Ρωσικες δυναμεις εισβαλουν απο χθες στην Ουκρανια

Σειρήνες πολέμου ξανά στην Ευρώπη

Ηχήσαν ξανά οι σειρήνες του πολέμου στη γηραιά ήπειρο.  Ήταν στις 5.00 ώρα Ελλάδας όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ που υποστηρίζει τους «νεοναζί» στην Ουκρανία κινείται και πλησιάζει τα σύνορα της Ρωσίας. «Οι χώρες επικεφαλής του ΝΑΤΟ επιδιώκουν τον δικό τους στόχο υποστηρίζοντας πλήρως τους ακραίους Ναζί και νεοναζί της Ουκρανίας, οι οποίοι, με τη σειρά τους, δεν θα συγχωρήσουν ποτέ τους λαούς της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης για την ελεύθερη επιλογή τους να επανενωθούν με τη Ρωσία» είπε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Θα πάνε, φυσικά, στην Κριμαία, όπως στο Ντονμπάς, όπως το κάνουν, για να σκοτώσουν, όπως οι δήμιοι από τα τάγματα των Ουκρανών Ναζί υποστηρικτών του Χίτλερ που σκότωναν αθώους ανθρώπους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Αργότερα το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί ανάλογα με τα αποτελέσματά της, ενώ υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποκοπεί πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα και υποστήριξε πως η Ουκρανία πρέπει να γίνει μια ουδέτερη χώρα όπου δεν αναπτύσσονται επιθετικά όπλα.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς αξιολογεί τον κίνδυνο η Ρωσία να τεθεί πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Είναι απλώς αδύνατο να αποκοπεί μια χώρα όπως η Ρωσία με ένα σιδηρούν παραπέτασμα».

Ο Πεσκόφ είπε πως η διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από το πώς θα προχωρήσει και από τα αποτελέσματά της και πως η επίθεση ιδανικά θα εκκαθαρίσει τη χώρα από τους «ναζί» και θα «εξουδετερώσει» το στρατιωτικό δυναμικό του Κιέβου.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως κανείς δεν μιλάει για κατοχή της Ουκρανίας και πως είναι «απαράδεκτο» να χρησιμοποιείται η λέξη στο πλαίσιο της ρωσικής επιχείρησης.

Είπε πως η απόφαση για την επίθεση στην Ουκρανία «υπαγορεύθηκε από την έγνοια για το μέλλον» της Ρωσίας, που ζητούσε επί εβδομάδες από τους Δυτικούς να υποσχεθούν ότι το Κίεβο δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει με τους Ουκρανούς ηγέτες για τις απαιτήσεις της αυτές, αν οι τελευταίοι είναι «έτοιμοι να τις συζητήσουν».

Πηγή: A.P.

B. Ζελένσκι: Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία όπως η ναζιστική Γερμανία

Στην αντίπερα όχθη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέκρινε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τις ενέργειες της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συγκεκριμένα, είπε: «Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με δειλό και αυτοκτονικό τρόπο, όπως έκανε η ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Από σήμερα οι χώρες μας βρίσκονται σε διαφορετική πλευρά της ιστορίας. Η Ρωσία οδεύει στον δρόμο του κακού, αλλά η Ουκρανία αμύνεται και δεν θα παραδώσει την ελευθερία της ανεξάρτητα από ό,τι πιστεύει η Μόσχα».

Στο ίδιο διάγγελμα κάλεσε του Ρώσους που διαφωνούν με την εισβολή της χώρας τους να «βγουν» στους δρόμους για να «διαμαρτυρηθούν εναντίον αυτού του πολέμου».

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι κάλεσε όλους τους πολίτες που είναι έτοιμοι και μπορούν να υπερασπιστούν τη χώρα έναντι των ρωσικών δυνάμεων να παρουσιαστούν στον στρατό, λέγοντας ότι το Κίεβο θα διανείμει όπλα σε όποιον τα ζητήσει.

Σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα.

Την ίδια ώρα ο Ντμίτρο Κουλέμπα, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, δημοσίευσε στο Twitter μια «λίστα εκκρεμοτήτων» για τη διεθνή κοινότητα ως απάντηση στη ρωσική επίθεση.

Σε αυτήν λέει ότι «ο κόσμος πρέπει να δράσει αμέσως» και «το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου διακυβεύεται».

Ο Κουλέμπα ζητά άμεσες «καταστροφικές κυρώσεις», συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης στη Ρωσία από τη χρήση του συστήματος χρηματοοικονομικών συναλλαγών SWIFT.

Τονίζει επίσης ότι ο κόσμος πρέπει να «απομονώσει πλήρως τη Ρωσία» και να παρέχει στην Ουκρανία όπλα και εξοπλισμό, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. 

Η Απόκριση από ΕΕ και ΝΑΤΟ

Η απόκριση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ήταν άμεση. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχωρήσαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε αναιτιολόγητη της επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, τονίζοντας ότι ο Πούτιν θα λογοδοτήσει. «Είμαστε δίπλα σε κάθε χώρα που επιθυμεί να στηρίξει τη διεθνή τάξη», είπε ο Σ. Μισέλ απευθύνοντας έκκληση στη Λευκορωσία και το λαό της να μην ακολουθήσει την καταστροφική επιλογή. Από την πλευρά της πρόεδρος τος Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ.

Επεσήμανε ότι «οι κυρώσεις θα οδηγήσουν σε σοβαρή υποβάθμιση τη ρωσική οικονομία και θα περιορίσουν σοβαρά την ανάπτυξη της». Κατέληξε λέγοντας πως βρίσκεται σε κίνδυνο η σταθερότητα της Ευρώπης.

«Ο Πούτιν ξαναφέρνει τον πόλεμο στην Ευρώπη» ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ. Καλούμε την Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις, τις οποίες εξαπολύει για να ξαναγράψει την ιστορία, ανέφερε ο Γ.Στόλτενμπεργκ.

Κ. Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα καταδικάζει την ωμή βία από την οποία, πολλοί αθώοι θα χάσουν τη ζωή τους»

Και η ελληνική πλευρά όμως δεν έμεινε αμέτοχη στις εξελίξεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ.

«Από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία, δυστυχώς, πολλοί αθώοι θα χάσουν τη ζωή τους. Γι’ αυτό και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας, ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι απλά κοινή, αλλά να είναι και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Και, βέβαια, κρατάμε πάντα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ακόμα: «η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία» και διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται. Σε εθνικό επίπεδο έχει, ήδη, εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας».

Στο μεταξύ βέβαια, καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας οι λίστα με τους νεκρούς και από τις δύο πλευρές αυξάνονταν…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.