Ροδοπη 87 – Διατηρουν ζωντανο το γυναικειο ποδοσφαιρο κοντρα στα στερεοτυπα

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Το ποδόσφαιρο σε όλες τις εκφάνσεις του θεωρείται ένα άθλημα αμιγώς… ανδρικό. Σε πείσμα όμως όλων αυτών των απόψεων και των στερεότυπων στην πόλη μας, η «Ροδόπη 87» διατηρείται στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, εντάσσοντας διαχρονικά στο έμψυχο δυναμικό αθλήτριες που αγαπούν το ποδόσφαιρο από όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο.
 
Συνομιλήσαμε με αθλήτριες της ομάδας, οι οποίες μας είπαν την άποψη τους σχετικά με το αν το ποδόσφαιρο είναι ένα ανδρικό αγώνισμα. 

Αναστασία Γεωργοπούλου: «Στο παρελθόν έχω δεχθεί σεξιστικά σχόλια» 

Η Αναστασία Γεωργοπούλου αγωνίζεται με την φανέλα της Ροδόπης 87 εδώ και τρία χρόνια ενώ ξεκίνησε την ενασχόληση της με την μεγάλη της αγάπη το ποδόσφαιρο από την ηλικία των 5 ετών, παίζοντας μαζί με αγόρια. Θεωρεί πως το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι πολλά χρόνια πίσω σε όλα τα επίπεδα,  γιατί δεν χρηματοδοτείται και δεν υπάρχουν παράγοντες να ασχολούνται με αυτό. Παίζοντας από μικρή με τις παρέες της, μπήκε το «μικρόβιο» αν και στο παρελθόν έχει ακούσει μέχρι και σεξιστικά σχόλια για την επιλογή της να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, δηλώνοντας όμως πως πλέον έχουν εκσυγχρονιστεί τα πράγματα.   

Παναγιώτα Θεοφίλου: «Στην Ελλάδα οι γυναίκες έχουν περισσότερες ευκαιρίες ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο» 

Η Παναγιώτα Θεοφίλου, προερχόμενη από την Κύπρο ξεκίνησε την ενασχόληση της με το ποδόσφαιρο βλέποντας τον πατέρα της να παίζει σε διάφορες ομάδες και ποδοσφαιρικούς αγώνες μέσα από την τηλεόραση. Το άθλημα την τράβηξε να έρθει κοντά του και έτσι ξεκίνησε να ασχολείται από την ηλικία των 7 ετών σε ακαδημίες και στη συνέχει προωθήθηκε στις μεγάλες ομάδες, έχοντας φτάσει να αγωνίζεται μέχρι και στην Εθνική της Κύπρου. Πλέον βρίσκεται στη Ροδόπη 87 σπουδάζοντας παράλληλα στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Ερωτηθείσα για τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, η Παναγιώτα επισήμανε πως υπάρχει μόνο μία κατηγορία ενώ εδώ λόγω του πληθυσμού και της έκτασης της χώρας υπάρχουν περισσότερες ομάδες και κατηγορίες, γεγονός που δίνει περισσότερες ευκαιρίες σε αθλήτριες να ασχοληθούν με αυτό που τους αρέσει. 

Μαρία Κακόψητου: «Χάνονται πολλά ταλέντα λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τους αρμόδιους» 

Προερχόμενη επίσης από την Κύπρο, η Μαρία Κακόψητου ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 9 ετών, παίζοντας με αγόρια στην αρχή καθώς στην Κύπρο το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν ήταν διαδεδομένο. Συνέχισε σε γυναικεία ομάδα και όταν ήρθε στην πόλη μας προκειμένου να σπουδάσει, εντάχθηκε στην ομάδα της Ροδόπης 87. Παρατηρεί πως σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν είναι διαδεδομένο. Παράλληλα επισημαίνει πως στη χώρα μας υπάρχουν ταλέντα αλλά δεν αξιοποιούνται, γιατί δεν είναι αναπτυγμένο το γυναικείο ποδόσφαιρο και δεν δίνονται σε αυτά τα κορίτσια οι ευκαιρίες που θα άξιζαν.  Τέλος με στενοχώρια συμπεραίνει πως διατηρείται η εσφαλμένη αντίληψη και τα ταμπού που υπάρχουν για τις γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο, κάτι που εκείνη προσωπικά την αφήνει αδιάφορη, καθώς κάνει αυτό που αγαπά χωρίς να νοιάζεται για την άποψη των άλλων. 

Φένια Μιχαλοπούλου: «Παίζοντας ποδόσφαιρο με τον μεγαλύτερο αδερφό το αγάπησα» 

Η Φένια Μιχαλοπούλου επηρεάστηκε από τον μεγαλύτερο της αδερφό, με τον οποίο έπαιζε ποδόσφαιρο με αποτέλεσμα να κολλήσει το «μικρόβιο». Τονίζει πως είναι κάτι που αγαπά και της προσφέρει καλή φυσική κατάσταση καθώς το ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Στην αρχή ξεκίνησε στην ομάδα του χωριού της παίζοντας με αγόρια, αλλά στη συνέχεια ασχολήθηκε με το τένις καθώς δεν υπήρχε γυναικείο ομάδα στην περιοχή. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη της για το ποδόσφαιρο, συνεχίζοντας σε ομάδα που αγωνιζόταν στην Β΄ Εθνική ενώ φροντίζει να επισημάνει πως  είναι  πολύ σημαντική η παρουσία της Ροδόπης 87 καθώς τα κορίτσια που βρίσκονται στην περιοχή έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που αγαπούν. 

Παρασκευή Σακκά: «Δεν θα πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις στα αθλήματα» 

Η Παρασκευή Σακκά γνωρίζει πως το ποδόσφαιρο απαιτεί δύναμη αλλά επισημαίνει πως τα κορίτσια τα καταφέρνουν αντίστοιχα καλά με τα αγόρια, οπότε δηλώνει  κατά των διακρίσεων, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις στα αθλήματα. Διακρίνει μία εξέλιξη στο γυναικείο ποδόσφαιρο, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι το αγκαλιάζουν και παρακολουθούν.   

Άννα Γιώρκα: «Υπάρχουν ταλέντα αλλά δεν δίνονται οι κατάλληλες ευκαιρίες» 

Έχοντας ξεκινήσει το ποδόσφαιρο εδώ και 3 χρόνια, η Άννα Γιώρκα αγωνίζεται τα τελευταία δύο χρόνια ως τερματοφύλακας στη Ροδόπη 87΄. Το ποδόσφαιρο είναι κάτι που το αγαπά και την γεμίζει  και θέλει να το συνεχίσει για πολλά χρόνια, καθώς είναι κάτι που την γεμίζει. Επισημαίνει πως το κλίμα είναι πολύ καλό, οι κοπέλες έχουν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους ενώ με παράπονο επισημαίνει πως υπάρχουν ταλέντα στην περιοχή αλλά δεν δίνονται οι σωστές ευκαιρίες στις κοπέλες για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. 

Αγγελική Σκοπιανού: «Παίζω ποδόσφαιρο μαζί με τα αγόρια και μου αρέσει» 

Αποτελώντας το μικρότερο μέλος της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου της Ροδόπης 87, η Αγγελική Σκοπιανού μιλά με ωριμότητα, αντιστρόφως ανάλογης της ηλικίας της. Θέλοντας να συμμετέχει σε μία ομάδα, ύστερα από παρότρυνση μίας φίλης της έγινε μέλος της Ροδόπης 87 και ήταν απόλυτα σίγουρη για την επιλογή της. Πλέον σαν τερματοφύλακας παίζει με τα υπόλοιπα αγόρια και συμμετέχει έχοντας ίσες ευκαιρίες. 

Στεφανία Καρακουλάκη: «Υπάρχουν στερεότυπα τα οποία μέσα από τις δράσεις προσπαθούμε να τα αποβάλλουμε» 

Η Στεφανία Καρακουλάκη ξεκίνησε την ενασχόληση της με το ποδόσφαιρο στην 6η Δημοτικού, ύστερα από παρότρυνση της γυμνάστριας της στο σχολείο επειδή ήταν αριστεροπόδαρη.
Αρχικά έπαιζε με αγόρια ενώ μετά πήγε στη γυναικεία ομάδα της Καβάλας. Έκανε ένα διάλειμμα λόγω πανελλαδικών και τώρα προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Ροδόπη 87. Θεωρεί πως σίγουρα υπάρχουν στερεότυπα απέναντι στη συμμετοχή των γυναικών στο ποδόσφαιρο αλλά μέσα από τους αγώνες τους και τις δράσεις προσπαθούν συλλογικά να καταρρίψουν αυτήν την εσφαλμένη αντίληψη. 

Βίκυ Περιβολοπούλου: «Έχουν ξεπεραστεί τα στερεότυπα για τη συμμετοχή μίας γυναίκας σε μία ποδοσφαιρική ομάδα» 

Αποτελεί την πιο εμβληματική φυσιογνωμία του γυναικείου ποδοσφαίρου της Ροδόπης. Ο λόγος για την αρχηγό και προπονήτρια της Ροδόπης 87, Βίκυ Περιβολοπούλου, που στέκεται στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε χρόνο η ομάδα, λόγω των μακρινών ταξιδιών. Παράλληλα επισημαίνει πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως η γυναικεία ομάδα έχει έδρα το ΔΑΚ Κομοτηνής, γεγονός που διευκολύνει τις προπονήσεις. Με χαρά αναφέρεται στο γεγονός πως κάθε χρόνο αυξάνεται η αναγνωρισιμότητα της ομάδας και την αποβολή όλων των στερεότυπων που ήταν συνδεδεμένα τα παλαιότερα χρόνια με το γυναικείο ποδόσφαιρο, λέγοντας παράλληλα πως και οι γονείς το βλέπουν πλέον διαφορετικά, όπως και οι μητέρες των κοριτσιών που στο παρελθόν ήταν αρνητικά προκατειλημμένες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.