Σε εναν κοσμο αλληλεγγυης, ανθρωπισμου και σεβασμου στοχευει το WeGrow Kids Festival

Επιδιώκει να καλλιεργήσει συνειδήσεις, σκέψεις και όνειρα, σε μικρότερους αλλά και μεγαλύτερους συμπολίτες μας – Με την αφορμή της φετινής διοργάνωσης οι εμπνεύστριες του Φεστιβάλ Χριστίνα Σόφτα και Ελευθερία Κυρέζογλου μιλούν στον «ΠτΘ»

Το WeGrow Kids Festival είναι η πλέον επιτυχημένη αλλά και πολυαναμενόμενη διοργάνωση της Ροδόπης, που όλα τα χρόνια της υλοποίησής της έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα «στενά» όρια της Ροδόπης και να αποκτήσει φήμη ονομαστή.

Η φετινή διοργάνωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις αρχές του Σεπτέμβρη, όπως άλλωστε υλοποιείται παραδοσιακά, ως η καταλληλότερη γιορτή «αποχαιρετισμού» του Καλοκαιριού και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς για τους πρωταγωνιστές του, ήτοι τους μικρότερους ηλικιακά συμπολίτες μας.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στον γειτονικό Έβρο και τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Θεσσαλία οδήγησαν στην αναβολή της φιλόδοξης διοργάνωσης, η οποία χάρη στην επιμονή όλων των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, 23 και 24 Σεπτεμβρίου στον καθιερωμένο του χώρο, στην γειτονιά της Εκτενεπόλ, ενώ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί το βράδυ της Κυριακής η αυλαία του θα πέσει με την συμμετοχή των αγαπημένων τραγουδοποιών Φοίβου Δεληβοριά και Νεφέλης Φασούλη.

Οι λόγοι της αναβολής δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθούν, ωστόσο η ανυπομονησία όλων έκανε κατορθωτή την μεταφορά τουλάχιστον μέρος των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, που όπως εξήγησαν οι συμπολίτισσές μας στις οποίες οφείλεται και η δημιουργία του Φεστιβάλ οι κ.κ.Χριστίνα Σόφτα και Ελευθερία Κυρέζογλου, μιλώντας στον «ΠτΘ» «δεν γινόταν να επιτρέψουμε να χαθούν».

Ξεπέρασε κάθε αρχική προσδοκία η διοργάνωση

Κάνοντας έναν απολογισμό της διοργάνωσης από την σύλληψη της έως και σήμερα η κ.Σόφτα εξήγησε πως δεν υπάρχει καμία σχέση με το τελικό αποτέλεσμα. «Η εξέλιξη του Φεστιβάλ ξεπέρασε κάθε προσδοκία και όλα όσα είχαμε στο μυαλό μας» ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «εγώ και η Ελευθερία βρεθήκαμε σε ένα σύλλογο γονέων, του νηπιαγωγείου. Σε μία εκ των συναντήσεών μας πρότεινα να καλέσουμε κάποιες ομάδες στα πλαίσια του νηπιαγωγείου, στην αυλή. Έπειτα είδαμε τον χώρο απέναντι από το νηπιαγωγείο και είπαμε ότι αυτή η συνάντηση των ομάδων θα μπορούσε να γίνει εκεί. Και όταν πήγαμε είδαμε και είπαμε ότι μπορεί να γίνει κάτι μεγαλύτερο, άρα στήσαμε την ιδέα, το πρόγραμμα και αποφασίσαμε να την πάμε σε κάποιον που θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνει πράξη, γεγονός για το οποίο απαιτήθηκε πολύς χρόνος, κόπος και οργάνωση, και τελικά η πραγματοποίησή της ξεπέρασε κάθε προσδοκία». Με αποτέλεσμα όπως πρόσθεσε και η κ.Κυρέζογλου «κάθε φορά να θέλουμε κάτι παραπάνω και κάτι ακόμα, και μεγάλωνε και έφτασε στο σήμερα και ελπίζουμε να συνεχίσει να μεγαλώνει κι άλλο από εδώ και πέρα».

Η δουλειά για κάθε διοργάνωση όπως τόνισε η ίδια ξεκινά αμέσως μετά το τέλος της προηγούμενης, καμιά φορά και παράλληλα. Για τον σκοπό αυτό, ούσες αμφότερες και μητέρες, ταξιδεύουν στην Ελλάδα και παρακολουθούν τα δρώμενα, γεγονός ναι μεν απαιτητικό αλλά ταυτόχρονα και απολαυστικό όπως εξήγησε η κ.Σόφτα καθώς «όλο αυτό το απολαμβάνεις όσο το δουλεύεις και το ετοιμάζεις, πέραν του γέλιου που ρίχνουμε κατά την προετοιμασία».

Αφιερωμένη στην συμπερίληψη και την προσβασιμότητα η φετινή διοργάνωση

Στο πλαίσιο της εξέλιξης της διοργάνωσης κάθε χρόνο, η φετινή όπως έκανε γνωστό η κ.Κυρέζογλου είναι αφιερωμένη στην συμπερίληψη και την προσβασιμότητα, θεματική η οποία συμβαδίζει και με τον στόχο του Δήμου Κομοτηνής, ώστε η πόλη να αναδειχθεί ως προς την προσβασιμότητά της.

«Δίναμε από την αρχή έμφαση σε αυτό, θέλαμε να εξοικειωθούν τα παιδιά με τα άτομα με αναπηρίες και να δουν πάρα πολλά  πράγματα που σχετίζονται με αυτό και να δώσουμε και την ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης, ακοής, κλπ, να  μπορέσουν  να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις τις οποίες ενδεχομένως δεν  μπορούν» ανέφερε η ίδια κάνοντας ειδική μνεία στην θεατρική παράσταση «Πιο δυνατός από τον Σούπερμαν» που θα παρουσιαστεί από την θεατρική ομάδα «Συντεχνία του Γέλιου» που θα αποτελεί και μία καθολικά προσβάσιμη παράσταση για παιδιά και ενηλίκους.

Θα προηγηθεί το πρωινό του Σαββάτου όπου θα υπάρχουν πληθώρα παράλληλων δράσεων, εκπαιδευτικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές, ενώ όπως έκανε γνωστό η κ.Σόφτα θα «επιστρέψει» και το αερόστατο που στην προηγούμενη διοργάνωση ξετρέλανε μικρούς και μεγαλύτερους, για όσους δεν πρόλαβαν πέρυσι να ανέβουν φέτος.

Την ίδια ημέρα αναμένεται να παρουσιαστεί μια διαδραστική κουκλοθεατρική παράσταση βασισμένη στις ιστορίες του Βαγγέλη Ηλιόπουλου από την ομάδα κουκλοθεάτρου με έδρα την Αθήνα Κοκού-Μουκλό και στην συνέχεια θα εμφανιστεί η ομάδα τσίρκο KIRKO – circus for all με την εμπνευσμένη παράσταση Variete Parisien, ενώ την βραδιά θα κλείσει η ευρωπαϊκής φήμης μουσική παραγωγός και πρωτοπόρος της Βαλκανικής σκηνής του dance-floor στην Ελλάδα DJ Spery – Σπυριδούλα Σταύρου.

Συνολικά το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, ακόμα και μετά την αναβολή του περιλαμβάνει 35 δράσεις.

Να γίνει θεσμός και να καλλιεργήσει συνειδήσεις

Ερωτηθείσα ως προς τα επιδιωκόμενα επόμενα βήματα της διοργάνωσης η κ.Σόφτα εξήγησε πως αυτά προκύπτουν στην πορεία, τονίζοντας πως «βασικός μας στόχος είναι να γίνει θεσμός και βασικό μας άγχος να ξέρουμε ότι κάθε χρόνο η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να την στηρίζει, γιατί σε αυτήν βασιζόμαστε για την χρηματοδότησή του». «Άρα πρώτος μας στόχος είναι να υπάρχει το φεστιβάλ και από εκεί και πέρα κάνουμε ό,τι μπορούμε ούτως ώστε να μεγαλώνει» ανέφερε για να συμπληρώσει η κ.Κυρέζογλου πως «στόχος μας είναι να αποκτήσει ακόμα πιο έντονη ταυτότητα και συνεργάτες, σε σταθερή βάση ώστε να υπάρχει πιο ορθός διαμερισμός αρμοδιοτήτων».

Ως προς το «αποτύπωμα» που επιδιώκουν φέτος η διοργάνωση να αφήσει η κ.Σόφτα παρέπεμψε στο όνομα της διοργάνωσης, για να εξηγήσει πως «πέρα από το γεγονός ότι το ξεκινήσαμε  με το σκεπτικό ότι στον χώρο που πραγματοποιείται ήταν οι μπαχτσέδες των Κομοτηναίων κάποτε, το we grow δεν σημαίνει απλά μεγαλώνουμε, σημαίνει επίσης ότι καλλιεργούμαστε». «Και εμείς αυτό θέλουμε, να καλλιεργήσουμε  κάποιες συνειδήσεις, να  καλλιεργήσουμε κάποιες ιδέες, σκέψεις, φιλοσοφίες, που είναι  βασικό  να υπάρχουν στα παιδιά, για να δημιουργηθεί ένας κόσμος αλληλεγγύης, ανθρωπισμού, σεβασμού του περιβάλλοντος» πρόσθεσε, καλώντας γονείς και παιδιά να δώσουν το παρών, σε μια διοργάνωση η οποία πέραν όλων των άλλων φιλοξενεί δράσεις και παραστάσεις που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει δωρεάν, ενώ αλλιώς θα απαιτούνταν ένας δυσβάσταχτος προϋπολογισμός από πλευράς της οικογένειας.

Από την πλευρά της η κ.Κυρέζογλου δήλωσε ανυπόμονη για τις εργασίες του φεστιβάλ και για την χαρά και την ικανοποίηση των παιδιών που ευελπιστούν και φέτος να εκφραστεί με κάθε τρόπο, με πρώτο και κύριο το ερώτημα για την άμεση δυνατή επιστροφή του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.