Ραντεβου στους Λαχανοκηπους για ολη την Κομοτηνη

Να ευαισθητοποιήσουν πολίτες όλων των ηλικιών σε περιβαλλοντικά ζητήματα θέλουν φορείς της Κομοτηνής μέσω του προγράμματος

Πρεμιέρα με τα παιδιά του ΚΔΑΠ Κομοτηνής που γνώρισαν τους Ήρωες της χαμένης ανακύκλωσης

Την αρχή μιας νέας προσπάθειας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης της ευαισθητοποίησης σε περιβαλλοντικά θέματα τόσο των παιδιών, αλλά και των πολιτών κάθε ηλικίας, αποτέλεσε η πρώτη εκδήλωση του Προγράμματος «Ραντεβού στους Λαχανόκηπους», που δημιούργησαν το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, η ΚοινΣΕπ “Θράκης Κίνητρο”, η Οργάνωση Νέων System&G και η περιβαλλοντική οργάνωση Gro2be την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου.

Η δράση ονομαζόταν «Οι Ήρωες της χαμένης ανακύκλωσης» και σε αυτή συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού του Δήμου Κομοτηνής.

Τα παιδιά εξοικειώθηκαν με την έννοια της ανακύκλωσης, κατανόησαν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να την εντάξουν στην καθημερινότητα τους και εξερεύνησαν τον κόσμο της μειωμένης σπατάλης, μέσα από παιχνίδια όπως «Η σκυταλοδρομία της ανακύκλωσης», «Απ΄ εδώ ο κύριος Σούλης» και άλλα, με υπεύθυνη της εκπαιδευτικής δράσης την Δομινίκη Δαλκυριάδου.

Σημείο συνάντησης και δημιουργικής απασχόλησης

Οι Λαχανόκηποι, τους οποίους διαχειρίζεται η Gro2be, θα αποτελέσουν μέσω του προγράμματος ένα σημείο συνάντησης και δημιουργικής απασχόλησης μικρών και μεγάλων, όπου θα γίνεται υλοποίηση προγραμμάτων, δράσεων μη τυπικής εκπαίδευσης, ψυχαγωγικές δράσεις για το περιβάλλον όπως την βιολογική καλλιέργεια, την ασφαλή και βιώσιμη κατανάλωση, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την μείωση των απορριμμάτων, την κομποστοποίηση, την προστασία της βιοποικιλότητας, την βιώσιμη ανάπτυξη και άλλα.

Στις δράσεις που θα υλοποιηθούν θα περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια, καινοτόμα παιδαγωγικά προγράμματα και ψυχαγωγικές δράσεις για το περιβάλλον, όπως τη βιολογική καλλιέργεια, την ασφαλή και βιώσιμη κατανάλωση, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και τη μείωση των απορριμμάτων, την κομποστοποίηση, την προστασία της βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα θα υλοποιούνται εκπαιδευτικά εργαστήρια «από το χωράφι στο πιάτο», κηπουρικής, κατασκευής αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά κτλ.

Άλλωστε όλος ο χώρος στον οποίο γίνονται οι δράσεις, σημείωσε ο κ. Άγγελος Κιουρτζίδης από τη Gro2be δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας υλικά που βρήκαν πεταμένα και επαναχρησιμοποιώντας τα, ενώ ανέδειξε τη σημασία του γεγονότος ότι ο χώρος βρίσκεται ουσιαστικά μέσα στην πόλη, δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για δράσεις.

Με εθελοντική προσπάθεια η διαμόρφωση του χώρου

Η επιμέλεια του χώρου έγινε με την ουσιαστική συμμετοχή και συνδρομή εθελοντών στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης που υλοποιεί η System&G με την υποστήριξη και χρηματοδότηση της Ε.Ε , καθώς και εθελοντών του exagono, ανέφερε ο εκπρόσωπος της System&G κ. Αργύρης Χούλιας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Συνολικά πάνω από 150 νέοι από όλη την Ευρώπη βοήθησαν στη διαμόρφωση του σημείου που θα φιλοξενήσει όλες αυτές τις δράσεις που φιλοδοξούν να κάνουν με σκοπό την προώθηση ενός πιο πράσινου τρόπου ζωής, σε ένα πρόγραμμα που θα έχει μια ολιστική προσέγγιση.

Σημαντικές οι δυνατότητες του χώρου

Όπως σημείωσε η κ. Λουίζα Σαλτσίδου από την ΚοινΣΕπ “Θράκης Κίνητρο”, έχουν πολλές ιδέες για το επόμενο διάστημα, για όλες τις ηλικίες, ακόμα και προγράμματα για μέλη των ΚΑΠΗ.

Σημείωσε δε πως είναι σημαντικό ο χώρος αυτός, που διαμορφώθηκε με την προσπάθεια νέων χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλους φορείς και οργανώσεις, που θέλουν να κάνουν κάτι στη φύση και για τη φύση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.