Ροδοπη: Ομαλα ξεκινησαν οι προαγωγικες – απολυτηριες εξετασεις των μαθητων του Λυκειου

Δίχως «διαδικαστικά» προβλήματα η «επιστροφή» της Τράπεζας Θεμάτων σύμφωνα με την ΔΔΕ Ροδόπης Μαριγούλα Κοσμίδου

Ξεκίνησαν χθες, Δευτέρα, 23 Μαΐου, οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α’ και Β’ τάξης Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ, καθώς και των ΕΠΑΛ, που φέτος εμπεριέχουν και την «επιστροφή» της Τράπεζας Θεμάτων που δοκιμάζεται εκ νέου.

Η έναρξη των προαγωγικών εξετάσεων σηματοδοτεί και την έναρξη της αντίστροφής μέτρησης για τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς, που για τα γυμνάσια είναι η 30η Μαΐου, ενώ για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία η 15η Ιουνίου.

Και ενώ το τέλος των προαγωγικών εξετάσεων έχει οριστεί για την Τετάρτη 15 Ιουνίου, υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα από πέρσι θα διεξαχθούν και οι Πανελλήνιες Εξετάσεις. Για τους μαθητές και μαθήτριες των ΓΕΛ έχουν προγραμματιστεί στις 3-10 Ιουνίου, ενώ για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ στις 2-17 Ιουνίου, με τα ειδικά μαθήματα να εξετάζονται το διάστημα 18 έως και 30 Ιουνίου.

Στη Ροδόπη κατά την πρώτη ημέρα των εξετάσεων, όπως μετέφερε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν.Ροδόπης κ. Μαριγούλα Κοσμίδου όλα κύλησαν ομαλά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ημερήσια σχολεία για τα οποία είχε μέχρι τη στιγμή της συζήτησης εικόνα.

Σε ό,τι αφορά στην επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων πρόκειται όπως εξήγησε η ίδια για θέματα τα οποία έχουν διδαχτεί και διαχειριστεί οι μαθητές κι οι μαθήτριες κατά την διάρκεια της χρονιάς και με κλήρωση από Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (Τ.Θ.Δ.Δ.) και το υπόλοιπο ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) των θεμάτων από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, για να τονίσει πως «δεν παρατηρήθηκε κανένα θέμα κατά τη διαδικασία της κλήρωσης.

Το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου η εξεταστική για τους απόντες/απούσες

Η κ.Κοσμίδου υπενθύμισε πως στον σχετικό νόμο υπάρχουν και συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν στην ειδική εξεταστική περίοδο κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, για τους/τις μαθητές/τριες που απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εξέταση μαθήματος λόγω ασθενείας ή άλλου αποχρώντος λόγου, περιγράφοντας και την σχετική διαδικασία που ορίζεται.

810 οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών στη Ροδόπη

Αναφορικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις η κ.Κοσμίδου εξήγησε πως φέτος αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 810 υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, ημερήσιων και εσπερινών από το νομό Ροδόπης, ενώ οι διαδικασίες βρίσκονται εξ εξελίξει, με την ίδια να επισημαίνει πως «όπως και κάθε χρόνο θα ανταπεξέλθουμε πλήρως».

Νωρίτερα, του τέλους Αυγούστου, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών

Ερωτηθείσα ως προς τον χρόνο έκδοσης των τελικών αποτελεσμάτων και την επιθυμία του Υπουργείου αυτή να γίνει νωρίτερα από τα τέλη Αυγούστου, η κ. Κοσμίδου εξήγησε πως όπως διαφαίνεται και από τις διαδικασίες του Υπουργείου, όπως οι μεταθέσεις που έγιναν πολύ νωρίτερα, Μάρτιο αντί Ιούνιο, τις τροποποιήσεις, τις διοικητικές διαδικασίες που επίσης εξελίσσονται φέτος ταχύτερα αλλά και την εκκίνηση των εξετάσεων νωρίτερα, αναμένεται η έκδοση των αποτελεσμάτων νωρίτερα, σίγουρα όπως τόνισε «νωρίτερα από τα τέλη Αυγούστου που συνηθίζεται».

«Πήγαμε καλά, με όλα τα προβλήματα που προέκυψαν»

Κληθείσα τέλος να κάνει έναν σύντομο απολογισμό της φετινής χρονιάς η κ. Κοσμίδου, εξήγησε πως και η φετινή χρονιά «μας βρήκε πολλά ερωτηματικά και αγωνίες εκ μέρους των γονέων και εκπαιδευτικών, ωστόσο θεωρώ ότι εξελιχθήκαμε καλά». «Εξελιχθήκαμε καλά, όπως και ο κορωνοϊός εξελίχθηκε διαφορετικά» πρόσθεσε για να επισημάνει πως «η εκπαίδευση είναι ένας χώρος που πάντα έχει μάθει να προσαρμόζεται». «Άλλωστε η προσαρμοστικότητα είναι στο πλαίσιο των δεξιοτήτων ζωής που θα πρέπει να αναπτύξουν και οι μαθητές μας, γεγονός που βίωσαν καλύτερα από όλους οι μαθητές των τελευταίων ετών, που κατανόησαν στην πράξη το πόσο εάν δεν προσαρμοστούμε δεν μπορούμε να επιβιώσουμε σε καταστάσεις» συμπλήρωσε.

«Πήγαμε καλά, με όλα τα προβλήματα που προέκυψαν, ακριβώς και γιατί η ηγεσία μπόρεσε να αντιληφθεί κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα στην αρχή στην τράπεζα θεμάτων είχαμε δύο θέματα να επιλέγονται, τα οποία με την τροποποιητική που ακολούθησε έγιναν τρία» ανέφερε για να καταλήξει λέγοντας πως «το “σφύριγμα του διαιτητή”, η χρονιά τελειώνει στις 15 Ιούνη, θεωρώ όμως ότι τα πήγαμε πάρα πολύ καλά και της επί της ευκαιρίας θα πρέπει να δώσω συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς  και γενικά και το προσωπικό μας και τους γονείς, και να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.