Ροδοπη: Φοβους για ερημοποιηση οικισμων λογω ανεμογεννητριων εκφραζει ο Κ. Κατσιμιγας

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την έγκριση περιβαλλοντικών μελετών δύο νέων αιολικών πάρκων

«Είναι υποχρέωση των αιρετών να προστατέψουν τους πολίτες, ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι ορατός»
 
«Εμείς λέμε ας κάνουν τις ανεμογεννήτριες, είναι πολύ καλύτερο από το να καίμε λιγνίτη για να παράγουμε ενέργεια, όχι όμως και στην αυλή μας»

 
Στην ερημοποίηση των οικισμών της Ροδόπης, κοντά στους οποίους χωροθετούνται, ανησυχεί ότι θα οδηγήσουν τα δύο νέα αιολικά πάρκα, η έγκριση της ΜΠΕ των οποίων θα συζητηθεί στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο επικεφαλής της παράταξης της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστας Κατσιμίγας.
 
Όπως σημείωσε, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, τα αιολικά πάρκα έχουν ακόμα μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες από τα παλιότερα, κάποιες από τις οποίες θα βρίσκονται πολύ κοντά σε οικισμούς, και είναι μοιραίο να δημιουργήσουν προβλήματα ηχορύπανσης στους κατοίκους. Αν εγκατασταθούν σε αυτά τα σημεία, τόνισε, το συνεχές βουητό από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών, θα σημάνει πως η συνέχιση της διαβίωσης στους πέριξ οικισμούς θα γίνει αφόρητη, απομακρύνοντας τους κατοίκους. Η παράταξη, διευκρίνισε ο κ. Κατσιμίγας, δεν είναι κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων, όμως θεωρεί πως αυτή θα πρέπει να γίνεται σε ικανή απόσταση από κατοικημένες περιοχές, ώστε στην οπτική όχληση να μην προστίθεται και η ηχητική.
 
Ο ίδιος θύμισε πως το ένα πάρκο θα εγκατασταθεί στη θέση Λόφος – Πουλιά της Δημοτικής Ενότητας Κέχρου, με εγκατεστημένη ισχύ 44,8 MW, και θα αποτελείται από οκτώ ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 5,6MW έκαστη. Το δεύτερο αιολικό πάρκο, συνολικής ισχύος 84 ΜW θα αποτελείται από δεκατέσσερεις ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 6 MW η κάθε μία, και θα κατασκευαστεί στη θέση «Νεράιδες» των Δ. Κομοτηνής, Αρριανών και Μαρώνειας-Σαπών.
 
Ο λόγος στον ίδιο όμως αναλυτικά…

 

Μεγαλύτερες γεννήτριες, πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές

 
ΠτΘ: Βλέπουμε τις αδειοδοτήσεις και τις εγκαταστάσεις των αιολικών πάρκων να αυξάνονται σημαντικά, με τελευταία αυτά τα δύο που εισάγονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Πού οφείλονται οι δικές σας επιφυλάξεις;
 
Κ.Κ.:
Στη Ροδόπη, είναι εγκατεστημένες περισσότερες από 200 ανεμογεννήτριες, η πλειοψηφία των οποίων είναι εγκατεστημένες στο Βορειοανατολικό Τμήμα της, που είναι και το κατοικημένο τμήμα. Αυτό δεν είναι τυχαίο, γιατί οι εταιρείες θέλουν να χρησιμοποιούν υφιστάμενα οδικά δίκτυα, για να ελαχιστοποιήσουν το κόστος τους, ενώ έχουν γίνει έργα οδοποιίας στην ορεινή Ροδόπη, κυρίως στις πρώτες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Χλόης. Τα τελευταία χρόνια όμως, που παρατηρείται ένας καταιγισμός ίδρυσης νέων αιολικών πάρκων, βλέπουμε μια προτίμηση σε αυτές τις κατοικημένες περιοχές, αγνοώντας την Βορειοδυτική Ροδόπη, μιας και εκεί δεν υπάρχει επαρκής πρόσβαση, και απαιτεί τόσο οδοποιία αλλά και δίκτυα μεταφοράς του ρεύματος, που αυξάνει το κόστος της επένδυσης.
 
Βλέπουμε μάλιστα όχι μόνο να ιδρύονται όλο και περισσότερα πάρκα, αλλά και να γιγαντώνονται οι ανεμογεννήτριες, και ενώ ξεκίνησαν με ανεμογεννήτριες του 1 MW, με ύψος πύργου 60-70 μέτρα, αυτή τη στιγμή ζητείται η ίδρυση πάρκου με ύψος πυλώνα 170 μέτρων, 6MW, και διάμετρο ρότορα 165 μέτρα. Ένα τέτοιο πάρκο είναι αυτό που θα δημιουργηθεί στην περιοχή του Κέχρου, 800 μέτρα από τον οικισμό, και 1.000 μέτρα από τα χωριά Τσούκα και Βούρλα, ενώ εντός της ζώνης αυτής βρίσκονται και μικρότεροι κατοικημένοι οικισμοί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα στους οικισμούς αυτούς να μην μπορεί να κοιμηθεί κανένας, λόγω του θορύβου των ανεμογεννητριών κατά τη λειτουργία τους, και θα  δούμε να ερημώνουν, γιατί οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να σταθούν εκεί.
 
Βέβαια υπάρχει το κίνητρο της επιδότησης στο ρεύμα, και στον τοπικό Δήμο, αλλά αυτά είναι παρηγοριά στον άρρωστο, μέχρι να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες και να διώξουν σταδιακά τον πληθυσμό. Εμείς σαν παράταξη είμαστε υπέρ της αιολικής ενέργειας, αλλά σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες από κατοικίες.
 
Το δεύτερο αιολικό πάρκο όμως, το οποίο βρίσκεται μεταξύ Κομοτηνής και Αρριανών, είναι ένα πρωτόγνωρο πράγμα που συμβαίνει στην περιοχή μας, για την εγκατάσταση γιγαντιαίου πάρκου 14 ανεμογεννητριών, στην πεδινή περιοχή που περικλείεται από τους οικισμούς Ροδίτη, Λαμπρό, Γρατινή, Βραγιά, Πάσσος, Άρατος, Ανθοχώρι, Θρυλόριο.
 
Η κατασκευάστρια εταιρεία, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αιολικής ενέργειας, ζητά να εγκαταστήσει 14 ανεμογεννήτριες ισχύος 6 MW η κάθε μία, αντίστοιχων χαρακτηριστικών με την προηγούμενη, πολύ κοντά σε πολλούς από αυτούς τους οικισμούς. Κάποιες από το γεννήτριες βρίσκονται πολύ κοντά σε οικισμούς, ένα χιλιόμετρο από τη Γρατινή, κοντά στον Πάσσο, το Ανθοχώρι, και 1,5 χιλιόμετρα από το Ροδίτη.
 
Αυτή είναι μια εξέλιξη τουλάχιστον περίεργη. Δηλαδή θέλουν να διώξουν τους ανθρώπους από την περιοχή; Ναι στις ανεμογεννήτριες, αλλά να μπουν σε περιοχές που δεν ενοχλούν. Φτάσαμε να έχουμε πιο πολύ θέα ανεμογεννήτριες παρά δάσος.
 

Ανυπόφορος θα είναι ο θόρυβος

 
ΠτΘ.: Άρα η αντίδραση δεν έχει να κάνει με την αιολική ενέργεια γενικά, αλλά ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα δημιουργηθούν προβλήματα, πέρα της αισθητικής, και της ηχορύπανσης.
 
Κ.Κ.:
Εκείνο που είναι ανυπόφορο, είναι ο θόρυβος, και είναι κάτι καταγεγραμμένο. Σε περιοχές που έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες κοντά σε οικισμούς, έχουμε εγκατάλειψη των οικισμών. Ειδικά τη νύχτα, που οι δραστηριότητες μειώνονται και προσπαθούν να ξεκουραστούν οι άνθρωποι, θα έχουν ένα μόνιμο βουητό. Ειδικά στην περιοχή μας, που έχουμε βορειοανατολικούς ανέμους, οι ανεμογεννήτριες που τοποθετούνται βορειοανατολικά των οικισμών, δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Αυτό το πρόβλημα έχουμε ήδη στον Κέχρο. Έχει χώρο στην περιοχή, ας το κάνουν λίγο πιο μακριά.
 
ΠτΘ: Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή στην πεδιάδα;
 
Κ.Κ.:
Υπάρχει ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος, μεταξύ του Ανθοχωρίου και του Λαμπρού, και αυτό το πάρκο αναπτύσσεται δεξιά και αριστερά από αυτό τον εύκολα προσβάσιμο δρόμο, και με μεγάλη άνεση μπορούν να μεταφερθούν τα υλικά των ανεμογεννητριών. Την ίδια ώρα είναι δίπλα ακριβώς στη ΒΙΠΕ, όπου θα συνδεθεί εύκολα με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.
 
Μιλάμε για ένα πάρκο που θα φτάσει τα 85 MW, όταν το εργοστάσιο ενέργειας της ΔΕΗ παράγει 470 MW, δεν είναι μικρό πράγμα αυτό που πάει να γίνει εκεί. Στη συγκεκριμένη περιοχή, σε μόνιμα επικρατούντες βορειοανατολικούς ανέμους, πιστεύω πως θα επηρεαστεί και η πόλη της Κομοτηνής, που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από αυτή.


 

Υπέρ της αιολικής ενέργειας, όχι όμως εις βάρος των κατοίκων

 
ΠτΘ: Ποια είναι η θέση που θα κρατήσει η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου;
 
Κ.Κ.:
Η εισήγηση της υπηρεσίας είναι θετική, και στις δύο περιπτώσεις, μιας και αυτή δεν κάνει πολιτική, αλλά ελέγχει αν τηρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις, αν επιτρέπεται να κατασκευαστεί στην περιοχή και αν τηρούνται οι όροι που θέτει η νομοθεσία. Για αυτό και οι εγκρίσεις αυτές πηγαίνουν σε συλλογικά όργανα, με εκπροσώπους του λαού, γιατί εκεί εκφράζεται η λαϊκή βούληση, δεν είναι ένας απλός υπηρεσιακός δρόμος, αλλά και θέμα της νομοθετικής λειτουργίας, που έχει πάρει λαϊκή εντολή. Είναι υποχρέωση των αιρετών να προστατέψουν τους πολίτες, ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι ορατός, τα συμφέροντα των εταιρειών απροκάλυπτα, κοιτούν το κέρδος.
 
Εμείς λέμε ας κάνουν τις ανεμογεννήτριες, είναι πολύ καλύτερο από το να καίμε λιγνίτη για να παράγουμε ενέργεια, όχι όμως και στην αυλή μας. Είμαστε όντα που πρέπει να ζήσουμε, όχι όμως μονίμως με ένα θόρυβο. Θα σπάσουν τα νεύρα μας και να έχουμε προβλήματα στην πορεία. Και με τα χαρτζιλικώματα που δίνουν στην επιδότηση του ρεύματος, θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι αν του «κατσικώσουν» μια ανεμογεννήτρια 170 μέτρων 700 μέτρα από το σπίτι του, και τον επιδοτήσουν στο ρεύμα σε 2-3 χρόνια, δεν θα σωθεί. Στο τέλος θα πάρει τα μπογαλάκια του και θα πάει αλλού.
 
ΠτΘ: Επομένως θα καταψηφίσετε τις σχετικές εισηγήσεις;
 
Κ.Κ.:
Εμείς δεν είμαστε δογματικοί, τα θέματα συζητούνται στο Περιφερειακό, και αν προβληθούν λόγοι υπέρ της δημιουργίας από την Υπηρεσία, τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη ή τις ίδιες τις εταιρείες, θα το συζητήσουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.