Σε απεργια-αποχη οι υπαλληλοι της Υπηρεσιας Δομησης του Δημου Κομοτηνης

Ζητούν την επαρκή στελέχωση με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες

Στην πανελλαδική απεργία-αποχή που έχει προκηρυχθεί από  τις Ομοσπονδίες ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ συμμετέχουν οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Κομοτηνής.

Η απεργία-αποχή έχει προκηρυχθεί για τις Υπηρεσίες Δόμησης όλης της χώρας από 14 έως τις 24 Μαρτίου 2022, με βασικό αίτημα την επαρκή στελέχωση με Μηχανικούς όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων και με το αναγκαίο προσωπικό όλων των εμπλεκόμενων κλάδων. 

Τη στήριξη του στην εν λόγω κινητοποίηση εκφράζει και ο Ενιαίος Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης, τονίζοντας πως «είμαστε αντίθετοι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας κάθε μορφής και ζητάμε την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των Υ.ΔΟΜ. αλλά και όλων των Υπηρεσιών  των Δήμων της Π.Ε.Ροδόπης με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Ταυτόχρονα οι τρεις Ομοσπονδίες (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ) σε κοινή τους ανακοίνωση κάνουν λόγο για γενικευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών, ξεκαθαρίζοντας, αναφορικά με τα αιτήματα της διαμαρτυρίας πως διεκδικούν «Υπηρεσίες Δόμησης που δεν θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά θα είναι πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά το Περιβάλλον και το Δημόσιο συμφέρον, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει».

Τραγική η εικόνα πανελλαδικά

Μάλιστα επικαλούνται στοιχεία της ΕΕΤΑΑ για τη στελέχωση και λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης πανελλαδικά, που συλλέχθηκαν την περσινή χρονιά, τονίζοντας πως η  κατάσταση είναι τραγική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους 332 Δήμους της χώρας, οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης, ενώ οι 164 (49%) όχι. Από τις 168 Υπηρεσίες Δόμησης, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες Υ.ΔΟΜ. Επίσης, από τη Μελέτη προκύπτει ότι:

• Η μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων κάτω των 10.000 κατοίκων δεν διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης.

• 33 Δήμοι άνω των 25.000 κατοίκων δεν διαθέτουν Υπηρεσίες Δόμησης, εκ των οποίων οι 16 είναι άνω των 40.000 κατοίκων

• Περισσότεροι από τους μισούς μεσαίους Δήμους δεν διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης.

Από τις 168, οι 4 δε διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν καθόλου Μηχανικό Π.Ε., 28 απασχολούν μόνο 1 Μηχανικό Π.Ε. ή Τ.Ε., άλλες 28 μονάχα 2 και 16 διαθέτουν 3 Μηχανικούς. Οι 98 από τις 168 Υπηρεσίες Δόμησης λειτουργούν με ελλιπέστατο προσωπικό, πολύ κάτω ακόμη και από τα ελάχιστα κριτήρια του Νόμου.

Επιπρόσθετα, απουσιάζουν και οι απαιτούμενες ειδικότητες μιας και 20

από αυτές δεν διαθέτουν Πολιτικό Μηχανικό, 76 δεν διαθέτουν Αρχιτέκτονα Μηχανικό, 74 δεν διαθέτουν Τοπογράφο Μηχανικό και 94 δεν διαθέτουν Ηλεκτρολόγο ή Μηχανολόγο Μηχανικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.