Πυλωνας στηριξης για τους υποψηφιους των πανελλαδικων η τηλεφωνικη γραμμη του Νοσοκομειου Κομοτηνης

Βασιλική Δημητρίου, ψυχολόγος: «Είναι μια πρωτοβουλία, ένα ελάχιστο λιθαράκι που μπορούμε να προσφέρουμε στον αγώνα που δίνουν τα παιδιά αυτές τις μέρες»

Ξεκίνησε τη λειτουργία της εν όψει των Πανελλαδικών εξετάσεων, η τηλεφωνική γραμμή για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη στους υποψήφιους  μαθητές και τις οικογένειές τους που δημιούργησε το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Η τηλεφωνική γραμμή άνοιξε την Πέμπτη 1 Ιουνίου, και θα συνεχίσει να λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα ως Παρασκευή, έως και την Πέμπτη 29 Ιουνίου, από 09:00 έως 14:00 στο τηλέφωνο 2531351437.

Οι υπεύθυνες της  ψυχολογικής υποστήριξης είναι η κ. Δέσποινα Ιωαννίδου και η κ. Βασιλική Δημητρίου, με τη δεύτερη να μιλά στο Ράδιο Παρατηρητής για την γραμμή αυτή, που έχει στόχο να στηρίξει τον αγώνα που δίνουν τα παιδιά αλλά και οι οικογένειές τους σε μια περίοδο που δημιουργεί μεγάλη πίεση σε όλους.

«Είναι μια πρωτοβουλία, ένα ελάχιστο λιθαράκι που μπορούμε να προσφέρουμε στον  αγώνα που δίνουν τα παιδιά αυτές τις μέρες και μακάρι τα παιδιά να βγουν αλώβητα από αυτόν» ανέφερε η ίδια.

Σημαντική η στάση των γονέων

Τόνισε δε πως από την πλευρά των γονέων, θα πρέπει να θυμούνται πώς βίωσαν αυτή την εμπειρία οι ίδιοι, σημειώνοντας πως είναι καλό αυτές τις μέρες να υπάρχουν χαμηλοί τόνοι, και να είναι όσο μπορούν διακριτικοί, παραμένοντας όμως παρόντες για τα παιδιά τους. «Όσο μας θέλουνε, γιατί πολλές φορές υπάρχει εκτόνωση έντασης, μπορεί να υπάρξουν νεύρα, μπορεί να υπάρξουν ξεσπάσματα, να είμαστε ένας σάκος του μποξ που αντέχει, αλλά να κοιτάμε να διατηρούμε χαμηλούς τόνους» τόνισε.

Αυτό άλλωστε είναι το σημαντικό για τους γονείς, να παραμείνουν ήρεμοι. Μέσα στον αγώνα αυτό που χρειάζεται να ακούσουν είναι ότι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν εκείνα, δίνουν το 100% των δυνατοτήτων τους, από κει και μετά υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, υπάρχουν οι αστάθμητοι παράγοντες.

Δεν είναι το τέλος οι εξετάσεις

Θύμισε πάντως πως οι εξετάσεις αυτές δεν είναι το τέλος, αλλά είναι ένας αγώνας ακόμη για τα παιδιά, ανάμεσα στις εξετάσεις που έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια.

«Να μην θεωρούν ότι είναι η αρχή και το τέλος. Είναι μια ευκαιρία ακόμη και υπάρχουν και δεύτερες ευκαιρίες πάντα. Δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει η ζωή μπροστά μας» σημείωσε, τονίζοντας πως μπορεί να έχουμε κάτι στο νου μας σαν επιτυχία, αλλά η δεύτερή μας επιλογή να μας ανοίξει άλλους δρόμους.

Μπορεί μεθαύριο στη ζωή μας να χρειαστεί να ακολουθήσουμε και έναν τρίτο δρόμο για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ζωής και να αναπτύξουμε και άλλες δυνατότητες εξήγησε, τονίζοντας πως η εισαγωγή ή όχι σε μια σχολή δεν προεξοφλεί κάτι, αλλά αποτελεί ένα δρόμο που ανοίγει.

Σημαντικό να ακούμε

Όσο για την καθημερινότητα μέσα στις εξετάσεις, η κ. Δημητρίου πιστεύει πως είναι καλό αυτές τις μέρες αν τα παιδιά έχουν κάποια δραστηριότητα, έστω και στο ελάχιστο, να μπορούν να ασχολούνται με αυτήν. Ο αγώνας τους και η προετοιμασία τους έγινε όλη τη χρονιά, και στις εξετάσεις έχει σημασία έχει να πάνε με ξεθολωμένο μυαλό και να έχουν μια αισιοδοξία.

Κλείνοντας, τόνισε πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται ανώνυμα στη γραμμή, που τους προσφέρει μόνο το διάλογο, και ένα αυτί να ακούσει.

«Είναι νομίζω το πιο σημαντικό να ακούμε. Τα παιδιά μας, τους συνομιλητές μας, τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας, όποιον το έχει ανάγκη» τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.