Σε «αγωνιστικη επαγρυπνηση» οι φαρμακοποιοι ολης της χωρας

Με την απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) στο επίκεντρο των συζητήσεων διεξήχθη την Κυριακή 12 Ιανουαρίου η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Η περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και η πετσοκομμένη για το 2014 δημόσια φαρμακευτική δαπάνη συμπλήρωσαν την ατζέντα των υπό συζήτηση θεμάτων, τα οποία αποτέλεσαν και τους λόγους για τους οποίους συνεκλήθη η γενική συνέλευση.

Το «παρών» στην συνέλευση αυτή έδωσε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ν. Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, ο οποίος μιλώντας στον «ΠτΘ» τόνισε πως ήταν η πρώτη φορά «που δεν έλειπε κανείς» ενώ στάθηκε και στην παρουσία του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία και έγινε μετά από πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

«Ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπογράψει τίποτα»

Σύμφωνα με τον κ. Τσαπέκο, κατά την διάρκεια της συνέλευσης ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε παρουσία όλων ότι ο ίδιος δεν θα συναινέσει σε περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων, ούτε σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη και την συνεχώς μειωμένη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, ενώ για το ζήτημα της απελευθέρωσης των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ ο ίδιος «ένιψε τας χείρας του», καθώς δεν αποτελεί θέμα της δικής του αρμοδιότητας αλλά του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη. «Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε συγκαταβατικός σε ό,τι αφορά τα αιτήματά μας, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα υπογράψει τίποτα από τα καυτά ζητήματα που προανέφερα, ωστόσο εν τη ρύμη του λόγου του προσδιόρισε πως σε έξι μήνες από τώρα τα ζητήματα αυτά θα ξανασυζητηθούν. Φάνηκε λοιπόν περισσότερο ως μία αναβολή, και όχι ότι τα όσα ακούμε δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαπέκος.

«Επειδή πολλές φορές μας έχουν δώσει υποσχέσεις και μετά τις πήραν πίσω, κρίναμε πως πρέπει να υπάρξει μία αγωνιστική ετοιμότητα»

Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού και σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, η γενική συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα «να θέσει τον κλάδο σε αγωνιστική επαγρύπνηση». Όπως εξήγησε ο κ. Τσαπέκος «κρίναμε ότι μπορεί οι υπουργικές δεσμεύσεις να δόθηκαν ωστόσο επειδή πολλές φορές μας έχουν δώσει υποσχέσεις και μετά τις πήραν πίσω, κρίναμε πως πρέπει να υπάρξει μία αγωνιστική ετοιμότητα, έτσι ώστε με το παραμικρό που θα γίνει να κατέβουμε σε κινητοποιήσεις».

«Αν προβούμε σε κινητοποιήσεις δεν θα προχωρήσουμε στην διακοπή της χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει»

Σημαντική ωστόσο εξέλιξη σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών της χώρας αποτελεί η απόφασή τους για μη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει σε περίπτωση κινητοποιήσεων. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ν. Ροδόπης «από τους διαλόγους που έγιναν μέσα στη γενική συνέλευση εκείνο που πρυτάνεψε είναι αυτή τη φορά να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο και να μην σταματήσουμε να δίνουμε φάρμακα με πίστωση των ασφαλισμένων όπως έγινε στο παρελθόν. Αυτή τη φορά λοιπόν, αν προβούμε σε κινητοποιήσεις, ή άλλες δυναμικές ενέργειες, τις οποίες θα ανακοινώσουμε εν καιρώ, αποφασίσαμε ότι δεν θα προχωρήσουμε στη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει, γιατί κρίναμε ότι όλοι οι συμπολίτες μας είναι ταλαιπωρημένοι, όπως και εμείς, και δεν είναι ένα μέτρο το οποίο αυτό τον καιρό θα πρέπει να υιοθετηθεί».

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

«Η έντονη και ακαριαία αντίδραση του κλάδου ενάντια σε όλους όσους επιβουλεύονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ανέτρεψε τους σχεδιασμούς για την μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων και την απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ.
Στη γενική συνέλευση του ΠΦΣ ο υπουργός υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα , θα αντιδράσει σε οποιονδήποτε τέτοιον σχεδιασμό.

Παρά τις υπουργικές δεσμεύσεις η ΓΣ του ΠΦΣ , αποφάσισε ομόφωνα να θέσει τον κλάδο σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

O ΠΦΣ καλεί τους συλλόγους να συγκαλέσουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις, όπου θα ενημερωθούν οι φαρμακοποιοί. Όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί η παρέμβαση στη συνέλευση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δεσμεύτηκε υπέρ του κλάδου σχεδόν σε όλα τα ανοικτά θέματα των φαρμακοποιών ( ΜΥΣΥΦΑ, ποσοστό κέρδους κ.τ.λ.) ενόψει και της επίσκεψης της Τρόικα, κατέδειξε και την ετοιμότητα για άμεση κινητοποίηση εάν τα υποσχεθέντα δεν τηρηθούν.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.