«Σχολικα γευματα» για τους μαθητες ολων των βαθμιδων ζητα το ΚΚΕ

Μόλις στο 35% των δημοτικών όλης της χώρα υλοποιήθηκε πέρσι το πρόγραμμα

Την καθολική εφαρμογή του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ζητά το ΚΚΕ. Σε ερώτηση που κατέθεσε το κόμμα της αντιπολίτευσης, επικαλείται την ακρίβεια σε όλος τους τομείς της οικονομίας αλλά και την ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού διατροφικού προγράμματος για όλους τους μαθητές, τονίζοντας την ανάγκη «να εξασφαλιστούν όλοι οι αναγκαίοι όροι ώστε να υλοποιείται το πρόγραμμα με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους».

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

«Κατά την περσινή σχολική χρονιά, 2022-2023, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” καλύπτοντας με τα 217.267 προσφερόμενα γεύματα περίπου το 35% των μαθητών των δημοτικών σχολείων σε όλη την χώρα.

Για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα έχουν γίνει επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, ενώ αποτελεί πάγιο αίτημα διεκδίκησης των Συλλόγων Γονέων και Εκπαιδευτικών η καθολική κάλυψη όλων των μαθητών. Σχετικό Υπόμνημα έχει καταθέσει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). 

Το επαναφέρουμε ως ζήτημα καθώς η καλπάζουσα ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης, η εκτίναξη των τιμών σε ενέργεια, καύσιμα, ενοικίαση κατοικιών οδηγούν σε απόγνωση χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, που αναγκάζονται να περικόψουν δαπάνες ακόμα και για  βασικές ανάγκες διαβίωσης, μεταξύ αυτών για τη σίτιση των παιδιών.

Επιπλέον, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υγιή, ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, ώστε να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες, να προληφθούν ασθένειες, να προαχθεί η υγεία τους. Άρα, η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού διατροφικού προγράμματος για όλους τους μαθητές, με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών είναι επιβεβλημένη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

– Να υλοποιηθεί το πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” καλύπτοντας καθολικά όλους τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, επεκτείνοντας το στην προσχολική και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

– Να εξασφαλιστούν όλοι οι αναγκαίοι όροι ώστε να υλοποιείται με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους, σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές, με το αναγκαίο μόνιμο βοηθητικό προσωπικό και ενιαίο επιστημονικά καταρτισμένο διατροφικό πρόγραμμα κατάλληλο για την κάθε ηλικιακή ομάδα παιδιών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.