Σε «επιφυλακη» καλει την τοπικη κοινωνια η Διανομαρχιακη Επιτροπη Ροδοπης – Εβρου κατα του Χρυσου

Προαναγγέλλει προσφυγή στη δικαιοσύνη και κατά της νέας σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με την «Ελληνικός Χρυσός»

Ανέστης Στρατιάδης, μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά του Χρυσού

«Αν υπάρχει η ίδια ή παρόμοια αντίληψη, η οποία υπήρχε στη Χαλκιδική, σε συνδυασμό και με τους νέους περιβαλλοντικούς νόμους φοβόμαστε ότι στρώνεται ο δρόμος για να μπορέσουν να κάνουν μια ανάλογη σύμβαση για την περιοχή μας»

Την ανησυχία του ως μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου κατά του Χρυσού για την κύρωση της επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» για τα Μεταλλεία της Κασσάνδρας εξέφρασε το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Ανέστης Στρατιάδης.

Με την αφορμή της επικείμενης κατάθεσης της, ενδεχομένως και σήμερα, στη Βουλή, αλλά και τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος όπως ο κ. Βαγιωνάς, ο κ. Στρατιάδης εξήγησε πως «την ανησυχία μας για την Θράκη την εγείρει τόσο το γεγονός ότι έκλεισε μια συμφωνία με την “Ελληνικός Χρυσός” η οποία δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή μας, αλλά και στο γεγονός ότι η εταιρεία βρισκόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση με την προηγούμενη απόφαση που έβγαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2020. Το ελληνικό κράτος τότε ήταν σε θέση να επιβάλλει τους δικούς τους όρους, γεγονός που δεν έγινε». Απεναντίας, συνέχισε ο ίδιος «βλέπουμε ότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία στον βωμό της “ανάπτυξης” και των επενδύσεων, που υποτίθεται ότι θέλει να φέρει, χωρίς να κοιτάξει τι γίνεται δίπλα μας, είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει όλα αυτά τα οποία οι εταιρείες επιβάλουν ουσιαστικά, για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους».

«Αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα» τόνισε υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, σύμφωνα με τις οποίες, της υπογραφής της σύμβασης με το ελληνικό κράτος θα ακολουθήσουν οι περιβαλλοντικές μελέτες και για το ζήτημα του Περάματος στη Θράκη.

«Άρα αν υπάρχει η ίδια ή παρόμοια αντίληψη, η οποία υπήρχε στη Χαλκιδική, φοβόμαστε πάρα πολύ ότι θα έχουμε μια από τα ίδια και ότι θα προσπαθήσουν αυτά όλα τα εμπόδια τα οποία θέσαμε τόσον καιρό στην εταιρεία και δεν μπόρεσε να κάνει τη δουλειά της, σε συνδυασμό και με τους νέους περιβαλλοντικούς νόμους που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση τον Μάιο και τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, ότι στρώνεται ο δρόμος για να μπορέσουν να κάνουν μια ανάλογη σύμβαση για την περιοχή μας» τόνισε.

Ο κ. Στρατιάδης αναφέρθηκε στις «λεόντειες» όπως τις χαρακτήρισε συμφωνίες υπέρ της εταιρείας, οι οποίες δεν καταγγέλλονται μόνο από την αντιπολίτευση, αναφερόμενος και στην περίπτωση του βουλευτή Χαλκιδικής της ΝΔ κ. Βαγιωνά,  για να τονίσει πως «βλέπουμε ότι το περιβάλλον τελικά δεν είναι το πρωτεύον που θα έπρεπε να είναι για μία οποιαδήποτε κυβέρνηση, η οποία σκέφτεται την υγεία και το καλό του τόπου και των ανθρώπων της, άσχετα με το τι λένε οι εταιρείες».

«Είμαστε εδώ να σκεφτούμε τη δική μας ζωή και το κράτος είναι εδώ για να υπερασπιστεί τη ζωή των πολιτών, και το περιβάλλον»

«Οι εταιρείες  έχουν τα δικά τους επενδυτικά σχέδια, και καλά κάνουν. Από κει και μετά, εμείς είμαστε εδώ να σκεφτούμε τη δική μας ζωή, το κράτος είναι εδώ για να υπερασπιστεί τη ζωή των πολιτών, και το περιβάλλον και να νομοθετήσει και να κάνει συμφωνίες οι οποίες δεν θα θέτουν σε αμφισβήτηση τον πλούτο που υπάρχει και για τις επόμενες γενιές ώστε να έχουμε μια αειφόρα ανάπτυξη» τόνισε για να γνωστοποιήσει πως θα ξεκινήσει άμεσα νέος αγώνας κατά της σύμβασης, σε δικαστικό πλέον επίπεδο, όπως έγινε και με την προηγούμενη σύμβαση της «Ελληνικός Χρυσός» η οποία «οδηγήθηκε σε αδιέξοδο μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

«Αν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί θα ήμασταν ήδη στην Χαλκιδική στο πλευρό των συναγωνιστών μας»

«Εμείς δεν πρόκειται να το παρατήσουμε, θα κοιτάξουμε τους αγώνες μας» υπογράμμισε ο κ. Στρατιάδης επισημαίνοντας επίσης πως οι περιορισμοί του κορωνοϊού στερούν από όσους αντιτίθενται στα σχέδια αυτά να δώσουν το «παρών» στον κοινό αγώνα, που εδώ και χρόνια λαμβάνει χώρα ενάντια στις εξορύξεις. «Αν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί θα ήμασταν στη Χαλκιδική μαζί με τους συναγωνιστές μας, με τους οποίους τόσα χρόνια έχουμε αγωνιστεί, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτό το νομοσχέδιο. Όλα αυτά δεν μπορούν λόγω των περιορισμών να γίνουν και εκεί νομίζω ότι “πατάνε” κι αυτοί που θέλουν να περάσουν όλα αυτά τα σχέδια. Στα γρήγορα και εκμεταλλευόμενοι τη δύσκολη υγειονομική κατάσταση  που έχει η χώρα».

«Ο αγώνας μας ήταν και θα είναι πολυεπίπεδος» ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας πως αυτός θα αναπτυχθεί τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών, όσο και με την καταφυγή σε νομικά μέσα «ενάντια σε αυτή τη συμφωνία και σε όποιες συμφωνίες, γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι αυτές που προασπίζουν το περιβάλλον, ίσα ίσα το καταστρέφουν, αλλά ούτε και τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία επαγγέλλονται ότι φέρνουν για την οποιαδήποτε περιοχή που γίνονται αυτές οι συμφωνίες, τηρούνται».

Ο ίδιος κάλεσε το σύνολο των πολιτών «να βρίσκονται σε επαγρύπνηση»,  υπογραμμίζοντας πως «ναι μεν είναι μία δύσκολη περίοδος λόγω κορωνοϊού, ωστόσο θα βρούμε εκείνους τους καινούργιους τρόπους, για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, γιατί βλέπουμε ότι οι εταιρείες το κράτος το εκμεταλλεύονται προς όφελός τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.