Ραγδαια η αυξηση των περιστατικων κακοποιησης και ασελγειας σε βαρος ανηλικων και στην ΠΑΜ-Θ

«Θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους» το μήνυμα του Αστυνομικού Διευθυντή Ροδόπης Μιχάλη Σεβδυνίδη με αφορμή την παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ. στην δράση «ΠαιΔΙΚΟ μου...Δικαίωμα»

Το πρώτο οκτάμηνο του 2022 έχουν καταγραφεί, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., 257 υποθέσεις πάσης φύσεως σεξουαλικής κακοποίησης με θύματα ανήλικα άτομα. Δηλαδή πάνω από ένα παιδί τη μέρα. Τα τελευταία 5 χρόνια επίσης η τάση των βιασμών ανηλίκων είναι σταθερά αυξητική.

Ένα παιδί την ημέρα κακοποιείται σεξουαλικά στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πολιτείας για το πρώτο οκτάμηνο του 2022, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου και ήρθαν να προστεθούν στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά με σοκαριστικές περιπτώσεις κακοποίησης και ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων.

Τις ανησυχητικά αυξητικές τάσεις του φαινομένου επιβεβαίωσε άλλωστε και από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Τάσος Θεοδωρικάκος ο οποίος μιλώντας για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτελεσματική προστασία των παιδιών από τους σύγχρονους κινδύνους, έκανε λόγο για την καταγραφή 1.118 υποθέσεων παιδικής κακοποίησης, μέσα στην τελευταία πενταετία αλλά και σε άλλες 1.044 ξεχωριστές περιπτώσεις πορνογραφίας ανηλίκων μέσα από την Διεύθυνση Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στην ομιλία του ο κ. Θεοδωρικάκος είχε υποστηρίξει πως η αυξητική αυτή τάση που εμφανίζεται οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης που αναφέρει τα περιστατικά, «καθώς και στο γεγονός ότι σταδιακά ενισχύεται διαρκώς η εμπιστοσύνη προς τις Αστυνομικές Αρχές, οι οποίες πλέον καλούνται να διαχειριστούν τέτοιου είδους υποθέσεις που ήταν άγνωστες στη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας στο παρελθόν».

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ δεν αποτελεί εξαίρεση

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση στο προαναφερθέν δεδομένο της αυξητικής τάσης των περιστατικών αυτών, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης κ.Μιχάλης Σεβδυνίδης κατά την τοποθέτησή του στην δράση με τίτλο «ΠαιΔΙΚΟ μου…Δικαίωμα» που έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών καθώς και της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα των Παιδιών».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα διαχρονικό και πολυεπίπεδο πρόβλημα που δυστυχώς γνωρίζει αυξητικές τάσεις, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα τόσο σε επίπεδο επικράτειας όσο και σε επίπεδο περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Δίνοντας το στίγμα των τριών τελευταίων ετών σε επίπεδο επικράτειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταγραφεί το 2020 συνολικά 281 υποθέσεις πάσης φύσεως πρόκλησης σωματικών βλαβών με θύματα ανηλίκους, και το 2021 συνολικά 282 υποθέσεις, έναντι 313 υποθέσεων μόλις το πρώτο οκτάμηνο του 2022.

Για το ίδιο διάστημα σε ό,τι αφορά υποθέσεις πάσης φύσεως σεξουαλικής κακοποίησης με θύματα ανήλικα άτομα, τα στοιχεία των αρχών έχουν καταγράψει 208 υποθέσεις το 2020, οι 47 εκ των οποίων αφορούν σε υποθέσεις βιασμού, 295 υποθέσεις το 2021, οι 71 εκ των οποίων αφορούν σε βιασμούς και το πρώτο οκτάμηνο του 2022 έχουν καταγραφεί ήδη 234 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 54 αφορούν σε βιασμούς.

200% η αύξηση των υποθέσεων βιασμού στην ΠΑΜ-Θ από το 2020 στο πρώτο οκτάμηνο του 2022

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταγράψει το 2020, 15 υποθέσεων πάσης φύσεως πρόκλησης σωματικών βλαβών με θύματα ανηλίκους, έναντι 8 υποθέσεων το 2021 και ήδη 11 υποθέσεις για το πρώτο οκτάμηνο του 2022, ενώ όσον αφορά τα πάσης φύσεως σεξουαλικά εγκλήματα τα στοιχεία αποδεικνύουν επίσης αυξητική τάση.

Ειδικότερα το 2020 καταγράφηκαν 2 υποθέσεις πάσης φύσεως σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος ανηλίκων, η μία εκ των οποίων αφορά σε βιασμό, το 2021 11 υποθέσεις, οι 2εκ των οποίων αφορούν σε βιασμό, ενώ το πρώτο οκτάμηνο του 2022 έχουν καταγραφεί ήδη 9 υποθέσεις σεξουαλικής βίας, οι 4 εκ των οποίων αφορούν σε βιασμό.

Κάνοντας την σύγκριση των τελευταίων δεδομένων ο κ.Σεβδυνίδης υπογράμμισε την ραγδαία αύξηση των περιστατικών βιασμού που συγκριτικά από το 2020 έως και το 2022 έως τώρα σε ποσοστά αγγίζει το 200%.

Όπως εξήγησε ο ίδιος πρόκειται για δεδομένα που πρέπει να μας προβληματίσουν όλους, υπογραμμίζοντας την συνεχή επιμόρφωση αλλά και εξειδίκευση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. για τη βέλτιστη αντιμετώπιση κάθε μορφής παιδικής κακοποίησης, ούτως ώστε αυτή να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις για την προστασία των ανηλίκων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.