Σε 10 χρονια θα παρατηρειται ελλειμμα νερου 60%

Καμπανάκι από τους ειδικούς στην Τουρκία

Τα τελευταία χρόνια, οι μετρήσεις θερμοκρασίας έχουν σπάσει ρεκόρ στην Τουρκία λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Αυτό προκαλεί επίσης σοβαρές μειώσεις στους υπόγειους και υπέργειους υδάτινους πόρους. Σημειώνοντας ότι η κρίση των υδάτων βρίσκεται προ των πυλών, μέσα σε 10 χρόνια οι ειδικοί τονίζουν πως «το 60% της επικράτειας της Τουρκίας θα έχει ετήσιο έλλειμμα νερού. Ως χώρα, στρεφόμαστε όλο και περισσότερο στην ξηρασία».

Μετά από σοβαρές απώλειες στη φετινή συγκομιδή σιταριού στο λεκανοπέδιο Καραπινάρ, του Ικονίου, οι εμπειρογνώμονες έλαβαν σημαντικές προειδοποιήσεις σχετικά με τη «γεωργική λειψυδρία».

Ο καθηγητής Ντογανάϊ Τολουνάϊ δήλωσε ότι το Σχέδιο Δράσης της Τουρκίας για την Κλιματική Αλλαγή βρίσκεται ακόμη σε προετοιμασία και επεσήμανε ότι η περίοδος ξηρασίας συνεχίζεται στην Κεντρική Ανατολία και την Ανατολική Ανατολία από το 2020.

«Η γεωργική λειψυδρία μας περιμένει»

Ο καθηγητής δηλώνει ότι οι δύο περιοχές έλαβαν ετήσιες βροχοπτώσεις μόλις 350 mm. «Ακόμη και μια απώλεια βροχοπτώσεων μόλις στο 5% διαταράσσει τη γεωργική παραγωγή. Η μείωση της παραγωγικότητας του σιταριού στο Ικόνιο και τα περίχωρά του θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Επειδή δεν υπήρχε αρκετή βροχόπτωση, το σιτάρι δεν μπορούσε να μεγαλώσει. Μας περιμένουν σοβαρές κρίσεις ύδατος και γεωργικής ξηρασίας».

Ο Τολουνάϊ, δήλωσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η σοβαρή ρύπανση υδάτινης ροής και υπογράμμισε πως «σχεδόν όλες οι πηγές νερού όπως το Εργκένε, Μπουγιούκ Μενδερές, Σακάρια, Κιζιλιρμάκ μολύνονται με σταθερούς ρυθμούς. Οι αγρότες έχουν προσκολληθεί στα υπόγεια ύδατα τα τελευταία χρόνια, αλλά οι προμήθειες υπογείων υδάτων εξαντλούνται καθημερινά. Η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα με την κήρυξη έκτακτης κινητοποίησης για το νερό και την ξηρασία. Εάν δεν αποτραπεί η ενταντική χρήση των υπόγειων πόρων, θα βιώσουμε τη μεγαλύτερη κρίση ως χώρα».

«Η κρίση νερού είναι προ των πυλών»

Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ιδρύματος ΤΕΜΑ ο καθηγητής Μουράτ Τουρκές δήλωσε:  «Αν και δεν είμαστε πλούσιοι στο νερό, ζούμε σαν να είμαστε πλούσιοι. Σε μοντέλα του κλίματος που εφαρμόζουμε, το 60% της Τουρκίας, εκτός της περιοχής Μαύρης Θάλασσας και εν μέρει της οροσειράς του Ταύρου, έχει ετήσιο έλλειμμα νερού. Όσο συνεχίζονται οι τρέχουσες πολιτικές για το νερό στην Τουρκία, είναι προφανές ότι θα βιώσουμε μια σοβαρή κρίση νερού τα επόμενα 10 χρόνια».

«Πρέπει να λάβουμε μέτρα»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Λεβέντ Σαϊλάν επεσήμανε πως «κάθε χρόνο χάνουμε 12 εκατομμύρια εκτάρια γης λόγω της ερημοποίησης και της ξηρασίας. Η ερημοποίηση και η ξηρασία είναι ένα θέμα που χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Το μεγαλύτερο μέρος της γεωργίας σιταριών στη χώρα μας γίνεται σύμφωνα με την ποσότητα και τη χρονική κατανομή των βροχοπτώσεων. Τραβάμε συνεχώς ενισχύσεις από υπόγεια ύδατα. Αλλά όταν οι βροχοπτώσεις υποχωρούν, οι πηγές υπόγειων υδάτων δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν. Εάν δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ξηρασίας και οι μέθοδοι της ξηρής γεωργίας δεν τεθούν στο τραπέζι η λειψυδρία μπορεί κάποια μέρα να χτυπήσει την πόρτα. Πρέπει να εξετάσουμε το πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.