Σε ενα χρονο θα «παρει μπροστα» το νεο Νοσοκομειο Κομοτηνης

Δέσμευση από το Δήμο Κομοτηνής και την Περιφέρεια ΑΜΘ για την υλοποίηση το συντομότερο των υποδομών

Με τον κορωνοϊό, αλλά και τις προσθήκες επιπλέον υποδομών και εξοπλισμού να φέρνουν πίσω την έναρξη των εργασιών, γνωρίζαμε ήδη πως η ημερομηνία ολοκλήρωσης του νοσοκομείου Κομοτηνής είχε μετατεθεί στο 2025.

Αυτό τονίστηκε και κατά την παρουσίαση για την πρόοδο των εργασιών του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ που έλαβε χώρα την Τετάρτη 7 Ιουλίου στην Κομοτηνή, παρουσία εκπροσώπων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του Υπουργείου Υγείας, των αρμόδιων αρχιτεκτονικών γραφείων καθώς και ιατρικών συμβούλων.

Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, δόθηκε ο χρόνος έναρξης των εργασιών, εκτός σοβαρού απροόπτου. Τον Ιούνιο του 2022, σε ένα χρόνο από τώρα, θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί για την ανέγερση του Νοσοκομείου.

Θα αλλάξει τον υγειονομικό χάρτη το Νοσοκομείο

Ο ΓΓ του Υπουργείου Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, εξήρε την προσφορά του Ιδρύματος τόσο για την κατασκευή των νοσοκομείων, όσο και τις δωρεές του την περίοδο του κορωνοϊού, ενώ σημείωσε πως το νέο Νοσοκομείο, όταν είναι έτοιμο το 2025, θα αλλάξει τον υγειονομικό χάρτη και γενικά την περιοχή, με πρότυπα κατασκευής και καινοτομίες να αποτελούν υπόδειγμα για το ΕΣΥ τα επόμενα χρόνια.

Επισήμανε δε επανειλημμένως, και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, πως το Νοσοκομείο θα είναι αυστηρά μέρος του ΕΣΥ, και πως έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστούν οι θέσεις εργασίας του προσωπικού που εργάζεται σήμερα σε αυτό, ενώ δεσμεύτηκε πως θα τηρήσουν και αυτοί τα χρονοδιαγράμματα, όσο αφορά τη στελέχωση του Νοσοκομείου.

Νίκος Τσαλικίδης, Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, Μάριος Θεμιστοκλέους και Γιάννης Γκαράνης

Έτοιμα τα σχέδια για τη διασύνδεση του νοσοκομείου με τα δίκτυα

Μιλώντας στην ενημέρωση ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης σημείωσε πως είναι μια επένδυση που δείχνει το παρόν και το μέλλον της περιοχής μας, με σημαντικές υγειονομικές παροχές για όλους τους πολίτες. Ο Δήμος ήταν αποφασισμένος να βοηθήσει για την ολοκλήρωση του έργου από την πρώτη στιγμή, αναλαμβάνοντας τη σύνδεση της ύδρευσης και της αποχέτευσης, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, τόνισε πως διέθεσαν 5 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων για την κατασκευή του δρόμου και τη σύνδεση του ρεύματος, των τηλεπικοινωνιών και του φυσικού αερίου, καθώς και την συνεργασία που προαναφέρθηκε για την ύδρευση και τον βιολογικό. «Αυτά είναι έτοιμα και δημοπρατούνται από την Οικονομική Επιτροπή τον Ιούλιο» σημείωσε ο Περιφεριάρχης. Ανεξάρτητα από την πορεία αυτών των έργων όμως, η κατασκευή του νοσοκομείου μπορεί να ξεκινήσει το νωρίτερά δυνατό, μιας και ήδη έχει εγκατασταθεί εργολαβικό ρεύμα και ύδρευση στο οικόπεδο συμπλήρωσε.

Πολλοί ήταν αυτοί που συμμετείχαν στην εκδήλωση για το Νοσοκομείο

Περισσότερα εργαστήρια και προσαρμογή για έκτακτες ανάγκες

Ο κ. Γιάννης Βεντουράκης, από την BETAPLAN, αρχιτέκτονας της μελετητικής ομάδας, τόνισε πως η εμπειρία του κορωνοϊού, έκανε τη σχεδιαστική ομάδα σοφότερη.

Στο νέο νοσοκομείο προστέθηκαν αρκετά τμήματα που δεν υπήρχαν στον αρχικό σχεδιασμό. Έτσι προστέθηκε πρόσφατα το συγκρότημα Μαγνητικού Τομογράφου (MRI) 3 Tesla, τμήμα Απεικόνισης Μαστού 3D, επεμβατική ακτινολογία/καρδιολογικό, καθώς και συγκρότημα γ-Camera (Gamma Camera).

Στα Τακτικά Εσωτερικά Ιατρεία, το Τμήμα φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης θα αποκτήσει και επιπλέον χώρο άσκησης, μιας και είναι σημαντικό για την αποκατάσταση των ασθενών.

Η πανδημία έδειξε, σημείωσε ο κ. Βεντουράκης, πως τα Νοσοκομεία θα πρέπει να γίνουν λειτουργικά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν καταστάσεις αιχμής, για αυτό και από τις 86 χειρουργικές και παθολογικές κλίνες, οι 14 θα είναι έτοιμες ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να λειτουργήσουν σαν κλίνες Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Επίσης αυξήθηκαν οι αίθουσες χειρουργείων κατά 2, με το Νοσοκομείο πλέον να έχει 6.

Το νοσοκομείο, σημείωσε, συνεχίσει να έχει προσανατολισμό ώστε να είναι πλήρως οικολογικό, με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, ο πάνω όροφος θα έχει ξύλο στους πάνω ορόφους, και διαφάνεια στο ισόγειο. Ήδη έχουν ξεκινήσει, στο εργαστήριο του αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο στη Γένοβα, οι κατασκευές «mock up» για την ξύλινη επένδυση και τις κατασκευές του νοσοκομείου.

Πολλοί ήταν αυτοί που συμμετείχαν στην εκδήλωση για το Νοσοκομείο

Ερωτήσεις και ενστάσεις για το ΝΠΙΔ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απαντήθηκαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους, με αρκετές να προέρχονται από εργαζόμενους, που εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αλλαγή της νομικής υπόστασης του νοσοκομείου, από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, αλλά και την μη συμπερίληψη του νέου οργανογράμματος στις πρόσφατα ψηφισθείσες συμβάσεις με το Ίδρυμα στη Βουλή.

 Για το πρώτο υπήρξαν επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από τον κ. Θεμιστοκλέους ότι το Νοσοκομείο θα είναι μέρος του ΕΣΥ, αλλά και ότι από τη συμφωνία με το ίδρυμα διασφαλίζεται πως δεν θα διακινδυνεύουν θέσεις εργασίας.

Όσο για το οργανόγραμμα, τονίστηκε πως με τις συνεχείς αλλαγές στα εργαστήρια και τις προσθήκες στο νοσοκομείο, δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά δόθηκε η διαβεβαίωση πως θα υπάρξει διαβούλευση πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως για ακόμα μια φορά ακούστηκαν προτάσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, με μία να αφορά τη συνεργασία της οδοντιατρικής κλινικής με την αναισθησιολογία, ώστε να γίνονται επεμβάσεις σε παιδιά με αναπηρία, κάτι το οποίο χρειάζεται συγκεκριμένη διαδικασία, που δεν γίνεται στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα μεγάλες αναμονές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.