Σε δημοσια διαβουλευση το εργασιακο νομοσχεδιο

Διατάξεις για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τις υπερωρίες, την 6η μέρα απασχόλησης

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 13:00. Το περιεχόμενό της έχει αναρτηθεί στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.opengov.gr/minlab/?p=6046

Το πολυαναμενόμενο εργασιακό νομοσχέδιο έχει ως άξονα την κύρωση της Κοινοτικής Οδηγίας (2019/1152) και αφορά σε «διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας» ενώ φέρνει και νέο πλαίσιο για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τις υπερωρίες, την 6η μέρα απασχόλησης κ.α.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων: 

  • Οριοθετεί την περίοδο της μαθητείας (δοκιμαστική περίοδος – δόκιμος εργαζόμενος) σε 6 μήνες χωρίς όμως να αλλάζει την ελάχιστη υποχρέωση των 12 μηνών προυπηρεσίας ως προυπόθεση για θεμελίωση δικαιώματος σε αποζημίωση απόλυσης. Όποιος απολύεται πριν τους 12 μήνες (όπως και σήμερα) δεν έχει θεμελιωμένο δικαίωμα σε αποζημίωση απόλυσης
  • Η διάταξη για την παράλληλη απασχόληση επί της ουσίας απαγορεύει στον εργοδότη να εντάσσει ρήτρα απαγόρευσης της παράλληλης απασχόλησης στην σύμβαση εργασίας. Διατηρούνται οι κείμενες διατάξεις για την ανάπαυση που προβλέπουν 11 ώρες ανάπαυση κατ’ ελάχιστον ανά 24ωρο. 
  • Εισάγει τις συμβάσεις για τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα προσδιορίζοντας πως ο εργαζόμενος πρέπει να ειδοποιείται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την ανάληψη της εργασίας. Βάζει ωστόσο προστατευτική ρήτρα ώστε να μην υπάρχουν «συμβάσεις μηδενικών ωρών» με ειδική παράγραφο που αναφέρει πως οι συμβάσεις αυτές πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να περιλαμβάνουν έναν ελάχιστο αριθμό αμειβόμενων ωρών εργασίας, αλλιώς η σύμβαση είναι άκυρη. 
  • Η διευθέτηση του ωραρίου (νόμος Χατζηδάκη) θα γίνεται πλέον με ατομική σύμβαση εργαζόμενου – εργοδότη χωρίς να απαιτείται προηγούμενο αίτημα του εργαζόμενου. Απαλείφεται η σχετική ρύθμιση του νόμου Χατζηδάκη και πλέον ζητούμενο είναι η «συναίνεση» του εργαζόμενου και όχι το «αίτημα». 
  • Επιχειρήσεις που εντάσσονται εθελοντικά στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας απαλλάσσονται από την προαναγγελία των υπερωριών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Αν όμως κάποιος εργοδότης συλληφθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας να παραβιάζει τα ωράρια και να έχει απλήρωτες υπερωρίες, τότε θα επιβάλλεται δρακόντειο πρόστιμο 10.500 ευρώ, δηλαδή το πρόστιμο που ισχύει για την αδήλωτη «μαύρη» εργασία. 
  • Θεσμοθετεί με προυποθέσεις την 6η ημέρα απασχόλησης σε επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας αλλά και σε επιχειρήσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας. 
  • Θεσμοθετεί ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και πρόστιμο τουλάχιστον 5.000 ευρώ για όσους απεργούς εμποδίζουν τους εργαζόμενους που θέλουν να δουλέψουν, όταν υπάρχει απεργία στην επιχείρηση. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.