Σε διωγμο οι δικηγοροι με την αυξηση των ασφαλιστικων εισφορων

Δημήτρης Ερελιάδης: «Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, επιβαρύνει προσθετικά και πολλαπλασιαστικά όλους μας»

Σε διωγμό θεωρεί πως θέτει τους δικηγόρους η αύξηση των Ασφαλιστικών Εισφορών από 1-1-2023 ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Δημήτρης Ερελιάδης, επιβαρύνοντας πολλαπλασιαστικά όλα τα μέλη του.

Αυτό τόνισε ο κ. Ερελιάδης, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, και την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Χαρακτήρισε δε προσβλητικό και απαξιωτικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Εργασίας δεν δέχτηκε να παραλάβει το ψήφισμά τους, το οποίο υπέγραψαν ηλεκτρονικά 16.618 δικηγόροι απ’ όλη τη χώρα.

Ακόμα πιο δυσχερής η θέση των δικηγόρων

Όπως τόνισε ο κ. Ερελιάδης, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επιβαρύνει προσθετικά και πολλαπλασιαστικά όλους τους δικηγόρους, επιδεινώνοντας την ήδη δυσχερή οικονομική κατάσταση του κλάδου, ενώ ειδικά για τους πιο αδύναμους φτάνει στο όριο του κινδύνου βιοπορισμού.

Και αυτό γιατί το 2020 έγιναν γύρω στις 300 χιλ. λιγότερες δικηγορικές πράξεις, σε σύγκριση με το 2019, το 2021 έγιναν 100 χιλ. λιγότερες και η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί το 2022, η αύξηση των εισφορών είναι ένα μέτρο που πλέον θέτει τους δικηγόρους ιδίως τους πλέον αδύναμους, σε διωγμό.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης εκτιμά πως «οι δικηγόροι πληρώνουν τις υψηλότερες εισφορές από όλους τους κλάδους», αμφισβητώντας την άποψη της κυβέρνησης ότι ένας επιστήμονας καταβάλει λιγότερα από έναν ανειδίκευτο μισθωτό.

Ο ανειδίκευτος μισθωτός οφείλει συνολικά το μήνα 98,25 ευρώ, ενώ ο δικηγόρος που έχει τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, πληρώνει 285 και τώρα με την αύξηση του 10% περίπου, θα πάει γύρω στα 310 ευρώ μηνιαίως. Αν ληφθεί υπόψη ότι η πλειοψηφία των δικηγόρων, τόνισε, έχει και ενεργές ρυθμίσεις από παλαιότερες οφειλές κλπ. αυτή τη στιγμή κάποιοι θα καταβάλλουν γύρω στα 500 ευρώ.

Όσο για το επιχείρημα ότι η αύξηση των εισφορών οδηγεί στην αύξηση των συντάξεων, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αφού η όποια αύξηση αφορά την εθνική σύνταξη.

Αρνείται την επαφή μαζί τους το Υπουργείο Εργασίας

Την ίδια ώρα, εδώ και έξι χρόνια που δημιουργήθηκε ο ΕΦΚΑ, δεν έχει εκπληρώσει ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, χωρίς ενιαίο κανονισμό παροχών για όλους.

«Είμαστε η μοναδική κατηγορία ασφαλισμένων που τα καταβάλουν προκαταβολικά μέσω των γραμματίων που εκδίδονται από τον σύλλογο, ενώ καθυστερούν επί μήνες μετά, σε περίπτωση που έχουμε πιστωτικά υπόλοιπα, να μας τα επιστρέψουν» ανέφερε ο κ. Ερελιάδης. Την ίδια ώρα ο ΕΦΚΑ, μετά την πάροδο ενός μηνός από της λήξη της προθεσμίας για την καταβολή εισφοράς, χωρίς να υπάρχει η προβλεπόμενη εκ του νόμου προηγούμενη ακρόαση του ασφαλισμένου, κατευθείαν διαβιβάζει το χρέος του στο ΚΕΑΟ, με ό,τι δυσμενείς συνέπειες έχει αυτό για τους δικηγόρους.

Το Υπουργείο Εργασίας δε αρνείται, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις, να παράσχει λογοδοσία για την τύχη των αποθεματικών του ειδικού λογαριασμού ανεργίας του ΟΑΕΔ, με την Ολομέλεια να αποφασίζει την κατάθεση αναφοράς στον αρμόδιο εισαγγελέα για να διερευνηθεί η τύχη των ποσών.

Από τα προβλήματα δεν ξεφεύγουν και οι συνταξιούχοι δικηγόροι, που πλέον λαμβάνουν συντάξεις πείνας, ενώ ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι η κατάργηση ΦΠΑ, για τις δικαστηριακές υπηρεσίες, την επέκταση της απαλλαγής των δικηγόρων από το ΦΠΑ μέχρι του ύψους των 25.000 ευρώ, επιστροφή της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στα συμβόλαια και άλλα.

Όχι στις τηλεματικές δίκες

Ο κ. Ερελιάδης αναφέρθηκε και στην αντίθεση της Ολομέλειας για την κατάργηση-συγχώνευση διοικητικών δικαστικών σχηματισμών σε όλη τη χώρα, όπως επιβάλει η Αρχή της Τοπικής Εγγύτητας του πολίτη προς το φυσικό δικαστήριο, παρόλο που όπως φαίνεται, δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός για τη Θράκη.

Την ίδια ώρα είναι αντίθετοι στις τηλεματικές δίκες, χωρίς τη φυσική παρουσία μαρτύρων, διαδίκων, με τον κ. Ερελιάδη να εκφράζει την άποψη ότι δεν τηρεί τα εχέγγυα της δίκαιας δίκης.

Παρά την επίκληση απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία κατ’ εξαίρεση είχε δεχτεί σε υπόθεση να καταθέσει κατηγορούμενος από άλλη χώρα μέσω υπολογιστή, σημείωσε πως αυτό αφορούσε εξαιρετικές συνθήκες, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει κανόνας, και να έχουμε «τηλεματικές δίκες που δεν τις θεωρώ καν δίκες».

Σε αναμονή εξελίξεων για την νομική βοήθεια

Να σημειωθεί πως συνεχίζει η αποχή των δικηγόρων όσο αφορά την επίσπευση της καταβολής των αποζημιώσεων της νομικής βοήθειας, που δεν έχουν καταβληθεί εδώ και τρία χρόνια.

Σε αυτό το κομμάτι ο κ. Ερελιάδης είναι συγκρατημένα αισιόδοξος πως θα υπάρξει εξέλιξη, μιας και έχει ζητηθεί από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών να δηλώσουν πρόθεσή ενδιαφέροντος με επιπλέον μπόνους, και αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα διασφαλίζει ότι πράγματι θα πάρουν αυτό το επιπλέον οικονομικό επίδομα.

«Πιστεύω ότι από την καινούργια χρονιά αν όλα πάνε καλά και εκδηλώσουν υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών ενδιαφέρον, να ξεκινήσει η εκκαθάριση σιγά σιγά, αλλιώς θα επανεξετάσουμε τη στάση μας» σημείωσε, και επί του παρόντος συνεχίζουν κανονικά την αποχή, με κάποιες εξαιρέσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.