Σαφη και προσεγγισιμα απο εναν καλα διαβασμενο μαθητη τα θεματα των Αρχαιων

Η φιλόλογος του Φροντιστηρίου «2001 Ορόσημο» Μαρία Λιπορδέζη σχολιάζει τα σημερινά θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων

Διατυπωμένα με σαφήνεια και προσεγγίσιμα από έναν καλά διαβασμένο μαθητή ήταν τα θέματα των Αρχαίων στα οποία εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων σύμφωνα με την φιλόλογο και ιδιοκτήτρια του φροντιστηρίου «2001 Ορόσημο» κ. Μαρία Λιπορδέζη.

Όπως εξήγησε, όσον αφορά στο γνωστό κείμενο οι μαθητές καλούνται να επεξεργαστούν τη 17η και 20η διδακτική ενότητα από τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη. Επίσης, οι μαθητές καλούνται να επεξεργαστούν απόσπασμα από τις «Διατριβαί» του Επίκτητου, ένα από τα νέα κομμάτια ύλης – αναμενόταν να πέσει απόσπασμα από τα καινούρια κομμάτια ύλης- το οποίο απαιτούσε καλή γνώση των σχολίων του σχολικού εγχειριδίου.

Οι λεξιλογικές ασκήσεις και οι ασκήσεις εισαγωγής ήταν βατές. Ενώ στο συνδυαστικό ερώτημα όπου ζητήθηκε αντιπαραβολή μεταξύ του κειμένου αναφοράς και του παράλληλου κειμένου του Παπανούτσου απαιτούνταν κριτική σκέψη.

Η κ.Λιπορδέζη χαρακτήρισε το περιεχόμενο των κειμένων ενδιαφέρον, καθώς «αυτά τα κείμενα σπουδαίων ανθρώπων από το χώρο της φιλοσοφίας υπενθυμίζουν στους μαθητές αυτά τα γνωρίσματα που ξεχωρίζουν τους ανθρώπους από τα υπόλοιπα όντα- όπως η βούληση, η ηθική προαίρεση, η ικανότητα να διακρίνουμε το καλό από το κακό, το δίκαιο από το άδικο».

«Είναι ωραίο μέσα από τα κείμενα οι μαθητές να προσλαμβάνουν τέτοιες ιδέες» τόνισε υπόγραμμίζοντας πως σε ό,τι αφορά το αδίδακτο κείμενο, ζητήθηκε απόδοση αποσπάσματος αρχαίου κειμένου του Θουκυδίδη στα νέα ελληνικά, η οποία ήταν απαιτητική, ενώ οι ασκήσεις γραμματικής και συντακτικού ήταν προσεγγίσιμες από έναν μαθητή που είχε εξασκηθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.