Σε 24ωρη πανελλαδικη απεργια σημερα οι τραπεζουπαλληλοι

Εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση προκήρυξε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) για σήμερα Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, αντιδρώντας στις εξελίξεις με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΤΟΕ, με ιδιαίτερα καταγγελτικό λόγο υπογραμμίζει ότι «οι εξελίξεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δείχνουν – και από τα συμφραζόμενα και από τα υπονοούμενα και από τα μισόλογα των αρμοδίων – ότι χτυπά για πρώτη φορά η πόρτα των μαζικών απολύσεων στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων». «Χωρίς προσχήματα, χωρίς διαδικασίες ούτε καν εθελουσιών αποχωρήσεων, χωρίς κανένα κοινωνικό σχέδιο για την τύχη των εργαζομένων», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ζητούν απευθείας “αίμα απολύσεων” στις Τράπεζες, δίνοντας το σύνθημα έναρξης “της σφαγής” από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο».
Στην ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ καλεί όλο τον τραπεζικό κλάδο να συμμετάσχει στην 24ωρη Πανελλαδική Παντραπεζική όπως την χαρακτηρίζει απεργία που αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία της, προς υπεράσπιση της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του κλάδου γενικότερα.
Η ΟΤΟΕ επισημαίνει κατηγορηματικά ότι σε κάθε περίπτωση και σε κάθε κατεύθυνση ο αγώνας θα κλιμακωθεί και θα ενταθεί σε κλαδικό επίπεδο, αν προκύψουν εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων όχι μόνο με απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις τράπεζες, αλλά και με άλλες δυναμικές αγωνιστικές μορφές και παρεμβάσεις, που θα καθορισθούν σε νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, μετά την πραγματοποίηση της 24ωρης απεργίας.

Παντελής Αμπατζιάνης, απερχόμενος Πρόεδρος Τραπεζοϋπαλλήλων ν.Ροδόπης «Αυτό που θέτει στο τραπέζι η ΟΤΟΕ είναι ότι στο μέλλον θα υπάρξουν, αρχής γενομένης από το Τ.Τ., μαζικές απολύσεις σε όλον τον κλάδο»

Τα όσα περιέχονται στην ανακοίνωση της ΟΤΟΕ αποσαφήνισε ο απερχόμενος πρόεδρος Τραπεζοϋπαλλήλων ν.Ροδόπης κ. Παντελής Αμπατζιάνης. «Η ΟΤΟΕ εξ αρχής όταν διαφάνηκε ότι η κρίση αυτή θα οδηγήσει σε ύφεση και ανεργία είχε με πολύ σαφή τρόπο καταθέσει την άποψή της ότι δεν πρέπει να χάνονται θέσεις εργασίας, τόσο γενικά όσο και ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο, μαζικού χαρακτήρα. Η ΟΤΟΕ λοιπόν καθώς η κρίση βαθαίνει και καθώς δεν ξέρουμε τι μορφή θα πάρει αυτό το πράγμα και καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ανάκαμψη της οικονομίας ή του τραπεζικού κλάδου ειδικότερα, ανησυχεί ότι θα υπάρξουν απολύσεις ή αποχωρήσεις μαζικού πλέον χαρακτήρα, ότι θα κλιμακωθούν δηλαδή αυτές οι διαδικασίες. Το ότι στην μεταβίβαση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς υπήρξε μία διασφάλιση των θέσεων εργασίας, δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Στην περίπτωση της ΑΤΕ υπήρχε εξ αρχής συμφωνία για τις θέσεις των εργαζομένων, ενώ για το Τ.Τ. κατ’ αρχάς δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει ακόμα. Αυτό που θέτει στο τραπέζι η ΟΤΟΕ είναι λοιπόν ότι αρχής γενομένης από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα υπάρξουν στο μέλλον μαζικές απολύσεις και αποχωρήσεις σε όλο το τραπεζικό κλάδο. Και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αποτρέψουμε και θα αγωνιστούμε να το αποτρέψουμε. Υπόψιν ότι σε λίγο καιρό λήγει και η ισχύς της κλαδικής σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων, το οποίο σημαίνει ότι στον βαθμό που αμφισβητούνται οι συλλογικές συμβάσεις υπάρχει τεράστια δυσκολία να υπογραφεί μία σύμβαση, πολύ περισσότερο να υπογραφεί μία ικανοποιητική συλλογική σύμβαση. Για την διασφάλιση λοιπόν των θέσεων εργασίας η ΟΤΟΕ καλεί όλους σε αγωνιστική δράση».

«Όταν δίνεις ένα αγώνα και είσαι στην κορύφωσή του δεν ωφελεί να ασχολούμαστε και με οργανωτικές διαδικασίες»

Δοθείσης της ευκαιρίας ρωτήσαμε τον κ.Αμπατζιάνη σχετικά με τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εκλογή νέων περιφερειακών συνδικαλιστικών συμβουλίων. Ο κ. Αμπατζιάνης τόνισε πως υπάρχουν συζητήσεις, υπάρχει κινητικότητα ώστε να αναζωογονηθεί περιφερειακά η ΟΤΟΕ, δεν έχουμε όμως κάτι συγκεκριμένο. Η εποχή είναι πολύ δύσκολη και ο συνδικαλισμός αυτή την εποχή ακόμα δυσκολότερος. Όταν δίνεις ένα αγώνα και είσαι στην κορύφωσή του, μία μεγάλη μάχη για τον κλάδο, έναν αγώνα επιβίωσης, δεν ξέρουμε κατά πόσο ωφελεί να ασχολούμαστε εκτός από αυτά τα τρέχοντα ζητήματα και με τις οργανωτικές διαδικασίες». «Η υπομονή και η αναμονή που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κλάδο τον δικό μας» συνέχισε ο κ.Αμπατζιάνης «οφείλεται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ισορροπήσει η κατάσταση γενικά για τις τράπεζες. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τραπεζικό τοπίο, δεν ξέρουμε ποιες τράπεζες θα έχουν απομείνει σε λίγους μήνες, πώς θα συγχρονιστούν, πώς θα συνεννοηθούν, πώς θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση. Όλα αυτά είναι ανοιχτά ζητήματα και είναι κεφαλαιώδους σημασίας και μπορεί να παίξουν σπουδαίο ρόλο στο πώς τελικά θα γίνει η διάρθρωση του συνδικαλιστικού κινήματος στον χώρο των τραπεζών, γιατί φανταστείτε να γίνουν εκλογές για τα συμβούλια και σε λίγο καιρό να γίνουν μεταθέσεις ή οι άνθρωποι αυτοί να είναι απολυμένοι».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.