«Quo vadis Britannia?»

Συζήτηση για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου στη Μεγάλη Βρετανία από την νεοσύστατη ομάδα μελέτης της Πολιτικής Επιστήμης

Μια διαφορετική συζήτηση για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη Μεγάλη Βρετανία στις 8 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 26 Μαΐου στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, την οποία διοργάνωσαν μέλη της νεοσύστατης ομάδας μελέτης της Πολιτικής Επιστήμης, με τη συμμετοχή του Επίκουρου Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Δικαίου και του Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών επιστημών ΑΠΘ κ. Θεόδωρου Χατζηπαντελή , υπό το συντονισμό του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών κ. Βασίλη Γραμματίκα. 

 

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία εργαστηρίου Πολιτικής Επιστήμης 

Η ομάδα αυτή τη στιγμή αποτελείται από τους Μαρίνο Γλύνια, Ελένη Καρφή, Δήμητρα Δαλαμπίνη, Αγγελική Τσιμίκου, Δημήτρη Τσακνή και Μιχάλη Σαββίδη. Ο τελευταίος, μιλώντας στον «ΠτΘ», τόνισε πως η ομάδα προς το παρόν λειτουργεί σε άτυπα πλαίσια, όμως φιλοδοξεί στο μέλλον να γίνει ένα εργαστήρι πολιτικής επιστήμης το οποίο θα αναλύει, θα μελετά και θα αναλύει το επιστημονικό αντικείμενο της πολιτικής.
 
Βέβαια, επειδή αφορά ένα διεπιστημονικό τομέα, θα χρειαστούν συνεργασία και με άλλα τμήματα και επιστήμες όπως της Νομικής, των Οικονομικών και της Κοινωνιολογίας, ενώ στόχος και πρωταρχικός σκοπός τους είναι η διεξαγωγή επιστημονικών σεμιναρίων, εκδηλώσεων και ημερίδων, που θα αφορούν επίκαιρα αλλά και κλασικά πολιτικά θέματα, με ακαδημαϊκό πάντοτε υπόβαθρο.
 
Τέλος τόνισε πως ήταν πολύτιμη η συμβολή του καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Δικαίου, του οποίου η προσπάθεια και συμβολή ήταν συνεχής και άοκνη.
 
 

Κωνσταντίνος Δικαίος «Κατά πάσα βεβαιότητα θα επικρατήσουν οι Συντηρητικοί, διευρύνοντας την αυτοδυναμία τους, και αυτό που θα έχει ενδιαφέρον είναι πόσο θα την διευρύνουν» 

Την προσπάθεια αυτή, που ελπίζει ότι σταδιακά θα πάρουν όλο και περισσότερο επάνω τους οι φοιτητές, εξήρε ο κ. Δικαίος, ο οποίος τόνισε πως μια ομάδα σαν και αυτή, που θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ένα εργαστήρι ή σύλλογο, που θα οργανώνει τις δράσεις και θα βοηθά τους φοιτητές είναι κάτι που λείπει από το ΔΠΘ και το ελληνικό πανεπιστήμιο γενικότερα. Για αυτό και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι φοιτητές-μέλη του θα μπορέσουν να διοργανώσουν, μαζί με φοιτητές άλλων τμημάτων και πανεπιστημίων, όλο και περισσότερες δραστηριότητες, και οι καθηγητές από την πλευρά τους θα τους στηρίξουν όσο το δυνατόν περισσότερο.
 
Όσο για τις εκλογές, ο κ. Δικαίος σημείωσε πως είναι μεν κρίσιμες, τα αποτελέσματα τους όμως δεν αναμένεται να προξενήσουν ιδιαίτερη έκπληξη.
 
«Κατά πάσα βεβαιότητα θα επικρατήσουν οι Συντηρητικοί, διευρύνοντας την αυτοδυναμία τους, και αυτό που θα έχει ενδιαφέρον είναι πόσο θα την διευρύνουν, και τι εσωτερικές αντιπαραθέσεις μπορεί να υπάρξουν μεταξύ μιας φιλοευρωπαικής και μιας αντιευρωπαϊκής μερίδας» σημείωσε, επισημαίνοντας πως ένας από τους λόγους των εκλογών είναι ότι φοβήθηκαν την εσωκομματική διάσπαση και γίνονται για να επικρατήσει και να ελέγξει η νυν πρωθυπουργός, κ. Teresa May, το κόμμα.
 
Ένα δεύτερο φαινόμενο είναι ότι σε μεγάλο βαθμό η Βρετανία πάει να γίνει ένα κομματικό σύστημα με υπερκυρίαρχο κόμμα, κάτι που κατά τον κ. Δικαίο σημαίνει πως οι Εργατικοί στο μέλλον δύσκολα θα ξανακερδίζουν εκλογές και μάλιστα δύο συνεχόμενες.
 
Επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα έχει να κάνει με το αν επικρατήσουν οι Συντηρητικοί αλλά δεν τα πάνε καλά στην Σκωτία, οπότε και το θέμα της Σκωτσέζικης ανεξαρτησίας θα αρχίσει να αναμοχλεύεται πολύ έντονα, όταν μάλιστα η Σκωτία ψήφισε συνολικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
 
«Επομένως οι εκλογές έχουν ενδιαφέρον όχι τόσο ως προς το αποτέλεσμα, μιας και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσουν οι Συντηρητικοί, αλλά στο τι θα γίνει μετά την πενταετία που είναι η θητεία του κοινοβουλίου» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Παρόλο που αρκετός λόγος έγινε στις φετινές εκλογές για το λεγόμενο tactical voting (ψήφος τακτικής) -μιας και στο βρετανικό σύστημα οι εκλογικές περιφέρειες είναι όλες μονοεδρικές και βουλευτής αναδεικνύεται όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους- και υπήρχε η σκέψη να μην κατεβάσουν υποψηφίους τα κόμματα σε έδρες που δεν έχουν ελπίδα εκλογής ώστε να μην «κόψουν» ψήφους από υποψηφίους, ακόμα και μεταξύ του δεύτερου κόμματος, των Εργατικών, και του τρίτου, των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, τελικά είδαμε να εφαρμόζεται μόνο από τα μικρά κόμματα, όπως οι Πράσινοι.
 
«Μεταξύ Εργατικών και Φιλελευθέρων δεν θα γίνει τόσο. Αυτό που έχει γίνει είναι ότι οι Πράσινοι, σε περιφέρειες που είναι οριακές να τις κερδίσουν υποψήφιοι από τα δύο προηγούμενα κόμματα, δεν θα κατεβάσουν υποψήφιο. Το ίδιο κάνει και το αντιευρωπαϊκό UKIP υπέρ των Συντηρητικών υποψηφίων της αρεσκείας τους» σημείωσε ο κ. Δικαίος που επισήμανε πως εκλογικά το UKIP έχει ουσιαστικά απορροφηθεί από τους Συντηρητικούς, όμως οι Συντηρητικοί φαίνεται να έχει υιοθετήσει τα πολιτικά επιχειρήματα του.
 
Πάντως ο κ. Δικαίος δεν απέκλεισε σε κάποια στιγμή, μετά τις εκλογές, ένα κομμάτι των φιλοευρωπαίων Συντηρητικών, να περάσει στο φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, αλλάζοντας τους σημερινούς συσχετισμούς, άγνωστο όμως πότε και κατά πόσο.
 
 

Θεόδωρος Χατζηπαντελής «Υπάρχει μια μεγάλη αναταραχή στην Μεγάλη Βρετανία, χωρίς να υπάρχει πολιτικό διακύβευμα όσο αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας» 

Ο Ιούνιος φέρνει δύο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, τις Βρετανικές εκλογές στις 8 και τον πρώτο γύρο των Γαλλικών Βουλευτικών εκλογών στις 11 Ιουνίου, επισήμανε ο κ. Χατζηπαντελής διευκρινίζοντας πως είναι δύο διαφορετικές εκλογές σε δύο χώρες με αποκλίνουσα πορεία.
 
Κατά τον ίδιο, στην Βρετανία το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, ή θα γυρίσει στο Αγγλικό Βασίλειο που περιλαμβάνει μόνο την Αγγλία και την Ουαλία. «Και αυτό γιατί και η Βόρεια Ιρλανδία και η Σκωτία ακολουθούν αποκλίνουσα πορεία από τη Βρετανική πολιτική, τόσο λόγω ιστορικών λόγων όσο και εξαιτίας της σημερινής ασκούμενης πολιτικής» σημείωσε.
 
Πάντως τώρα, στις 8 Ιουνίου, υπό κανονικές συνθήκες, μιας και ακόμα κανείς δεν γνωρίζει  τι επακόλουθα θα έχει η τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, θα υπάρχει μια άνετη επικράτηση των Συντηρητικών, με σχεδόν 10-12 μονάδες μπροστά από τους Εργατικούς, οι οποίοι κατά την άποψή του δεν έχουν πολιτική στην πραγματικότητα, απλώς υπάρχουν γιατί πρέπει να υπάρχει ένα δεύτερο κόμμα αυτή τη στιγμή.
 
Όσο για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, που την προηγούμενη φορά είχαν καταφανώς ηττηθεί, μπορεί να έχουν μια ανάκαμψη, ως το κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόμμα, όμως στη Σκωτία σχεδόν όλες τις έδρες θα πάρει το σκωτσέζικο SNP, και μπορεί μερικές οι Εργατικοί, ενώ στην Βόρεια Ιρλανδία τα κόμματα που βλέπουν θετικά την ένωση με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα επικρατήσουν.
 
«Υπάρχει μια μεγάλη αναταραχή στην Μεγάλη Βρετανία, χωρίς να υπάρχει πολιτικό διακύβευμα όσο αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας, μιας και οι εκλογές δεν γίνονται για να λυθούν προβλήματα της κυβέρνησης, αλλά για να υπάρχει μια μεγαλύτερη άνεση στο θέμα της διαχείρισης του Brexit» τόνισε ο κ. Χατζηπαντελής, επισημαίνοντας πως ένα μεγάλο κομμάτι, περίπου 45% ψήφισαν και θέλουν έξοδο από την ΕΕ, ένα 23% ήταν υπέρ της παραμονής αλλά αποδέχεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και περίπου το ίδιο ποσοστό επιθυμεί να υπάρξει αναθεώρηση της απόφασης για Brexit. «Σε αυτή την τριχοτομημένη κοινή γνώμη, το τι θα συμβεί δεν το ξέρει κανείς, μιας και οι μεγάλες πόλεις της Αγγλίας ήταν μάλλον υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, και κανείς δεν γνωρίζει αυτή η διαίρεση μεταξύ υπαίθρου και πόλης πώς θα εκφραστεί και πώς θα εξισορροπηθεί στο εσωτερικό η κατάσταση» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.