Ροδοπη: Συγκινητικη και πρωτοφανης η προσελευση για αιμοδοσια

Περισσότερες των 120 μονάδων συγκεντρώθηκαν μόνο την πρώτη ημέρα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ανακοίνωσε πως καλύφθηκε η ανάγκη για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, προτρέποντας όσους αιμοδότησαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους για αιμοδοσία, το επόμενο χρονικό διάστημα

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των πολιτών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, στο κάλεσμα που απηύθυνε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για την εθελοντική προσφορά αίματος προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των τραυματιών από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών.

Η Ροδόπη δεν αποτέλεσε εξαίρεση, μιας και από την πρώτη ημέρα του τραγικού δυστυχήματος δεκάδες συμπολίτες μας σπεύδουν στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής για να προσφέρουν λίγο από τον χρόνο τους αλλά και το αίμα τους για τους τραυματίες του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ.Μαριάννα Ανδρέαδου μόλις την Τετάρτη, προσήλθαν για αιμοδοσία περισσότεροι των 150 συμπολιτών μας, η πλειοψηφία των οποίων μάλιστα νεαρής  ηλικίας. Ανάμεσά τους όπως εξήγησε η ίδια και αρκετά μέλη της φοιτητιώσας νεολαίας της πόλης μας, που έσπευσαν να συνδράμουν, συγκλονισμένοι από την απώλεια τόσων συνομηλίκων τους.

Μόνο την πρώτη ημέρα της αιμοδοσίας συγκεντρώθηκαν περισσότερες των 120 μονάδων αίματος, δεδομένου ότι μερίδα των όσων προσέρχονται για διαφόρους ιατρικούς λόγους αδυνατούν να προσφέρουν αίμα.

Η κ. Ανδρεάδου στάθηκε στην συγκινητική και αβίαστη όπως τόνισε συμμετοχή στην εθελοντική αιμοδοσία η οποία συνεχίστηκε και χθες, Πέμπτη και αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα και για όσο διάστημα απαιτηθεί. Το Τμήμα Αιμοδοσίας λειτουργεί από τις 8.30 το πρωί έως τη 13.30 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 6 έως τις 9 το βράδυ και εφόσον απαιτηθεί και αργότερα.

ΕΚΕΑ: Καλύφθηκαν οι ανάγκες των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας

Χαρακτηριστικό της πρωτοφανούς συμμετοχής σε όλη την Ελλάδα η ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, που το μεσημέρι της Πέμπτης ανακοίνωσε πως οι ανάγκες των θυμάτων της τραγωδίας έχουν καλυφθεί πλήρως.

«Η πρωτοφανής κινητοποίηση, έφερε ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό της ημερήσιας συλλογής αίματος, που κάλυψε μέσα σε λίγες ώρες τις ανάγκες των τραυματιών τού δυστυχήματος, αναπληρώνοντας παράλληλα τα αποθέματα αίματος» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΕΚΕΑ υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος πρόκλησης πανικού κάτω από το εύλογο συγκινησιακό φορτίο που προκαλείται από ένα τέτοιο τραγικό συμβάν».

Το ΕΚΕΑ υπογραμμίζει ότι σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες αξίζει ένα μεγάλο «ευχαριστώ», για το κύμα αγάπης και αλληλεγγύης, το οποίο επέδειξαν, «αποτελώντας ένα φωτεινό μήνυμα μέσα στη θλίψη που προκάλεσε η χθεσινή τραγωδία στα Τέμπη και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, στο προσωπικό όλων των υπηρεσιών αιμοδοσίας της χώρας, «που υπερέβαλλαν εαυτούς για την διευκόλυνση της προσέλευσης των αιμοδοτών, σε αρκετές περιπτώσεις παρατείνοντας το ωράριο λειτουργίας».

Κλείνοντας το ΕΚΕΑ έχοντας πάντα υπόψη, ότι η διάρκεια ζωής του αίματος είναι 35-42 μέρες και ότι οι ανάγκες για αίμα είναι σταθερές και ενδεχομένως να αυξηθούν ενόψει του Πάσχα, προέτρεψε τους εθελοντές αιμοδότες να ανανεώσουν το ραντεβού τους για αιμοδοσία, το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που θα συμβάλλει στην ισορροπία των αποθεμάτων αίματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.