Σαρακοστη: Η πιο ομορφη και κατανυκτικη περιοδος της Ορθοδοξιας

«Να κάνουμε έναν αγώνα να ζήσουμε όπως θέλει ο Θεός» το μήνυμα του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα

Ομιλητές από το Άγιον Όρος, και όχι μόνο, κάθε Κυριακή της φετινής Σαρακοστής στην ΙΜΜΚ

Η πιο όμορφη και κατανυκτική περίοδος της Ορθοδοξίας αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας. Όπως εξήγησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ.Παντελεήμων μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η περίοδος της Σαρακοστής πρέπει να κοσμείται από νηστεία, προσευχή, ησυχία, αλλά και  «καλά έργα» για να επισημάνει πως είναι «καταστολισμένη» με πολλές ακολουθίες, από τον Μεγάλο Απόδειπνο, τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, τους Εσπερινούς, τους Χαιρετισμούς κάθε Παρασκευή, αλλά και τις Θείες Λειτουργίες του Σαββάτου και της Κυριακής, καθώς με «μεγάλα» νοήματα, που κάθε Κυριακή απορρέουν από όλη αυτήν την περίοδο.

Ο ίδιος απευθυνόμενος προς τον λαό της Ροδόπης κάλεσε «να κάνουμε έναν αγώνα, να ζήσουμε όπως θέλει ο Θεός, να νηστέψουμε, να προσευχηθούμε και να μονιάσουμε μεταξύ μας, αγαπώντας ο ένας τον άλλον και αποδεχόμενοι ο ένας τον άλλο, γιατί όπως λέει και η Θεολογία της Εκκλησίας μας, όσα εμείς λύνουμε και συγχωρούμε στη γη, τα ίδια συγχωρούνται και στον ουρανό από το Θεό για μας. Όσα όμως εμείς δεσμεύουμε στη γη για κάποιους ανθρώπους, έτσι δεσμεύει και τα δικά μας ο Θεός». «Ας ζήσουμε έτσι όπως η πίστη μας μάς καλεί και μας ερμηνεύει, έτσι όπως ο Θεός θέλει και ας αφήσουμε Εκείνον να έχει τον τελευταίο λόγο στη ζωή μας και να είμαστε κάτω από την πρόνοιά του» ανέφερε για να γνωστοποιήσει πως φέτος κάθε Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής θα φιλοξενούνται ομιλητές, δύο από το Άγιον Όρος και δύο από διάφορα μέλη της Ελλάδας, ούτως ώστε όπως τόνισε «και εκείνους να ακούσουμε, αλλά και να γίνει και ο λόγος τους ένας τρόπος για να πορευτούμε κι εμείς μέσα στη ζωή μας γενικότερα, αλλά και στη Μεγάλη Σαρακοστή».

Τι ακολουθεί έως την Σαρακοστή

Έως την έλευση της Σαρακοστής ωστόσο βρισκόμαστε ακόμα εν μέσω του κατανυκτικού όπως το χαρακτήρισε Τριωδίου, εξηγώντας πως αποδίδεται αυτός ο χαρακτηρισμός καθώς το σύνολο των ύμνων του είναι κατανυκτικοί. «Είναι ένα βιβλίο της Εκκλησίας μας που ανοίγει από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και μας συνοδεύει στις ακολουθίες μας μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο το πρωί. Οι τρεις προπαρασκευαστικές αυτές εβδομάδες του Τελώνου και του Φαρισαίου, του Ασώτου που ήταν την προηγούμενη Κυριακή, αύριο την Κυριακή των Απόκρεω και η άλλη της Τυρινής, που εισερχόμαστε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή» εξήγησε για να τονίσει πως την Κυριακή σταματούμε τη βρώση του κρέατος, ενώ η άλλη εβδομάδα λέγεται «Λευκή» ή «Τυρινή», γιατί μόνο αυγά, τυρί και ό,τι έχει σχέση με αυτά επιτρέπεται να έχουμε στο τραπέζι. Εισερχόμαστε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή την άλλη Κυριακή με τον Εσπερινό της Συγνώμης.

Η συνέχεια μιας πολύχρονης συνεργασίας

Την συνέχεια μιας ήδη πολύχρονης συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΗ» αποτελεί το πρόγραμμα επισιτιστικής συνδρομής ενίσχυσης μοναχικών ατόμων άνω των 65 ετών, μονογονεϊκών οικογενειών με ανήλικα τέκνα και μέλη με αναπηρία ή σοβαρή ασθένεια που ανακοίνωσε η ΙΜΜΚ.

Όπως εξήγησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ.Παντελεήμων πρόκειται για τη νέα φάση μιας πολύχρονης συνεργασίας μεταξύ της ΙΜΜΚ και του Οργανισμού, με αφορμή και την ανάληψη των καθηκόντων της νέας προέδρου κ. Μελίνας Τραυλού και του νέου Δ.Σ. του. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό 50 και πλέον οικογένειες της περιοχή μας, άνθρωποι που είναι πάνω από 65 χρονών, όπως και μονογονεϊκές οικογένειες, να μπορούν κάθε μήνα να λαμβάνουν αυτή την βοήθεια μέσα από απόλυτα διαφανείς διαδικασίες ούτως ώστε τα πράγματα να πηγαίνουν σε συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.