Σε επαφη με την ιστορια και τις ομορφιες της ΑΜΘ ηρθαν μαθητες και καθηγητες Ισπανικου Σχολειου

Φιλοξενήθηκαν στην Κομοτηνή από το 4ο Γυμνάσιο για την υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος

Αντιπροσωπεία από το INS Pineda de Mar της Ισπανίας, που αποτελούνταν από 2 καθηγητές και 10 μαθητές, φιλοξένησε την προηγούμενη εβδομάδα το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, στο πλαίσιο του προγράμματος «Οπτικοακουστικά μέσα και Καλλωπιστικά φυτά που απαιτούν λιγότερο νερό» που υλοποιούν τα δύο σχολεία.

Όπως μετέφερε η εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Δανάη Παντελίδου, το πρωί της Δευτέρας 4 Απριλίου οι  μαθητές και καθηγητές από το συνεργαζόμενο σχολείο της Ισπανίας έγιναν δεκτοί στο αίθριο του 4ου Γυμνασίου με ένα μουσικό καλωσόρισμα από τη χορωδία του σχολείου. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής από την κ. Αποστολίδου. Ακολούθησε μία περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης και μια πρώτη γνωριμία με τα σημαντικότερα μνημεία της. Το απόγευμα συναντήθηκαν στο σχολείο με τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Έλληνες μαθητές και συνεργάστηκαν, με την εποπτεία των καθηγητών, προκειμένου  να κατασκευάσουν έναν πράσινο τοίχο. Παράλληλα φωτογράφησαν και βιντεοσκόπησαν  την όλη διαδικασία.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος της κατασκευής του πράσινου τοίχου του σχολείου με αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά. Τα παιδιά μαζί με τους καθηγητές τους δημιούργησαν έναν πανέμορφο και πολύχρωμο τοίχο που κοσμεί ξανά το σχολείο.

Εκδρομή σε Δράμα-Φιλίππους-Καβάλα

Την Τρίτη, 5/4/2022 μαθητές και καθηγητές από τα δύο σχολεία συμμετείχαν σε μονοήμερη εκδρομή σε Δράμα – Φιλίππους – Καβάλα.

Αρχικά η ομάδα επισκέφτηκε το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, που εδρεύει στη Δράμα και ανήκει στη Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους του πανεπιστημίου, στα εργαστήρια, στις αίθουσες διαλέξεων. Μέσα από βιντεοπαρουσίαση γνώρισαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, συζήτησαν για θέματα που αφορούν την βιοποικιλότητα αλλά και παρατήρησαν από κοντά βαλσαμωμένους οργανισμούς στο μουσείο φυσικής ιστορίας του Πανεπιστημίου.

Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ο οποίος από το έτος 2016 ανήκει στα Μνημεία της  Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Εκεί, με την πολύτιμη συμβολή της ξεναγού γνώρισαν από κοντά το θέατρο, το φόρουμ, τα ερείπια των εκκλησιών, τη φυλακή του Αγίου Παύλου.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με μία στάση στην Καβάλα. Η βόλτα στο λιμάνι και η περιήγηση στην παλιά πόλη με τα ιστορικά κτήριά της άφησαν στους φιλοξενούμενους τις καλύτερες εντυπώσεις.

Στις ομορφιές της Ξάνθης

Στις 6/4/22, ημέρα Τετάρτη, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγήσουν την αντιπροσωπευτική ομάδα της Ισπανίας στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ξάνθης.

Η ξενάγηση ξεκίνησε με το γραφικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, μετόχι της μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Το εκκλησάκι είναι χτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος, ενώ συνδέεται με τη στεριά με ξύλινη γέφυρα. Η ομορφιά του τοπίου καθώς και το πλήθος των πτηνών που διαβιούν στην περιοχή προσέλκυσαν το ενδιαφέρον όλων.

Δεύτερος σταθμός της ημερήσιας εκδρομής  ήταν η περιοχή των Στενών ή Τεμπών του ποταμού Νέστου που πηγάζει από την οροσειρά Ρίλα της Βουλγαρίας. Χαρακτηριστικοί είναι και οι μοναδικοί μαιανδρισμοί που σχηματίζει ο ποταμός.

Εκεί τους υποδέχτηκε ο υπεύθυνος ξεναγός φυσικού περιβάλλοντος κ. Δημήτριος Τερζής. Οι μαθητές, σε μία σύντομη διαδρομή από το μονοπάτι που έχει φτιαχτεί κατά μήκος του Νέστου, γνώρισαν από κοντά διάφορα φυτά που ενδημούν στην περιοχή όπως τα αγριοσπαράγγια, τα κρινάκια καθώς και άγρια πουλιά, όρνια, αετούς και θηλαστικά του νερού όπως οι βίδρες.               

Η πόλη της Ξάνθης ήταν η επόμενη στάση. Η ξενάγηση ξεκίνησε από το σημείο αναφοράς , τον οικισμό της παλιάς πόλης της Ξάνθης.  Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας και ένα ζωντανό υπαίθριο μουσείο με στενά λιθόστρωτα στενάκια, καλοδιατηρημένα αρχοντικά, πολλά από τα οποία μάλιστα έχουν μετατραπεί σε μουσεία ή πινακοθήκες, παραδοσιακά ταβερνάκια και μοντέρνα καφέ.    

Διασχίζοντας τον οικισμό έκαναν στάση στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης που ιδρύθηκε το 1975 και στεγάζεται στο αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου. Το κτήριο αποτελεί ιστορική μαρτυρία για την κοινωνική και οικονομική ζωή μιας πόλης που άκμασε στις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα, φιλοξενούνται εκθέσεις που παρουσιάζουν στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική, θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα.

Συνέχισαν στο εξαιρετικά αναπαλαιωμένο οίκημα, γνωστό ως Le Grand Maison. Χτίστηκε 1890 και είναι η οικία στην οποία έζησε τα πρώτα του παιδικά χρόνια ο μεγάλος συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.

Η ξενάγηση στην πόλη ολοκληρώθηκε κερδίζοντας τις εντυπώσεις όλων των επισκεπτών με το σήμα κατατεθέν της Ξάνθης, τον Πύργο του Ρολογιού, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τους ιστορικούς φαίνεται ότι χτίστηκε το 1870 και αποτελούσε μέρος του «Τεμένους της Αγοράς» μέχρι το 1941 όταν και καταστράφηκε από φωτιά.

Ολοκλήρωση της κατασκευής και εργαστήριο οπτιακουστικών μέσων

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος της κατασκευής του πράσινου τοίχου με την κατασκευή του συστήματος για το πότισμά του, με γνώμονα πάντα την εξοικονόμηση νερού.

Την επόμενη μέρα Πέμπτη 7/4 οι μαθητές παρακολούθησαν εργαστήριο για τα οπτικοακουστικά μέσα και την επεξεργασία βίντεο με το πρόγραμμα VideoEditor των Windows 10 και έπειτα δημιούργησαν τα δικά τους βίντεο από φωτογραφίες και βίντεο που τράβηξαν κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων εργαστηρίων κατασκευής του τοίχου. Στη συνέχεια έφτιαξαν πανέμορφα γυάλινα βαζάκια από παχύφυτα καλλωπιστικά φυτά.

Το πρόγραμμα έκλεισε με την αξιολόγηση των μαθητών και των καθηγητών όσον αφορά τις δραστηριότητες και τις επισκέψεις που διοργανώθηκαν.

Όπως αποτίμησε η εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Δανάη Παντελίδου «όλοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη φιλοξενία του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής». Η ίδια έσπευσε να συμπληρώσει πως «θα περιμένουν τους μαθητές και καθηγητές μας τον επόμενο μήνα για να διοργανώσουν κι εκείνοι με την σειρά τους την εβδομάδα επίσκεψής μας». Παράλληλα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχή έκβαση του προγράμματος και της φιλοξενίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.