέων αγροτών, με τα διπλάσια μάλιστα κονδύλια «ώστε να μείνει και να είναι έτοιμος για το μέλλον» ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την στήριξη των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και παραγωγών από την υφιστάμενη κυβέρνηση τονίζοντας πως « και το δικό μας συνδικαλιστικό κίνημα θα βοηθήσει την κυβέρνηση να ακολουθήσει το πρόγραμμά της και να ενισχυθεί αυτός ο τομέας. Πρέπει να μιλήσουμε όλοι οι σύλλογοι της περιοχής μεταξύ μας, να συνεννοηθούμε. Τα προβλήματα είναι κοινά και σαν ένα σώμα πρέπει να δράσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.