Σε ανεξελεγκτη χρηση των φαρμακων οδηγει η απελευθερωση τους

Αλέξανδρος Τσαπέκος «Φοβάμαι ότι όλο αυτό το σκηνικό έχει να κάνει με τα μεγαλύτερα κέρδη των εταιρειών»

Αναστάτωση και ανησυχία επικρατεί στο χώρο των Φαρμακοποιών, μετά την υπογραφή από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξάνθο της απόφασης που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της υποκατηγορίας Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ).
 
Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι οι όροι της δεν αποτελούν καμιά εγγύηση για την αποτροπή των κινδύνων που μπορούν να προκληθούν από την ανεξέλεγκτη χρήση τους, ενώ χαρακτηρίζουν πρόφαση τα επιχειρήματα περί βελτίωσης των συνθηκών πρόσβασης των ασθενών, όταν 11.000 φαρμακεία διασπαρμένα σε ολόκληρη την χώρα, διασφαλίζουν την απρόσκοπτη παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης.
 
Μάλιστα όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, η απόφαση αυτή θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις και στην υγεία των πολιτών, που θα είναι εκτεθειμένοι, αλλά και στην τσέπη τους, γιατί με την απελευθέρωση της χονδρικής τιμής από 1-1-2017 θεωρεί πολύ πιθανό να δούμε μια σημαντική αύξηση στις τιμές των συγκεκριμένων φαρμάκων, που είναι στην πλειοψηφία τους ευρείας χρήσης.
 
Χαρακτηρίζει δε «έγκλημα» την απόφαση αυτή, θεωρώντας υπεύθυνους για όλες τις αρνητικές συνέπειες την υγεία των πολιτών και τη δημόσια υγεία αυτούς που την εμπνεύστηκαν και την εφάρμοσαν. 

Τι αλλάζει στα φάρμακα 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, ο κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), ενώ η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα φάρμακα που θα εντάσσονται στη συγκεκριμένη υποκατηγορία θα πρέπει να έχουν ήδη καταταγεί στην υποκατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) αλλά και να έχουν απλές οδηγίες, ελάχιστες αλληλεπιδράσεις με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες και -εφόσον υπάρχουν- να είναι χαμηλού κινδύνου, οι συσκευασίες τους να είναι μικρές έτσι ώστε η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη και να μην υπάρχουν σοβαρές και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση των φαρμάκων αυτών.
 
Η πώληση των ΓΕΔΙΦΑ θα γίνεται από τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών που έχουν αδειοδοτηθεί για τη λειτουργία α) υπεραγοράς τροφίμων (supermarkets) και β) παντοπωλείου, θα βρίσκονται σε διαχωρισμένο χώρο από τα υπόλοιπα προϊόντα, σε διακριτό χώρο, με ευκρινή σήμανση «Φάρμακα Γενικής Διάθεσης- ΓΕΔΙΦΑ», ενώ απαγορεύεται η πώληση άνω των δύο συσκευασιών ΓΕΔΙΦΑ ανά συναλλαγή. 

Απώλεια τζίρου για τα φαρμακεία 

Οι ενστάσεις των Φαρμακοποιών, οι οποίοι δεν έχουν ουσιαστική επικοινωνία με το Υπουργείο εδώ και μήνες μιας και η ηγεσία του δεν τους συναντά παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις, έχουν να κάνουν τόσο στην ουσία της απελευθέρωσης της πώλησης των Φαρμάκων όσο και στις λεπτομέρειες, ακόμα και τον αριθμό που περιλαμβάνεται στη λίστα, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη από το υπουργείο.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Τσαπέκος, το Υπουργείο Υγείας μιλά για ποσοστό Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων που δεν ξεπερνά το 13%, αναφέροντας ότι ο κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ περιλαμβάνει 216 φάρμακα.
 
Χωρίς όμως να έχουν την λίστα στα χέρια τους, δεν γνωρίζουν αν σε αυτά τα 216 φάρμακα υπολογίζεται σαν μοναδικό το φάρμακο με το όνομά του ή μέσα σε αυτές υπάρχουν οι υποδιαιρέσεις κάθε φαρμάκου, (για παράδειγμα πολλά αναλγητικά που έχουν πολλαπλές μορφές, όπως κανονικό, αναβράζων κτλ.), κάτι που σημαίνει πως στη λίστα μπορεί να περιέχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό.
 
Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι πρόκειται για κινήσιμα φάρμακα, γίνεται κατανοητό ότι αντιπροσωπεύεται πολύ μεγαλύτερος τζίρος από αυτό το ποσοστό που παρουσίασε το Υπουργείο, τζίρος που έχει βοηθήσει τα φαρμακεία να σταθούν όρθια την εποχή της κρίσης, μιας και δίνουν ρευστότητα σε αυτά για να αναπληρώσει τις καθυστερήσεις πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ. 

Οδηγούμαστε σε άνοδο τιμών 

Πάντως η απόφαση αυτή του Υπουργείου, σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, αποτελεί το έναυσμα για πάρα πολλές δευτερογενείς ενέργειες, ακόμα και από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
 
«Ήδη υπάρχει μια τάση των εταιρειών να πάνε τα φάρμακα στην κατηγορία των ΓΕΔΥΦΑ, για να μπορούν να έχουν τελικά καλύτερη τιμή, γιατί θα δείτε του χρόνου τέτοιο καιρό τι τιμή θα έχουν αυτά τα φάρμακα που πηγαίνουν στα μάρκετ και τα παντοπωλεία», σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως από 1-1-2017 θα απελευθερωθούν πλήρως οι τιμές και οι χονδρικές θα αυξηθούν σημαντικά, μετακυλώντας το κόστος στους πολίτες. Ο κ. Τσαπέκος θεωρεί πως το να φύγουν τα φάρμακα αυτά από τους ειδικούς και να πάνε σε γενική χρήση, εγκυμονεί κινδύνους, ακόμα και αν το Υπουργείο μιλά για ελάχιστες αλληλεπιδράσεις, ενώ η δραματική αύξηση των χώρων όπου είναι διαθέσιμα καθιστά πρακτικά αδύνατο τον έλεγχο του ΕΟΦ για τον αν η διάθεση τους γίνεται σωστά.
 
«Εδώ δεν μπορεί ο ΕΟΦ να ελέγξει τα 11.000 φαρμακεία που υπάρχουν, πως θα ελέγξει τις 500.000 επιχειρήσεις που θα τα πουλούν τα φάρμακα αυτά» σημείωσε.
«Όσο για τις χαμηλού κινδύνου παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και τροφές, θα το δούμε στην πορεία, όταν βλέπουμε την επισκεψιμότητα στα νοσοκομεία από δηλητηριάσεις ή παρενέργειες, και ως εκ τούτου να αυξάνεται η δαπάνη νοσοκομειακής περίθαλψης και μπορεί αν φτάσουμε σε ακραία φαινόμενα».
 
Ο κ. Τσαπέκος τόνισε πως οι φαρμακοποιοί γνωρίζουν την συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών τους, τι φάρμακα παίρνουν και το ιστορικό τους, και θα τους προφυλάξουν αν χρειαστεί. 

«Έγκλημα» η απόφαση του Υπουργείου 

«Φοβάμαι ότι όλο αυτό το σκηνικό έχει να κάνει με τα μεγαλύτερα κέρδη των εταιρειών» σημείωσε ο κ. Τσαπέκος, εκφράζοντας την άποψη ότι, επειδή οι εταιρίες έχουν το λεγόμενο clawback, την επιστροφή χρημάτων δηλαδή από τη φαρμακευτική δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ, βρήκαν το πάτημα και έκαναν συμφωνία με την κυβέρνηση για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη και να ισοφαρίσουν τις απώλειες.
 
«Οι θιγμένοι θα είναι κυρίως οι πολίτες και εμείς οι φαρμακοποιοί που περιμέναμε από αυτά τα φάρμακα. Ήταν μια μικρή αντοχή στην καθυστέρηση του ΕΟΠΥΥ, και τώρα τα βλέπουμε να φεύγουν από τα χέρια μας».
 
Ο ίδιος χαρακτηρίζει αυτή την κίνηση για την απελευθέρωση ως «έγκλημα», απευθύνοντας το ερώτημα: «όταν κάποιος πάθε κάτι, δεν θα είναι υπεύθυνοι αυτοί που υπέγραψαν αυτή την απελευθέρωση, η οποία δεν θα είναι σε καμία περίπτωση προς όφελος των πολιτών, και για την υγεία τους και για την τσέπη τους;».
 
Μόνη ελπίδα πλέον για την ανάσχεση αυτής της εξέλιξης, κατά τον κ. Τσαπέκο, είναι τα δικαστήρια, όπως πριν μερικό χρονικό διάστημα που ο κλάδος κατέφυγε στη δικαιοσύνη για το ιδιοκτησιακό, ώστε να θέσει την πολιτεία προ των ευθυνών της στο θέμα της Δημόσιας Υγείας. Μια Δημόσια Υγεία που είναι η πρώτη μέριμνα πολλών κρατών στο εξωτερικό, τα οποία ενώ βάδισαν παλαιότερα στο δρόμο της απελευθέρωσης που βρίσκεται η Ελλάδα, τώρα έχουν αρχίσει να γυρνούν τα φάρμακα πίσω στα φαρμακεία, θεωρώντας ότι ήταν λάθος η απελευθέρωση, ενώ στη Ελλάδα, δεν χρησιμοποιούμε αυτά τα μαθήματα και προχωράμε ακάθεκτοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.