«Ρεα Γαλανακη-Μαρω Δουκα-Ιωαννα Καρυστιανη: «Γεωγραφια» πνευματικων περιπλανησεων»

Ο τίτλος του τριήμερου συνεδρίου της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών που ήταν αφιερωμένο στις τρεις κορυφαίες ελληνίδες πεζογράφους

Οι «δικές μας» Κατερίνα Σχοινά και Σοφία Βούλγαρη, πραγματοποίησαν εισηγήσεις για το συγγραφικό έργο της Ρέας Γαλανάκη

 
Ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά συνέδρια στις λογοτεχνικές σπουδές πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες και για μια ακόμη χρονιά στην Κέρκυρα. Πρόκειται για το  τριήμερο Συνέδριο της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, που έλαβε χώρα μεταξύ 13ης και 15ης Νοεμβρίου, στον εμβληματικό χώρο του Μουσείου Σολωμού στην Κέρκυρα.
 
36 επιστήμονες από όλη την Ελλάδα και τα ελληνικά και γερμανικά πανεπιστήμια (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Πανεπιστήμιο του Κιέλου) συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, που φέτος ήταν αφιερωμένο σε τρεις κορυφαίες ελληνίδες πεζογράφους και είχε τον τίτλο: «Ρέα Γαλανάκη-Μάρω Δούκα-Ιωάννα Καρυστιάνη: «Γεωγραφία» πνευματικών περιπλανήσεων».  
 

Εισηγήτριες  και από την Κομοτηνή

Από την Κομοτηνή στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν η κ. Κατερίνα Σχοινά, φιλόλογος και Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης με θέμα της εισήγησής της «Επιστολικές διαδρομές στο έργο της Ρέας Γαλανάκη: από το ιδιωτικό στο δημόσιο και από το ντοκουμέντο στην κατασκευή («Αμίλητα βαθιά νερά»/ «Θα υπογράφω Λουί»)», αλλά και η κ. Σοφία Βούλγαρη, επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, της οποία η εισήγηση είχε τίτλο: «Παιχνίδι “Στην άκρη των Μύθων”: Τα μικρά πεζά της Ρέας Γαλανάκη».


 
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ετήσιων συνεδρίων της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, που λαμβάνουν χώρα κάθε Νοέμβριο κατά τα εννέα τελευταία έτη.
 

Ψυχή του Συνεδρίου οι Δημήτρης Κονιδάρης, Περικλής Παγκράτης και Σωτήρης Τριβιζάς

«Ψυχή» του Συνεδρίου είναι στην πραγματικότητα οι τρεις λόγιοι ευπατρίδες Κερκυραίοι κ.κ.Δημήτρης Κονιδάρης, Περικλής Παγκράτης και Σωτήρης Τριβιζάς, οι ιδρυτές του αναγνωρισμένου ανά το Πανελλήνιο και βραβευμένου με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού (2009) «Πόρφυρα». Το εξαιρετικό αυτό μακρόβιο λογοτεχνικό περιοδικό, που μετρά 35 χρόνια εκδοτικής παρουσίας, υποδηλώνει με το όνομά του, που παραπέμπει στο ομότιτλο ποίημα του Διονυσίου Σολωμού, την επιθυμία του να συνεχίσει τη σπουδαία παράδοση του νησιού στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Το περιοδικό καταφέρνει ακόμη, παρά την περίοδο κρίσης που μοιραία επηρεάζει αρνητικά και τον χώρο των εκδόσεων, να διαθέτει φανατικούς αναγνώστες και να αποτελεί ένα από τα εγκυρότερα ελληνικά έντυπα που στις σελίδες τους φιλοξενούνται λογοτεχνικά και κριτικά κείμενα υπογεγραμμένα από σημαντικούς λογοτέχνες και επιστήμονες.
 

Η σπουδαία συνδρομή του Λογοτεχνικού Περιοδικού  «Πόρφυρας»

 

Η συνεργασία του περιοδικού με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η οποία διανύει το 30ο της έτος, απέφερε σπουδαίους καρπούς, όπως είναι τα αφιερωματικά τεύχη του «Πόρφυρα» για μερικά από τα σημαντικότερα πρόσωπα της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας και επιστήμης. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με την πραγματοποίηση των επιστημονικών συνεδρίων περί λογοτεχνίας από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, οι σελίδες του «Πόρφυρα» φιλοξενούν τα Πρακτικά των εν λόγω συνεδρίων και προσφέρουν στους παροντικούς και μελλοντικούς μελετητές αφιερωματικά τεύχη με σπουδαίες επιστημονικές ανακοινώσεις για το έργο των τιμηθέντων λογοτεχνών: για παράδειγμα, οι εργασίες που παρουσιάσθηκαν στο Συνέδριο του 2015, αφιερωμένο στους λογοτέχνες Νίκο Καχτίτση, Θανάση Βαλτινό και Αντρέα Φραγκιά,  φιλοξενούνται στα τελευταία τεύχη του περιοδικού.
 

Και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τις τρεις πεζογράφους

 
Το έργο των τριών ελληνίδων πεζογράφων παρουσιάσθηκε με τη σειρά που αναγράφεται στον τίτλο του Συνεδρίου. Ποικίλες επιστημονικές ανακοινώσεις ανέδειξαν νέες πτυχές των σημαντικών λογοτεχνικών κειμένων που απασχόλησαν τους εισηγητές, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τις τρεις πεζογράφους, η οποία πραγματοποιήθηκε την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου. Οι τρεις μεγάλες κυρίες της ελληνικής λογοτεχνίας δήλωσαν ενθουσιασμένες με το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων που θα εμπλουτίσουν την ήδη πλούσια βιβλιογραφία για το σημαντικό τους έργο.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.