Σχετικα αλωβητοι οι αρχαιολογικοι χωροι στην περιοχη του Παπικιου

Παρόλο που η φωτιά πέρασε από την μονή του Ληνού, ο αρχαιολογικός χώρος δεν φαίνεται να επηρεάστηκε

Χωρίς προβλήματα τα αρχαιολογικά ευρήματα σε Μίσχο και Πολύανθο

Σχετικά αλώβητοι βγήκαν οι αρχαιολογικοί χώροι στην περιοχή του Πολύανθου και του Μίσχου, ενώ το ίδιο φαίνεται να συνέβη και στην περιοχή του Σώστη, από την μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή, παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις η φωτιά πέρασε δίπλα τους.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Σοφία Ακριβοπούλου, μια πρώτη αυτοψία που έγινε στην περιοχή, παρόλο που θα γίνει εκτενέστερη τις επόμενες ημέρες, δείχνει πως ακόμα και σε σημεία που έφτασε η φωτιά, όπως η μονή του Ληνού, δεν φέρει καταστροφές παρόλο που είχε βλάστηση γύρω της.

Όπως τόνισε την δεύτερη ημέρα της πυρκαγιάς, όταν επιτράπηκε η μετακίνηση, επισκέφτηκε η ίδια την γέφυρα και την παλαιοχριστιανική Βασιλική του Πολυάνθου, που δεν υπέστησαν ζημιές, και κατευθύνθηκε προς την μονή Ληνού.

Όπως τόνισε, ήταν θετικό ότι είχε γίνει συντήρηση του δρόμου προς τη Μονή, ο οποίος ήταν σε άριστη κατάσταση, και θεωρεί πως βοήθησε και στην επιχείρηση, παρόλο που είχε πεσμένα καμένα κλαδιά στο δρόμο από το πέρασμα της πυρκαγιάς.

Φτάνοντας στη μονή Ληνού, βρήκε ότι η φωτιά πέρασε χωρίς όμως να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στα αρχαιολογικά ευρήματα, μην αφήνοντας καν καπνιά, ενώ δεν καταστράφηκε ούτε η περίφραξη του χώρου.

Επίσης έχει βεβαιωθεί ότι δεν υπήρξαν προβλήματα στα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται στην περιοχή του Μίσχου, ενώ απομένουν τα ευρήματα στην περιοχή του Σώστη, όπου πρέπει να γίνει αυτοψία σε συνεργασία με την πυροσβεστική, παρόλο που μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα.

Το μόνο που επηρεάστηκε ήταν ταμπέλες που υπήρχαν, όμως όπως αναφέρθηκε το Τμήμα θα κάνει συστηματική αυτοψίες τις επόμενες ημέρες ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.