Ρet-scan απεκτησε το Νοσοκομειο Αλεξανδρουπολης

Αποκτήθηκε με δωρεά του ΙΣΝ - Σύντομα αναμένεται η επίσημη λειτουργία

Σε λειτουργία τέθηκε το υπερσύγχρονο μηχάνημα pet-scan στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για το μηχάνημα που κάνει την απεικόνιση PET-CT και προσφέρει πρώιμη διάγνωση καρκινικών όγκων, ή υποτροπής τους καθώς επίσης και άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Το μηχάνημα αποτελεί μια δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αξίας περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Την είδηση λειτουργίας του μηχανήματος έκανε γνωστή ο καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής του ΔΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής του Γ.Π.Ν.Α κ. Αθανάσιος Ζησιμόπουλος.

Μιλώντας στο iatronet.gr ο Καθηγητής εξήγησε πως περίπου 2.500 ασθενείς από όλη την περιφέρεια το χρόνο θα μπορούν να εξυπηρετούνται πλέον στον τόπο τους, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ως τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα ή ακόμα και να περάσουν τα σύνορα για να καταφύγουν σε διαγνωστικά κέντρα της Αδριανούπολης ή της Κωνσταντινούπολης, στην Τουρκία.

Αλλά για να συμβεί αυτό χρειάζεται την στελέχωση με εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό, που θα επιτρέψει την λειτουργία της σε ολοήμερη βάση. Με βάση τον προγραμματισμό, που έχει ξεκινήσει προ διετίας, ο ίδιος έχει ζητήσει δύο πυρηνικούς γιατρούς, έναν πυρηνικό φυσικό, τέσσερις τεχνολόγους, δύο νοσηλεύτριες, έναν τραυματιοφορέα και δύο γραμματείς. «Αυτό είναι το μίνιμουμ για να λειτουργήσει μια μονάδα που θα εξυπηρετήσει γύρω στους 2.500 ασθενείς το χρόνο, ίσως και παραπάνω», αναφέρει. Μέχρι σήμερα η όποια ενίσχυση ήρθε με μετακινήσεις προσωπικού για εκπαίδευση από άλλες μονάδες του νοσοκομείου.

«Το υπουργείο μπορεί να ανταποκρίνεται, αλλά οι διαδικασίες για να γίνει η πρόσληψη ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρες. Τα άτομα που εργάζονται στη λειτουργία του ΡΕΤ πρέπει να απασχολούνται μόνιμα στο συγκεκριμένο τμήμα, τόσο για λόγους ακτινοπροστασίας όσο και εκπαίδευσης, η οποία είναι συνεχής», σημειώνει.

«Έχουμε ό,τι πιο σύγχρονο στην Ελλάδα»

Όσο για τις δυνατότητες του μηχανήματος ο κ. Ζησιμόπουλος, δηλώνει εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις του. «Μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι έχουμε ό,τι πιο σύγχρονο στην Ελλάδα», τονίζει και προσθέτει: «Είναι απολύτως ψηφιακό, με άπειρες δυνατότητες. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ελαχιστοποιεί τη δόση στον ασθενή, στο μισό της κανονικής –κάτι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για το προσωπικό που το λειτουργεί και εκτίθεται στη ραδιενέργεια. Επίσης σημαντικό είναι πως ελαχιστοποιεί τον χρόνο της εξέτασης, σε 7,5 με 10 λεπτά το πολύ, έναντι 20 λεπτών με μισή ώρα σε άλλα κέντρα».

Οι ασθενείς που με βάση τα πρωτόκολλα μπορούν να υποβληθούν στην εξέταση, έχουν τη δυνατότητα της διάγνωσης πιθανών καρκινικών υποτροπών σε πολύ πρώιμο στάδιο, εν τη γενέσει τους, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας.

«Όμως, δεν αφορά μόνο τους καρκινοπαθείς. Έχει εφαρμογές και σε άλλες ειδικότητες, όπως η Καρδιολογία, η Νευρολογία. Σε λίγο καιρό, θα δίνει λύσεις ακόμη και για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, με την απεικόνιση των πλακών αμυλοειδούς που δημιουργεί στον εγκέφαλο», σημειώνει ο καθηγητής.

Επισημαίνεται ότι τα επίσημα εγκαίνια που θα σηματοδοτήσουν και την κανονική λειτουργία του έχουν προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου. «Ήδη, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμα η έναρξη λειτουργίας, δεχόμαστε συνεχή αιτήματα για εξέταση. Τις επόμενες μέρες που θα κάνουμε την οριστική παραλαβή, τα εγκαίνια και θα επικοινωνήσουμε την λειτουργία μέσα από τους Ιατρικούς Συλλόγους, θα δημιουργηθεί τεράστια λίστα”, επισημαίνει ο διευθυντής του Τμήματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.