Σε 24ωρη απεργια σημερα οι εργαζομενοι της «Εγνατιας»

Αντιδρούν στην παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου σε ιδιώτες

Σε απεργιακή κινητοποίηση «κατεβαίνουν» σήμερα οι εργαζόμενοι της «Εγνατία Οδός Α.Ε» αντιδρώντας στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του αυτοκινητόδρομου. Μάλιστα κατά την απεργιακή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν σε σταθμούς διοδίων και θα διανέμουν ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς. Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο «Σύλλογος Εργαζομένων της Εγνατία Οδός Α.Ε. (ΣΕΤΕΟ)» γνωστοποιώντας την κήρυξη της απεργίας:
 
«Οι εργαζόμενοι της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» παραμένουμε σταθεροί στην εναντίωσή μας στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και του συνόλου του στρατηγικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων της Βόρειας Ελλάδας, μήκους σχεδόν 1.000 χλμ γιατί είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, θα ωφελήσει μόνο τον πιθανό παραχωρησιούχο και θα επιβαρύνει περαιτέρω τους πολίτες από την αύξηση των διοδίων.
 
Θεωρούμε ότι αντί της σχεδιαζόμενης εκχώρησης σε ιδιώτες της Εγνατίας Οδού και των Κάθετων Αξόνων με ελάχιστα οικονομικά οφέλη, με την παρούσα δημόσια διαχείριση από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και διατηρώντας το διόδιο σε επίπεδο κοινωνικά αποδεκτό, στα επόμενα 30 έτη μπορεί να παραχθεί πλεόνασμα έως και 2 δισ. ευρώ. Τα σημαντικότατα παραγόμενα πλεονάσματα θεωρούμε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν από το Κράτος για την κάλυψη οποιωνδήποτε οικονομικών αναγκών της χώρας (αναπτυξιακά έργα, αποπληρωμή χρέους κτλ.).
 
Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», η οποία έχει ως αντικείμενο τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και εκμετάλλευση έργων υποδομής, έχει σχεδιάσει και διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο και μοναδικό ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο στην Ελλάδα, πρωτόγνωρης δυσκολίας για τα ελληνικά δεδομένα (και όχι μόνο) ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται με επιτυχία πάρα πολλά άλλα έργα υποδομών (όχι μόνο οδικών αλλά και περιβαλλοντικών, λιμανιών, κτιρίων κ.τ.λ) σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
 
Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» από το 2012 έχει περάσει στην εποπτεία του ΤΑΙΠΕΔ με καταστρεπτικά αποτελέσματα στη λειτουργία της. Οι διαρκείς παλινωδίες, η διοικητική αστάθεια, η απουσία στρατηγικού προσανατολισμού, οι παρεμβάσεις σε θέματα λειτουργίας της οδού και γενικά η επικέντρωση στα θέματα του ΤΑΙΠΕΔ, έχουν απογοητεύσει τους εργαζόμενους και οδηγούν στη σταδιακή απαξίωση της εταιρίας.
 
Ως αντίδραση σε όλα τα παραπάνω ο Σύλλογος Εργαζομένων της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 με τα παρακάτω αιτήματα:
 
Οι εργαζόμενοι της «Εγνατίας Οδός Α.Ε.» διεκδικούμε άμεσα:
 
1. Την ακύρωση των σχεδιασμών παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και των αυτοκινητοδρόμων της Βόρειας Ελλάδας.
2. Την ανάθεση αρμοδιοτήτων στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.» για την ανάπτυξη και διαχείριση υποδομών και την ανάπτυξη της χώρας.
3. Τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.